Znanost in tehnologija

Novi Facebook prijatelji? Ne, hvala!

Chicago, 27. 02. 2012 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ljudje se vse bolj zavedajo pomena spletne zasebnosti. Statistike kažejo, da uporabniki družbenih omrežij pogosteje krčijo sezname prijateljev, odstranjujejo neželene komentarje in omejujejo vpogled v spletne profile, kot so to počeli pred leti.

Pewova raziskava kaže, da so ženske pri uporabi spleta previdnejše kot moški.
Pewova raziskava kaže, da so ženske pri uporabi spleta previdnejše kot moški. FOTO: Reuters
Facebookova nastavitev, ki omogoča vpogled v vaš profil prijateljem prijateljev, razgalja vaše misli in objave stotinam, če ne tisočem nepovabljenim očem.

Da ljudje spletno zasebnost cenijo bolj kot pred leti, kaže zadnja raziskava Pew Internet & American Life Project, ki pri analizi spletnih navad Američanov ugotavlja, da uporabniki spleta bolj modro urejajo spletne profile in bolj skrbijo za internetni ugled, kot so to počeli še pred dvema letoma. Ljudje tako bolj izbirajo, koga bodo potrdili kot spletnega prijatelja, da bi se ubranili spletnih zalezovalcev in voajerjev, pa skrbneje pretresajo interese, spletne objave "prijateljev“ in pogosteje posegajo po orodjih, s katerimi ločijo želene od neželenih spletnih radovednežev, piše spletni časnik Forbes.

Ni vse za vsake oči in ni vsak "prijatelj" tudi v resnici prijatelj

Uporabniki spleta se bolj zavedajo dovršenosti sodobnih komunikacijskih medijev kot tudi njihovih pomanjkljivosti in pasti modernega komuniciranja. Kot ugotavljajo analitiki, ljudje ne cenijo bolj zgolj zasebnosti na spletu, temveč tudi pogosteje posegajo po orodjih, ki jim zagotavljajo ustrezno zaščito na spletu.

Ljudje tako pogosteje prečiščujejo svoje spletne profile. Dve tretjini vprašanih je tako lani klestilo in krčilo spiske spletnih prijateljev, leta 2009 pa je to storilo le 56 odstotkov ameriških uporabnikov. Uporabniki Facebooka pogosteje brišejo tudi označbe in svoja imena z objavljenih fotografij. Facebook je tu še posebej izpostavljen, saj je označevanje ljudi na fotografijah že v osnovi dana možnost po tem, ko na stran naložite fotografije vi ali vaši prijatelji.

Ste kdaj na spletu objavili kaj, kar ste kasneje obžalovali?
Ste kdaj na spletu objavili kaj, kar ste kasneje obžalovali? FOTO: Reuters

Varovanje zasebnosti pogojeno s spolom, starostjo in izobrazbo

Facebookova nastavitev, ki omogoča vpogled v vaš profil prijateljem prijateljev, razgalja vaše misli in objave stotinam, če ne tisočem nepovabljenim očem.

Kot kaže raziskava, se ženske bolj zavedajo spletne varnosti in pogosteje omejujejo dostop do svojih profilov. Kar 67 odstotkov anketiranih žensk je omogočilo vpogled v profile zgolj ljudem s spiska prijateljev, za to pa se je odločilo le 48 odstotkov moških. Moški prav tako pogosteje objavljajo objave, ki jih kasneje obžalujejo. 15 odstotkov vprašanih je potrdilo, da je do zdaj objavilo kaj takšnega, kar so kasneje obžalovali, to pa je do zdaj storilo le osem odstotkov anketirank.

Da s starostjo praviloma prideta tudi modrost in zrelost, dokazuje dejstvo, da so mladi pogosteje bolj nepremišljeni pri komentiranju in pisanju na spletu kot starejši uporabniki spleta. 15 odstotkov uporabnikov družbenih omrežij, starih od 18 do 29 let, je objavilo kaj neprimernega in obžalujočega, to pa je storilo le pet odstotkov ljudi, starejših od 50 let.

Uspešnejše upravljanje spletnih orodij pa ni pogojeno s formalno izobrazbo. Ljudje z najvišjo stopnjo izobrazbe imajo največ težav z urejanjem svojih nastavitev spletne zasebnosti. Le dva odstotka vprašanih je medtem odgovorilo pritrdilno na vprašanje, ali menijo, da je urejevalnike zasebnosti na spletu težko upravljati.

Z varovanjem zasebnosti imajo več težav starejši kot mladi. 62 odstotkov najstnikov in le 58 odstotkov odraslih je omejilo ali znalo omejiti vpogled v spletne objave le za svoje prijatelje. Mladi tudi pogosteje brišejo neželene komentarje. 56 odstotkov uporabnikov družbenih omrežij, starih od 18 do 29 let, je brisalo objave, ki so jih na profilni zid pisali drugi uporabniki. To je medtem storilo le 40 odstotkov uporabnikov, starih od 30 do 49 let, in 34 odstotkov ljudi, starih od 50 do 64 let.

Ko objavite kaj neprimernega na spletu, lahko to prebira vaš delodajalec, partner ali kdo, ki bi znal to kasneje uporabiti zoper vas.
Ko objavite kaj neprimernega na spletu, lahko to prebira vaš delodajalec, partner ali kdo, ki bi znal to kasneje uporabiti zoper vas. FOTO: Reuters
Pewova telefonska anketa je v raziskavo zajela 2.277 odraslih, ki uporabljajo Facebook, Myspace, LinkedIn in druga družbena omrežja na spletu. Dopuščajo dvoodstotna odstopanja pri rezultatih, podatke o najstniških navadah pa so pridobili z ločeno telefonsko raziskavo, pri kateri so sodelovali tudi starši otrok.

Povej mi, kaj objavljaš, in povem ti, kakšen si

Vprašanje, ki ostaja neodgovorjeno, je, zakaj so moški tisti, ki bolj nepremišljeno in zaletavo objavljajo manj primerne ali neprimerne vsebine na družbenih omrežjih. Ali ženske res bolj skrbi, da bi postale tarča spletnih zalezovalcev, ali je pomanjkljivo urejanje znamenje mačoidnosti, ki se razkriva tudi na spletu?

V vsakem primeru je ne glede na spol, starost ali druge demografske dejavnike prav vedeti, da so družbena omrežja orodje za kontrolo in kopičenje informacij o človeku – če iščete zaposlitev, ljubezensko zvezo ali zgolj znanstva. Ko enkrat pustite elektronsko sled, jo je težko zakriti in prav lahko se zgodi, da si bo vašo nepremišljeno spletno objavo nekoč ogledal kdo, pred katerim bi to raje prikrili.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karladelponte
05. 03. 2012 15.18
+6
Jez jih ne krčm mam že 50.000 prjatlov še mal pa bom najbolj popularna oseba na svetu.
balon200
28. 02. 2012 10.50
+26
S tem sranjem maš potem samo delo, buljiš v računalnik in zgubljaš čas. Bolje bi bilo iti ven in gledati v travo.
Pretreseni
07. 03. 2012 01.03
+2
dolenjeccc
28. 02. 2012 07.05
+13
mene je tud šef že dvakrat dodal, pa sem ga zavrnil.... zdej se me pa že en mesec izogiba! :)
hitra
28. 02. 2012 08.41
+2
nosorog007
28. 02. 2012 00.17
+22
ni mi jasno zakaj bi imel delodajalca med prijatelji ?
littleSister
27. 02. 2012 19.45
+18
hja ... morda bojo na koncu celo tolk pri pameti, da bodo pobrisali račun. Ne razumem folka, ki goji virtualno zelenjavo ... res ne ... kaj imaš od tega? Še gnil paradajs ne ...
ateistek
28. 02. 2012 04.56
+12
Na Fejsbuku ne moreš pobrisati računa. Lahko je le neaktiven, kar pomeni, da drugim ni viden, viden pa je Fejsbuku. Ko si enkrat gor, si pečen. Meni je hudo žal, da sem se sploh prijavil. Kolektivna norost!
wl_1997
01. 03. 2012 00.33
+2
lahko ga tudi popolnoma izbrišeš...po 2 tednih ga ni več..vendar se v teh dveh tednih ne smeš prijavit nazaj....
tedo974P8medo
27. 02. 2012 19.22
+0
A je ta članek tudi reklama za neke cigarete? Videti je škatlico neke cigaretne znamke in pepelnik na "cyber cafe" sliki.
usi-glih
27. 02. 2012 16.13
+3
Poznam primer kjer je ravnatelj šole (mimogrede simpatizer te vlade) naročil svojim podrejenim naj se prijavljajo na FB pod izmišljenimi imeni zato da bodo lahko kontrolirali in vzgojono kaznovali učence ki bi bili prijavljeni na FB-ju tudi po 22 uri.
fakin77
27. 02. 2012 15.47
+5
Nič od naštetega "moja predhodnika" nima nič skupnega z zdravo pametjo ;) Nimam pa ne pogrešam!!! ;)
rivcek
27. 02. 2012 12.31
+4
Mah te strani so res bedne, bolje je imeti skype kot pa to. Sam jaz nisem fejstbukov da bi bil na facebooku in na twiterju itd.
Tomozuki
27. 02. 2012 13.02
+15
Skype pa Facebook in Twiter nimajo kaj dosti skupnega...
gx15
27. 02. 2012 16.15
+20
Rivček niti niso bedne, če jih znaš uporabljati, res je da je gor večino folka k nima nč za delat, pa ženske k prosjo za lajke... sam za ohranjat stike je pa npr. dober... Ni nobena stvar samo slaba in dobra, odvisno je kako jo uporabljaš :)
BaabyBitch_
27. 02. 2012 16.52
+7
tedo974P8medo
27. 02. 2012 19.26
+12
Facebook je dober za iskanje ljudi, ki jih že dolgo nisi videl (npr. sošolcev), ko jih pa najdeš, jim daj svoj mail in/ali telefon, po facebooku pa ni treba več komunicirati z njimi. Prijateljev, ki si jih spoznal prej in imaš njihov telefon, ne rabiš iskati in kontaktirati tudi na facebooku ali twitterju.
djdj
27. 02. 2012 23.32
+4
Ok Fejstbuknen je res brezveze samo na Twiterju so nekatere izjave 140 znakov kar globoke in vredne razmisleka.