Znanost in tehnologija

Nova Wikipedija?

Mountain view, 19. 12. 2007 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Google razvija storitev Knol, ki bo omogočila pisanje referenčnih strani o katerem koli področju.

Beta verzijo projekta zaenkrat preizkuša zaprt krog uporabnikov, po doslej dostopnih informacijah pa naj bi storitev Knol omogočala pisanje referenčnih strani o katerem koli področju. Te strani naj bi bile med Googleovimi iskalnimi rezultati posebej označene.

knol
knol FOTO:

Šlo naj bi torej za nekakšno novo Wikipedijo, z eno konkretno razliko: članke naj bi namreč pisali izključno strokovnjaki na posameznih področjih, ki jih Google že vabi k sodelovanju. Pokriti želijo vse spektre, od znanstvenih konceptov do praktičnih nasvetov za vsakdanje življenje, pa tudi teme s področja zabave, športa ...

Pri poimenovanju novega orodja je Google izhajal iz angleške besede za znanje (knowledge) in tako je nastal Knol.

Udi Manber, eden vodilnih Googleovih inženirjev, je na svojem blogu zapisal, da je namen projekta »deljenje uporabnega znanja.« Pri tem ne bodo izključeni niti bralci, saj bodo lahko strani komentirali, ocenjevali in predlagali popravke in dopolnitve. Knol naj bi imel to prednost, da bo rangiran, kar pomeni, da bo znana tudi relevantnost objavljenih prispevkov. “Verjamemo, da bo dejstvo, da bodo avtorji prispevkov znani, pomagalo uporabnikom k boljši uporabi spletnih vsebin,“ meni Manber.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez_hlod
25. 12. 2007 13.19
jst sm čist za za to zadevo, včasih na wikipediji najdem take laži, pa nedopolnjene vsebine itd. me pa zanima koliko področij podo uspeli pokriti če bodo sodelovali samo strokovnjaki [ŠE ZMER NE RAZUMEM ČE BOMO LAHKO TUDI NAVADNI ZEMLJANI PISALI ČLANKE] , na wiki najdeš članek o vsaki stvari k sploh obstaja, poleg tega pomoje slovenska verzija strani ne bo mogoča, toda kljub temu, če bodo dostopne vsebine skoraj vsega (primer Wiki), si bom šel stran z veseljem ogledat