Znanost in tehnologija

Netscape se poslavlja

Dulles, 29. 12. 2007 16.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi skromnega deleža uporabnikov bo brskalnik Netscape Navigator imel tehnično podporo samo še do 1. februarja 2008.

Netscape Navigator bo kmalu le še zgodovina ...
Netscape Navigator bo kmalu le še zgodovina ... FOTO:

Pravzaprav gre za logično odločitev ameriškega podjetja AOL, ki upravlja z Netscape Navigatorjem. Sredi devetdesetih let je omenjeni brskalnik uporabljalo kar 90 odstotkov spletne populacije, danes Netscape uporablja le še 0,6 odstotka internetne publike.

V razvoj Netscapa smo vložili veliko energije in časa, vendar to ne prinaša več učinkov. Največjo konkurenco nam predstavlja Internet Explorer,“ je poraz v boju s konkurenti na blogu podjetja AOL priznal Tom Drapeau in v nadaljevanju zapisal, da od 1. februarja 2008 ne bodo več podpirali Netscapa, medtem ko so z razvojem prenehali že pred časom, ko so izdali Netscape 9. Ta je med drugim ponujal tudi storitev za socialno mreženje, toda očitno tudi to ni prepričalo uporabnikov, da bi se vrnili ...

Odpustili so razvojno ekipo

Netscape je razvil Marc Andreessen, sicer avtor prvega popularnega brskalnika Mozaik, ki ga je razvil leta 1992. Po diplomi se je lotil nadaljnjega razvijanja in tako je leta 1994 nastala prva verzija Netscape Navigatorja, ki ga je štiri leta pozneje Andreessen prodal podjetju AOL.

Analitiki ocenjujejo, da se je zaton Netscapa pričel leta 2003, ko je AOL odpustil več zaposlenih, ki so delali na razvoju brskalnika. Kar nekaj odpuščenih delavcev je namreč odšlo k neprofitni organizaciji Mozilla, ki je začela razvijati vse bolj priljubljen brskalnik Firefox, ki ima zdaj že 16-odstotni delež uporabnikov, medtem ko je v svetovnem merilu še vedno vodilni brskalnik Internet Explorer, ki ga uporablja okoli 80 odstotkov spletne populacije.

Začutili smo, da je pravi čas, da zaključimo zgodbo z blagovno znamko Netscape. Vsem nostalgikom priporočamo, da si namestijo Firefox in ga oblečejo v grafično podobo, ki bo spominjala na Netscape,“ so med drugim zapisali na blogu podjetja AOL.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

theykilledKenny
03. 01. 2008 07.56
A ta sploh še obstaja?!
Katja Majal
31. 12. 2007 19.15
m5it@hotmail.com
30. 12. 2007 14.22