Znanost in tehnologija

Napadi v Parizu in objave na družbenih omrežjih: kaj je res in kaj ne?

Pariz, 15. 11. 2015 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Francoski in tuji mediji so opozorili na lažne fotografije in zapise, ki so zaokrožili po družbenih omrežij po terorističnih napadih v Parizu. Družbena omrežja so dober način za kroženje informacij, a treba je biti pazljiv.

Družbena omrežja so za marsikoga dober vir informacij, vendar je treba biti pazljiv, saj se tam znajde marsikaj, kar z realnostjo nima nikakršne povezave. Tudi tokrat je temu tako. Francoski in tuji mediji so opozorili na lažne fotografije in zapise, ki so zaokrožili po družbenih omrežij po terorističnih napadih v Parizu.

Aktualne informacije o dogajanju po napadih najdete TUKAJ.

Na strani JeuxVideo ni bilo napovedi napadov

Po Twitterju je zaokrožil zajem zaslona, na katerem je zapis iz 5. novembra, ki naj bi bil objavljen na strani JeuxVideo. V zapisu avtor opozori, da bo v nekaj dneh napad na več tarč v Parizu in da naj se prebivalci zaščitijo. Po preverjanju francoskih medijev, gre za fotomontažo in takšen zapis ne obstaja.

Ne, štirje policisti niso bili ubiti

Zaokrožile so informcije, da so bili v napadih ubiti štirje policisti, ki so skušali nevtralizirati napadalce v dvorani Bataclan. Policija je potrdila, da je bil en policist res ranjen, nihče pa ni umrl v dvorani.
Je pa umrl policist v civilu, ki v času napadov ni bil v službi. Ubit je bil v ulici Charonne. V Bataclanu je bil ranjen komisar, ki je bil med obiskovalci koncerta, navaja Monde.

To ni fotografija iz koncertne dvorane tik pred napadi

Na fotografiji je res skupina Eagles of death metal, a ne gre za njihov nastop v dvorani Bataclan v Parizu na petkov večer. Fotografija je bila posneta 10. novembra v Dublinu.

To ni fotografija shoda v Nemčiji za žrtve v Parizu, ampak ... 

Gre za shod v Nemčiji, a ne za žrtve napadov v Parizu. Pravzaprav prikazuje shod antiislamistične Pegide januarja, ko so protestirali proti prihodu beguncev. 

To ni shod tik po napadu 

Po napadu se je kot blisk širila fotografija shoda iz Pariza. A resnica je bila precej drugačna, saj so bile ulice prazne. Oblasti so svetovale prebivalcem, naj ostanejo doma. Fotografija je nastala januarja, ko so se ljudje množično zbirali po napadih na Charlie Hebdo. 

To ni Pariz dan po napadih

Že res, da so oblasti prosile, naj prebivalci ostanejo doma, a pariške ulice dan po napadih niso bile tako prazne. Fotografija trga Place de la Concorde je nastala leta 2008 v umetniškem projektu. 

Eifflov stolp se ni zavil v temo za žrtve napada

Številne znamenitosti po svetu so se zavile v barve francoske trobojnice. Čeprav kroži, da so se rdeča, bela in modra pojavile na Empire State Building v New Yorku, temu ni bilo tako. V New Yorku so se Franciji počastili na stavbi WTC. 

Prav tako se v črnino ni ovil znameniti pariški stolp, ampak je šlo za normalno delovanje luči, ki se ugasnejo ob 1. uri. 

Požar v ''džungli'' v Calaisu 

Kmalu po napadih so začele krožiti informacije, da so v iskanju maščevanja zažgali tabor beguncev v Calaisu, imenovan džungla. Pojavile so se fotografije eksplozije, ki pa so pravzaprav izhajale iz dogodka 2. novembra. Kot navajajo francoski mediji, je požar v noči iz 13. na 14. november res bil, a ni šlo za maščevalni požig. 

Fotografije teroristov na Instagramu 

Na Instagramu naj bi se širile tudi fotografije domnevnih teroristov, a kot opozarjajo mediji, je policija do zdaj potrdila identiteto le enega napadalca, in sicer Francoza Ismaela Omarja Mostefaija

Donald Trump ni užalil Francozov (vsaj ne na petkov večer)

Na Twitterju so masovno delili zapis republikanskega kandidata za ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je zapisal, ''kako zanimivo, da se je tragedija zgodila v Parizu, v državi, ki ima eno najstrožjih zakonodaj na področju orožja''

Številni so bili užaljeni zaradi zapisa, ki je sicer resničen, a se ni nanašal na petkov večer. Nastal je 7. januarja, torej po napadih na Charlie Hebdo. Na zapis se je tokrat odzval tudi francoski veleposlanik v ZDA Gerard Araud, češ da je zapis brez dostojnosti. 

Uber povišal cene, taksisti pa so vozili zastonj

Francoski taksisti so v petek zvečer pokazali solidarnost tako, da so priče napadov brezplačno vozili domov, saj so bile prekinjene številne linije podzemne železnice. Ponudnik prevozov Uber pa naj bi krizo izkoristil sebi v prid in cene povišal. Pri francoski izpostavi so to ostro zanikali. 

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1