Znanost in tehnologija

Odvisnost: Videoigre kot alkohol

Ljubljana, 21. 04. 2009 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Veliko mladih, ki redno igrajo videoigre, kaže znake patološke odvisnosti, je pokazala najnovejša študija. Odvisnost od videoiger naj bi družba jemala neresno, kot pred 40 leti alkoholizem.

(simbolična slika)
(simbolična slika) FOTO:

Po podatkih študije univerze v Iowi 8,5 odstotka mladostnikov, ki redno igrajo videoigre, kaže znake patološke odvisnosti. Raziskovalci opažajo, da se pri odvisnih mladostnikih težave kažejo tudi pri učnem uspehu, slabših odnosih z družino in prijatelji. Nekateri pa imajo celo resne zdravstvene težave.

"Najbolj zaskrbljujoče je, da se ogromno mladostnikov, ki imajo zaradi videoiger težave, ne zna rešiti odvisnosti," je povedal koordinator študije psiholog Douglas A. Gentile.

Videoigre kot alkohol

Pa saj to je, kot če bi mi domov prikotalila sod vina. Najboljše igre te potegnejo noter celega in potem lahko ves dan razmišljaš samo o njih. Cele ure lahko sediš nekje čisto drugje in se pogovarjaš neke čisto tretje reči, a v glavnem ti ves čas utripa samo, kako boš prišel domov in zaštartal mašino. Pisatelj Milan Kleč v Mladini o zasvojenosti z računalniškimi igrami

Psiholog Gentile opozarja, da družba odvisnost od videoiger ne jemlje resno. Resnost te sodobne odvisnosti primerja z obravnavo alkoholizma pred 40 leti, ko redno prekomerno pitje alkoholnih pijač ni bilo razumljeno kot bolezen oziroma odvisnost.

Ameriška študija je sicer temeljila na nacionalni anketi 1200 otrok in adolescentov med 8. in 18. letom starosti. Vprašani so na primer odgovarjali tudi na vprašanji: "Ali ste kadar koli igrali videoigre, da bi zbežali pred resničnimi težavami? " in "Ali ste kdaj lagali staršem in prijateljem o tem, koliko časa igrate videoigrice? " Na podlagi analize omenjenih in drugih vprašanj je Gentile mladostnike razdelil v različne stopnje patološke odvisnosti od igranja video iger.

Oglasili pa so se tudi kritiki, ki opozarjajo, da 8-letni otroci še ne morejo verodostojno sodelovati v takšni raziskavi. Poleg tega naj bi bila odvisnost od videoiger praviloma samo simptom globljih problemov, nikakor pa ne razlog za njih.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dtjukuku
26. 04. 2009 16.30
+1
bulshit sm učasih špilala igrce tut po cele noči sam pol se ti enkrat pač ne da več tolk... mine samo od sebe ko rataš mal starej (no mogoče je par WoW fanatikov k jih pač ne mine nikoli ;)
srajzel
26. 07. 2012 19.40
Aaron-Heydar
26. 04. 2009 10.36
CoD4 je zakon
cosmoss
24. 04. 2009 00.32
Dobro da so povedali.Mi vsaj tu in tam ne bo treba kupovati piva.ahaha
DarthRevan
22. 04. 2009 18.02
No, WoW te res potegne vase, dokler se ga ne naveličaš damo zdaj ko so Ulduar dali ven se ga spet na veliko igra, heh. Se pa strinjam, da gre tu za simptom in ne za razlog. Potem se pa začne tisti začarani krog.
ZaZaZuu
22. 04. 2009 13.04
ma to je res.... sama sem sicer nasprotnica iger, ampak enkrat sem se vseeno odlocila in igrala eno pri prijatelju, in enostavno nisem morala nehat.rezultat je bil 7 ur igranja...
partizanein
22. 04. 2009 09.37
sam igram WOW ze od samega zacetka... igra te dobesedno res zasvoji... na zacetku je bilo res tako kot pise v artiklu, sam ni vec tolk "zasvojena igra" se jo pac navelicas.
Millena
22. 04. 2009 06.32
No no sej je use na svet lahko droga če tako gledamo odvisen si tudi od iger na srečo loto in podobno. Drgač je pa tko nikol nebo noben človek uspel narediti ene stvari ki nebi imela kritikov. Je pa tudi res da usaka stvar ne deluje enako na useh ljudeh ampak različno se pravi eni so bolj eni manj zasvojeni v tem primeru govorim o igrah mmo Multy Massiv Online . Potrebno se bo zamisliti kaj je staršem huje da jim sin hodi vn u bare pije in se pretepa ali pa da sedi doma in je za računalnikom tretje opcije ni pa se sami odločte kva je bol za vašga otroka.
St4lk3r
21. 04. 2009 12.57
Vse MMO igre so ena velika legalna droga. Tega se dobro zavedajo tudi izdelovalci iger, ki so jih pričeli množično izdelovati in ki veselo pobirajo mesečne rente za vedno eno in isto stvar, vrtečo se v nedogled. Ampak žalostno se mi zdi, da psihologi ter politiki, ki vidijo grešnega kozla v igrah, ne znajo v tem primeru razlikovati med vzrokom in posledico. Nagnjenost k zasvojenosti je namreč res simptom in ne razlog. Poznam ljudi, ki so igričarji že tudi po desetletja pa imajo povsem normalno družbeno življenje. Eni potrebujemo eskapizem, pa tudi če bi živeli v popolnem svetu. ;)
Oni_tam
21. 04. 2009 12.46
Tabu tema, ki se je vsi zelo izogibamo bi pa ji morali nameniti dosti več časa.
Skika
21. 04. 2009 11.34
WoW = največja droga v svetu iger