Znanost in tehnologija

Objave na Instagramu nič več po kronološkem zaporedju

Ljubljana, 16. 03. 2016 18.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Instagram napoveduje novost. Ta je sicer še v testni fazi, a kot kaže, bo kmalu zaživela. Tako sporočajo, da objave na Instagramu kmalu ne bodo več razporejene kronološko, pač pa po posebnem algoritmu, kar je med nekaterimi že sprožilo besne odzive.

Objave na Instagramu kmalu ne bodo več razvrščene po kronološkem zaporedju. Instagram je namreč objavil obvestilo, da uvajajo novost, s katero bodo fotografije in seveda tudi videi objavljeni po posebnem algoritmu, ki bo poskušal ugotoviti, kaj vas zanima in vam to tudi ponujal na vrhu.

Instagram napoveduje novost.
Instagram napoveduje novost. FOTO: Thinkstock

Kot navajajo na Instagramu, ljudje v povprečju zgrešijo kar 70 odstotkov objav, kar pomeni, da na Instagramu opazijo zgolj tretjino vaših posnetkov. Po novem bo vrstni red objav temeljil na tem, koliko vas neka tema zanima, prav tako bo temeljil na odnosu, ki ga imate z osebo, ki je objavila novo fotografijo ali video, prav tako bo odvisen od časa objave. "Ne skrbite, vse objave bodo še vedno tam, le v drugem zaporedju," mirijo in dodajajo: "Če je vaš najljubši pevec delil video s sinočnjega koncerta, vas bodo posnetki počakali, ko se zjutraj zbudite, ne glede na to, koliko ljudi spremljate in v katerem časovnem pasu živite."

Instagram zadevo zaenkrat šele testira na manjši skupini uporabnikov. Če se bo obnesla, pa bo na voljo tudi ostalim, sporočajo, ne navajajo pa, ali bodo imeli uporabniki tudi možnost, da ne izberejo te novosti.

Instagramovo novost boste spoznali v naslednjih mesecih, ves čas pa bodo na Instagramu pozorni tudi na odzive svojih uporabnikov. In teh že sedaj ni malo, pa čeprav zadeva sploh še ni zaživela. Prvi uporniki so že sprožili kampanjo z oznako #RIPInstagram, a jih na Instagramu mirijo, da bodo temeljito preverili odzive svojih uporabnikov pred uvedbo novosti.

Instagram, ki je podvojil število uporabnikov na 400 milijonov zgolj v zadnjih dveh letih, se bo tako približal Facebooku in njihovem urejanju objav v t.i. news feedu (novičarskem toku). Z ukinjanjem kronološke razvrstitve objav in prehodom na algoritemsko izbiro Instagram sledi tudi Twitterju, ki je novost uvedel minuli mesec. Le da Twitter omogoča svojim uporabnikom, da izključijo novost in ostanejo pri klasični časovnici.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BŠK
17. 03. 2016 13.27
+9
Bedarija! Na omenjenem portalu so tako kot na fejstbuku in ostalih samo narcisoidi in pedofili. Naivneže in ostale sedaj mislite preslepiti s tem da se jih ne da izslediti, ampak verjemite mi, da kar objaviš se avtomatsko naloži po datumih, časovnih pasovih, regijah in ostalih parametrih in če si vzameš minuto časa lahko o nekom izveš marsikaj in vidiš na katerih portalih in omrežjih je prisoten.
kolesampotravi
17. 03. 2016 08.14
+7
Eitipatapa
16. 03. 2016 20.10
+8
Delikatno! Se ne bo vedelo kot pri jajcu in kokoši, ka je bilo prej.