Znanost in tehnologija

Največja svetovna digitalna knjižnica

Maastricht, 09. 12. 2007 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V sklopu mednarodnega projekta, so dokončali največjo svetovno digitalno knjižnico, v kateri je več kot milijon in pol knjig.

V največji svetovni digitalni knjižnici je na voljo več kot milijon in pol knjig
V največji svetovni digitalni knjižnici je na voljo več kot milijon in pol knjig FOTO: POP TV

V sklopu mednarodnega projekta Milijon knjig, v katerem sodelujejo Univerza Carnegie Mellon iz Združenih držav, kitajska univerza Čečjang, Indijski znanstveni inštitut in Aleksandrijska knjižnica iz Egipta, so dokončali digitalizacijo več kot 1,5 milijona knjig, ki so tako postale dostopne prek spleta, je sporočil Evropski novinarski center.

Projekt so začeli uresničevati leta 2002. Knjige so dostopne na spletnem portalu Univerzalne digitalne knjižnice (Universal Digital Library, UDL).

Kljub temu, da so največji svetovni brskalnik Google, računalniško podjetje Microsoft in Spletni arhiv doslej opravili digitalizacijo večine pomembnih knjig, projekt Milijon knjig predstavlja največjo svetovno digitalno knjižnico, ki je nastala v sodelovanje več univerz.

Najmanj polovica digitaliziranih knjig ni podvržena zakonu o avtorskih pravicah ali pa je digitalizirana z dovoljenjem nosilcev avtorskih pravic.

Od teh 1,5 milijona knjig v knjižnici UDL, v kateri je zastopanih prek 20 jezikov, predstavlja dober odstotek vseh knjig na svetu. Udeleženci projekta upajo, da ga bodo razširili na vse države in morebiti na vse jezike, so zapisali v nedavnem sporočilu Evropskega novinarskega centra.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.