Znanost in tehnologija

Naj ne bo telefon varuška vaših otrok

Ljubljana, 16. 06. 2014 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Počitnice so pred vrati in mnogi straši so v dilemi, kam z otroki. Številni otroci bodo počitnice preživeli kar sami doma s telefoni v rokah in široko paleto igric. Starši sicer mislimo, da so naši otroci za štirimi stenami na varnem, a se nevarnosti na spletu sploh ne zavemo.

Če še niste opravili razgovora s svojim otrokom glede varne uporabe interneta, potem je sedaj pravi čas. Vaš otrok bo namreč večino časa sam doma in brez nadzora, zato je pomembno, da mu jasno razložite, katere so tiste glavne pasti na spletu in kako se jim lahko izogne. O tem smo sicer že večkrat pisali, a ne škodi, če ponovimo nekaj ključnih nasvetov.

Naložite varnostno programsko opremo

Splet je ogromen in zelo zanimiv. Na njem je moč najti veliko uporabnih podatkov, kot tudi veliko stvari, ki niso primerne za otroke. Obstaja več načinov, kako lahko otroka zaščitite pred neprimernimi vsebinami. To lahko storite z različno programsko opremo, ki blokira ali filtrira gradivo, ki pride na vaš računalnik. Nekaj te programske opreme je že vključene v paket storitev vašega ponudnika interneta oziroma mobilne telefonije, nekaj je lahko precej preprosto naložite brezplačno, nekaj pa je lahko tudi kupite oziroma plačate letno naročnino, ki pa ni visoka.

Je tudi vašemu otroku največja zabava prav vaša tablica?
Je tudi vašemu otroku največja zabava prav vaša tablica? FOTO: Thinkstock

Na spletu lahko dobite tudi pakete programske opreme, s katerimi spremljate, kaj dela vaš otrok na internetu. S tem imate vsaj delni nadzor nad početjem vašega otroka, če ne morete zagotoviti občasnega fizičnega nadzora.

Nekaj zaščitne programske opreme boste našli na www.getnetwise.org, kjer so našteti paketi programske opreme in njihova ponudba. Mnoge od teh programskih različic ponujajo brezplačne poskusne različice, zato vam svetujemo, da jih najprej preizkusite in vidite, katera je najprimernejša za vašo družino. Če ima vaš otrok pametni telefon, lahko zaščitni program naložite tudi prek mobilnih aplikacij, kot je trgovina Google Play. A tudi tu je ponudba zelo pestra, zato preizkusite aplikacijo, preden se odločite za nakup. Namestitev te opreme ni zahtevna.

Če mislite, da je vaš otrok varen, ker je za računalnikom v svoji sobi, se motite. Splet nudi veliko zanimivih in koristnih informacij, hkrati pa prinaša tudi veliko pasti.
Če mislite, da je vaš otrok varen, ker je za računalnikom v svoji sobi, se motite. Splet nudi veliko zanimivih in koristnih informacij, hkrati pa prinaša tudi veliko pasti. FOTO: Thinkstock

S pomočjo t.i. spletnih varušk lahko preprečite prikazovanje neprimernih spletnih vsebin, a tudi te varuške niso vsemogočne. Kot prvo, še vedno lahko nekaj sporne vsebine uide skozi filter. Kot drugo, najstniki so zelo iznajdljivi in znajo obiti nekatere filtre. Prav tako lahko uporabijo internet pri prijatelju ali v kiberkavarnah oziroma se povežejo na internet prek sosedovega dostopa, ki morda nima nastavljenih vseh filtrov.

Najbolj učinkovit je pogovor z otrokom

Vsi ti ukrepi ne morejo nadomestiti vašega pogovora z otrokom in dobrih nasvetov. Če ste se odločili, da je vaš otrok dovolj zrel, da mu kupite pametni telefon, potem je dovolj zrel, da mu jasno predstavite vse nevarnosti, ki nanj prežijo na spletu.

Najprej mu pojasnite nekaj pravil za varno navezovanje stikov. Opozorite ga, da je vsak, ki ga spoznaš na internetu, neznanec, čeprav se mu morda zdi, da je njegov prijatelj. Naj nikoli ne razkriva svojih osebnih podatkov, prav tako mu povejte, naj se s tistim, s katerim se je spoprijateljil po internetu, ne dogovori za srečanje na samem. Vsaj na prvo srečanje naj gre v spremstvu odraslega. Razložite mu, kaj je to vsiljena pošta in kakšne težave si lahko nakoplje, če jo bo odpiral. Prav tako otroku pojasnite, kakšne so nevarnosti pošiljanja fotografij in videoposnetkov neznancem in kakšne posledice ima lahko zanje objavljanje fotografij na družabnih omrežjih. Mnogo najstnikov se ne zave resnosti teh dejanj. Vedno pogosteje poročamo o primerih, ko so bili najstniki tarče sovražnega govora, ki je v določenih primerih pripeljal do tragičnih posledic. Otroku pojasnite, kaj je to sovražni govor in mu povejte, da naj se obrne na vas ali na drugo odraslo osebo, ki ji zaupa, če bo med brskanjem po spletu naletel na vsebine, ki so neprimerne.

Starši na odkrit pogovor z otrokom vse prevečkrat pozabimo.
Starši na odkrit pogovor z otrokom vse prevečkrat pozabimo. FOTO: Thinkstock

Zupanje je težko vzpostaviti in ohraniti, a je ključno. Otroci se morajo namreč zavedati, da se z odraslim, ki mu zaupajo, lahko pogovorijo o vsebini, na katero so naleteli in jim ni bila všeč.

Zaščitite se pred virusi in hekerji

Ko se enkrat povežete na splet, tvegate, da vaš računalnik ali telefon okužijo računalniški virusi ali pa vanj vdrejo celo hekerji. Tudi pred tem se lahko zaščitite z različnimi antivirusnimi programi, ki pa jih je potrebno ves čas nadgrajevati. Zaradi nekaterih virusov lahko celoten nadzor nad vašim računalnikom pride v roke nekomu daleč stran, ki pa zna to izkoristiti v svoje namene, na primer za pošiljanje vsiljene pošte vašim prijateljem.

Starši otroku kupimo mobilnik, da si pomirimo skrbi, saj nam lahko otrok vedno sporoči, ali je že prispel varno iz šole domov, nas pokliče, ko konča trening nogometa itd. Otroku pa mobilnik pomeni predvsem orodje zabave, nekaj malega pa tudi pripomoček za komuniciranje s prijatelji. Ponudba igric je ogromna. Veliko igric je zaradi svoje vsebine neprimernih, zato je prav, da imate nadzor nad vsebino igrice, ki jo igra vaš otrok. Prav tako je pomembno, da se zavete, da je igranje igric na internetu eden od primerov, ko je vaš računalnik še zlasti ranljiv za hekerski napad.

Med igranjem igrice devetletniku vdrli v telefon

Z nami je delila zgodbo mamica devetletnika, ki so mu med igranjem ene od priljubljenih igric vdrli v telefon. Medtem ko je igral igrico se je odprl iskalnih in samodejno naložil strani s pornografsko vsebino. K sreči sta bila starša zraven in sta vdor takoj opazila. Otroku sta razložila, kaj se je zgodilo in mu pojasnila, kaj naj naredi v takšnih primerih, če se bodo ponovili. Vdor sta prijavila, prav tako sta naložila tudi vso potrebno zaščitno programsko opremo. A se zaveta, da to ne pomeni, da je njun otrok sedaj varen.

Ponudba igric je zelo velika, žal pa je tudi veliko igric takšnih, ki niso primerne za starost vašega otroka.
Ponudba igric je zelo velika, žal pa je tudi veliko igric takšnih, ki niso primerne za starost vašega otroka. FOTO: Thinkstock

Tako kot otroku že od malega govorimo, da cesta ni igrišče, kjer bi brezglavo tekali, da se mora vedno prepričati, če je cesta prazna, preden jo prečka, da naj ne govori z neznanci in naj ne prisede k njim v avto, tako se je potrebno – še preden otroka spustimo za računalnik ali mu kupimo mobilnik – pogovoriti, kako naj varno uporablja internet. Vedite, da je najboljši način nadzora fizični nadzor, kar pomeni, da si vzemite čas in skupaj z otrokom brskajte po internetu in poglejte igrice, ki ga zanimajo. Ko je na spletu, se vsake toliko časa sprehodite mimo računalnika in 'poškilite', kaj se dogaja. Povejte mu, da se lahko vedno obrne na vas, če se na spletu zgodi nekaj, kar mu ni všeč. Če boste ob prvi težavi preburno odreagirali, se vam lahko zgodi, da bo otrok začel skrivati, kaj počne na internetu, in se nehal o tem pogovarjati z vami.

Kam se lahko obrnete po pomoč?

Vladni portal za otroke in mladino je vse te nasvete strnil tudi v brošuro, s katero želijo otrokom in njihovim staršem olajšati varno uporabo interneta. Na njihovi spletni strani bosta našli še veliko koristnih napotkov, zato si vzemite čas in jo prebrskajte. Veliko koristnih nasvetov boste našli tudi na spletni strani Centra za varnejši internet Safe.si, kjer lahko anonimno prijavite neprimerne vsebine, če naletite nanje. Obratuje tudi svetovalna linija za težave na spletu Tom telefon 116 111, na kateri med 12. in 20. uro vsak dan svetovalci odgovarjajo na vprašanja, dileme in rešujejo vaše zagate, povezane z uporabo interneta. Storitev je na voljo za otroke, mlade in njihove starše. S februarjem 2013 je z delovanjem pričela tudi TOM klepetalnica http://www.e-tom.si/, kjer lahko otroci, mladostniki ter njihovi starši nasvete in pomoč dobijo prek spletnega klepeta.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

piko112
16. 06. 2014 13.59
+16
Marsikateri od teh otrok lahko tudi že doma kaj naredi pred dopolnjenim 18 letom. Namesto mobitela jim lahko kupimo tudi lopatko kanglico in naj se gredo igrati ven na pesek ali zemljo. Za starejše pa že čas da kašno zadevo malček razšravfajo in potem nazaj setavijo po možnosti naj še to nekaj deluje pa jim bo zelo prav prišlo to znanje ne pa da pri 18 še nikoli nikosil ali pa metle v rokah držal
Helebarda
16. 06. 2014 16.50
+6
evo primer 14-letnega brata mojega partnerja. Deček ima pametni telefon, aj pad, dva pc in lap top. Cele dneve igra samo igrce, v šoli je ful slab, mene pa starši kličejo več krat na mesec, da ga inštruiram ang, mat, kem...pa fant ni sposoben držat koncentracijo 15 min, niti se samostojno učiti, nič si ne zapomni, pa še črkovat ne zna, piše pa kriptografiji (beri tako grdo). Tako sem nazadnje vidla, ko je napisal namesto "demonstracijski" - "demonstaciski", p zmeraj zamenja za b (pa nima diagnosticirane disleksije ali kaj podobnega), potem mi pa še pove, da zna pisati samo velike tisakne črke in pisane. Pri jedi mu mama meso na krožniku nareže, ker sam tega ne zmore, praktičnih sposbosti pa itak nima razvitih, ker doma absolutno nič ne postori ali pomaga, ker je zmeraj na telefonu ali na računalniku, sveda na igricah. Govori tako, da ga živa duša ne razume, ker požira besede, prijateljev nima, ker kot trdijo njegovi starši, ni pametne družbe zanj, torej se zmeraj ukvarja sam s sabo oziroma z igricami. Ko prideš do njih, ga vidiš na plastičem stolu v kuhinji, v ušesih slušalke, on pa štrcka po telefonu. Jaz sem ženska, pa znam brcat žogo, on tega ne zmore. Imajo doma pingpong mizo že vrsto let, mali pa kot da še nikoli ni držal loparja v roki. skratka, fant ne prikaže nobenega zanimanja za nič ali talenta za kar drugega kot igranje igric in smsiranje. Se več krat vprašam, kaj bo z njim, kaj se bo zgodilo z njim na srednji šoli, ker resnično nima pojma o pojmu.
Morana7
16. 06. 2014 19.03
+5
To je pa zrelo za skupinski obisk psihologa.
bibagre
17. 06. 2014 12.18
+3
Joj kolk so ljudje lahko pametni. Ne rečem, lahko da je vzgoja kriva, ampak pozor, tole so zskrbljujoči znaki. imam sina z Aspergerjevim sindromom in vse tole se še kako dobro ujema. Slaba grafomotorika (slaba pisava, nezmožnost rezanja z nožem, nepravilna drža vilice), slaba motoroika: nezmožnost brcanja žoge ali vodenje žoge z roko, ne zna se guncati na gugalnci... Menjavanje črk lahko kaže na blago disleksijo, ki ponavadi ni diagnosticirana, pisanje velikih tiskanih črk je zelo značilno za AS, pa ni važno koliko se trudiš, male tiskane mogoče še gredo, a pisane so pa poraz, ker osebe z AS ne zmorejo povezati črk med seboj - slaba koordinacija. To pa da ima ves čas slušalke v ušesih je pa ena večjih "prepoznavnosti" oseb z AS in avtisti, ker enostavno je hrup iz okolja preveč stimulativen in povzroča lahko napade in tesnobo. Igrice pa ponavadi pomirjajo (vsaj tako pravi moj sin, ko so mu igrice ena redkih stvari, ki ga sploh umirijo) Kar se pa tiče prijateljev in družbe, osebe z AS ne marajo družbe, najraje so te osebe same, saj se v družbi ne znajdejo, na napačen način isščejo pozornost in prijatelje, kar pa vodi do tega, da jih družba sama hitro izloči. Zapomni si, ogromno oseb z AS je nediagnosticiranih ali pa so diagnosticirane zelo pozno, ravno zato ker vsi sicer vidijo da z osebo nekaj ni vredu ampak noben otroka ne pelje k pravim dr. na pregled in diagnosticiranje. Tudi pediatri ne znajo tega opredelit. Ko smo sami omenili naše pediatrinji za AS in avtizem je zanikala in tudi sama je določene očitne znake potisnila v ozadje... Zato 3x premisli predno koga sodiš, samo zato, ker ne poznaš cele zgodbe, ker nekdo bo nekoč sodil tebi, pa boš lahko imel/a sama otroka s posebni potrebami in za to ni potrebno veliko...
Mb128
16. 06. 2014 13.55
Le kaj bi ta portal brez reklam. Sicer nisem prebral članka do konca vendar sem naštel vsaj dve reklami. Sicer pa,mnajboljša zaščita je vzgoja ker vse drugo se da izklopiti ali pa na takšen ali drugačen način zaobiti, če je takšno hotenje oz. potreba.
BŠK
16. 06. 2014 13.27
+7
Zakaj ne naredijo izmenjave in gredo pomagati na kmetijo in v urbano okolje?
Kotejebegamad
16. 06. 2014 12.28
+0
ah ne skrbte, zdj je ze velik primerou kjer so starsi bolj tupi glede uporabe racunalnika kot njihovi 11 letni otroci..
Pantokrator
16. 06. 2014 12.24
+10
Maček je cool. Ravno takega siamca smo imeli dolgo let -18, otroci so zrastli ob njem in niso potrebovali elektronskih gadžetov. Še sedaj se ga vsi spominjao z nostalgijo.......
bunak
16. 06. 2014 12.00
+7
Če je vaš otrok dovolj zrel, da mu kupite pametni telefon? Mamica ni dovolj zrela! Tu pa je problem ...
mastablasta
16. 06. 2014 11.51
+6
"Z nami je delila zgodbo mamica devetletnika, ki so mu med igranjem ene od priljubljenih igric vdrli v telefon. Medtem ko je igral igrico se je odprl iskalnih in samodejno naložil strani s pornografsko vsebino. K sreči sta bila starša zraven in sta vdor takoj opazila" tole pač ni vdor v telefon.
Mil?007
16. 06. 2014 10.49
+17
Če je bistvo tega, da otroku kupimo telefon varnost, mu lahko kupimo tudi 10 let starega za 20 eur. Sam tam ni nekih velikih zaslonov, mega igric pa interneta. Večina se nima časa ukvarjat z otroci zato si pač kupujejo njihovo naklonjenost z igračkami.
LoveeBelievee
16. 06. 2014 11.10
-34
Mene bi blo sram hodt uzunih z 10let starim fonom hh-.-
bunak
16. 06. 2014 12.02
+29
LoveeBelievee
16. 06. 2014 14.02
-14
METKA102
16. 06. 2014 15.21
+7
Če boš imel srečo, boš mogoče kdaj 50-letnik.
takopačje
16. 06. 2014 10.44
+20
Ko sem bil jaz otrok, smo se cele dneve med poletnimi pocitnicami igrali... bilo je prevec lusno, da bi kaj takega zamudil in imam prelepe spomine...Zakaj bi se pa starsi pocutili bolj varne, ce se mulc cele dneve igra s telefonom..s tem ne naredi nic dobrega za svoje telo in duso...potem se pa cudijo, zakaj so njihovi otrocicki tako leseni pri telovadbi v soli:)
METKA102
16. 06. 2014 10.22
+36
Moje mnenje, ki pa ni nujno, da bo vsem pogodu. Počitnice trajajo 2 meseca. Ta čas otroci ne bi smeli biti sami po cele dneve in to večini tudi potrebno. Starši, ki smo zaposleni imamo večinoma od 4 do 6 tednov dopusta, skoraj vsi otroci imajo dedka in babico, vsaj enega, nekateri tudi vse štiri, odhajajo na počitniške kolonije, organizirane so tudi razne počitniške dejavnosti. Znano je, da je 120000 ljudi brezposelnih, med njimi so tudi starši, torej ti so lahko z otroci ves čas. Zakaj bi otroci ne pomagali na vrtu in bili ta čas s starši? Saj to je čas, ko smo lahko z njimi in, če med ostalim letom ni dovolj časa, zakaj tega ne bi izkoristili? Telefon je že ok, pa ne tisti pametni, tega res ni treba kupovati, saj to ni zastonj, čas, ki pa ga posvetimo eden drugemu pa ne stane ničesar.
kraut
16. 06. 2014 10.29
+17
se strinjam, sam mislim da je najbolj kakovostno preživet čas z otroci tako da jih nekaj naučiš, pa naj bo to nekaj zanimivega, ne ravno šolska vsebina. otroci na ta način dobijo prepotrebno spoštovanje do staršev (in starejših), razvija se medsebojen odnos, otroci bodo kaj znali in ne bodo umsko zavrti... žal mislim da je precej današnje mladine zelo umsko zavrte
jan.k94
16. 06. 2014 10.32
+7
kraut
16. 06. 2014 10.37
+8
jan.k94
16. 06. 2014 10.39
+5
In to je krivo predvsem od vzgoje staršev ne pa zaradi enega brez veznega telefona
kraut
16. 06. 2014 10.48
+4
res je, starši dopustijo da otrok prezgodaj pride do tovrstnih naprav, ki potem privedejo do zgoraj omenjene stvari...
mastablasta
16. 06. 2014 11.56
+2
eh vse v svojih merah pa je. 1 uro na dan na tablici ni slabo, še posebej ob izobraževalnih vsebinah in igrah, ki spodbujajo učenje, logiko, prostorsko orientacijo... ko sem bil mali sem imel mavrico (spectrum 48k) in nisem prepričan da mi je škodil. kvečjemu mi je koristil. še danes znam kaj malega sprogramirat (čeprav nisem programer). pač ker imam neke osnove se zelo hitro naučim. in to mi koristi, saj si na modernem računalniku nastavim čimveč stvari tako da mi jih računalnik dela. drugi se pa čudijo kako lahko jaz tako veliko naredim proti njim.
debelasadnakupa
16. 06. 2014 10.14
+0
tam na Dobu so sami čudni, ki lahko po Internetu slabo želijo!!!
herminator19xx
16. 06. 2014 10.12
+12
ne kupovat pametnih telefonov ampak najbolj osnovne modele
kraut
16. 06. 2014 10.19
+9
tu se takoj pojavi problem ko te izobčijo iz družbe ali pa zasmehujejo ker nimaš telefona za 500€ kot nekateri otroci... žal starši brez občutka nastavljajo normative celotni družbi otrok...
LoveeBelievee
16. 06. 2014 10.20
-10
kraut
16. 06. 2014 10.24
+12
lih to je bistvo, nemoreš se s telefonom ukvarjat 24/7 in razvijaš tiste psihofizične sposobnosti ki jih imate zdajšnji otroci ravno zarad telefonov precej zavrte...
jan.k94
16. 06. 2014 10.33
-23
kraut
16. 06. 2014 10.44
+19
lih stare nokie so ble samo za klicat, in to je bistvo... pa kdo govori o stari nokii...
takopačje
16. 06. 2014 10.46
+28
Ko je folk imel stare Nokie in smo sli ven se ga mal napit pa na punce je blo cist hudo...sedaj pa vids cetrt prazno litrco, pa 4 kolege na klopci s povesenimi glavami v une telefone...res best party ever..
kraut
16. 06. 2014 10.51
+3
jamBrac
16. 06. 2014 11.25
+4