Znanost in tehnologija

Pirati, združeni v stranki

Ljubljana, 14. 05. 2009 18.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Andrej Peroša/L.H.
Komentarji
33

Če imate dovolj, da vas imajo za kriminalce, če si naložite glasbo in filme s spleta, se boste pridružili Piratski stranki. V Sloveniji pravkar nastaja, na Švedskem pa se ji obeta celo sedež v evroparlamentu.

Prva stvar, za katero se bomo zavzemali, je brezplačen internet za revne ljudi. Robert Pal

Piratske politične stranke, ki so prepoznavne predvsem v ZDA in na Švedskem, bodo očitno dobile svojo "sestro" tudi v Sloveniji. Robert Pal je sporočil, da se je s somišljeniki lotil zbiranja 200 podpisov, potrebnih za ustanovitev stranke. Zaenkrat so zbrali že več kot 100 soglasji in očitno bo Slovenija dobila novo politično stranko. "Zavzemamo se za svobodno družbo, več državljanskih pravic, svobodo interneta in brezplačen dostop do informacij - brezplačni internet, cenejši dostop do kulturnih dosežkov, postopno ukinitev patentov in monopolov na področju zdravil in ostalih področjih," so sporočili iz Piratske stranke Slovenije v ustanavljanju.

Robert Pal napoveduje Piratsko stranko Slovenije.
Robert Pal napoveduje Piratsko stranko Slovenije. FOTO: Dare Čekeliš

Kot pojasnjujejo, internet prinaša veliko preglavic tistim, ki želijo vladati svetu. In zato ga želijo prepovedati. Kritično je predvsem v ZDA, kjer so po informacijah slovenske piratske stranke že v pripravi predlogi zakonov, ki bi omejili svobodo interneta. "Podobno se svoboda interneta zmanjšuje tudi v EU. V Veliki Britaniji imajo menda že sprejet državni nadzor nad vsebino in možnost izklopa določenih strani. V EU pa se je ravnokar pozitivno končala diskusija o omejevanju prostega interneta. Kljub temu ima večina držav sprejeto zakonodajo o kontroli pretoka informacij," pojasnjujejo.

Računalniški pirati kot Robin Hoodi

Vodjo Slovenske piratske stranke Roberta Pala smo vprašali o ozadjih ustanavljanja politične stranke.

Švedska piratska stranka si lahko po junijskih evropskih volitvah obeta sedež v Evropskem parlamentu. Kot kaže javnomnenjska raziskava objavljena v švedskem časopisu Dagens Nyheter, bi za stranko, ki na evropskih volitvah kandidira prvič, glasovalo 5,1 odstotka vprašanih. Ob takšnem odstotku podpore si lahko leta 2006 ustanovljena stranka obeta enega poslanca v EP. Kot je povedal Christian Engstöm, ki je prvi na listi stranke, si bodo med drugim prizadevali za "reformo avtorskih pravic" in "demokratizacijo EU". Po besedah Roberta Pala slovenska piratska stranka že sodeluje s švedskimi kolegi.

"Ime smo si nadeli po vzoru piratske stranke na Švedskem. Besedi pirat se v svetu računalništva ves čas pripisuje negativno konotacijo, vendar je dejstvo, da piratstvo kot nekakšen Robin Hood pomaga širiti programska orodja med vse ljudi. Piratstvo je omogočilo računalniški in programski industriji brezplačno reklamo," meni Pal, ki je prepričan, da bo internet v prihodnosti preprečeval vojne med narodi: "Zavajanje javnosti s strani podkupljivih in prestrašenih "mainstream" medijev je bilo glavno orožje vseh tiranov 20. stoletja. Odvzemi ljudem informacije in odvzel si jim svobodo. Poglejte, kako so nas ZDA osem let (z Bushem na čelu) obračale okoli repa. Saj sami nismo mogli verjeti, koliko manipulacije so sposobni politiki in kako lahko korporacijski mediji zatajijo pri nadzoru vlad. Zdaj so se pa spravili še na internet. "

Kot je Pal še pojasnil za 24ur.com, se v kampanjo za evropske volitve ne nameravajo načrtno vključevati. Delovali bodo postopoma po korakih. "Najprej bo potrebno pravno formalno ustanoviti stranko, nato napisati program, se organizirati po okrajih in šele nato bomo razmišljali o tem. Če bomo kandidirali na katerih izmed naslednjih volitev bomo še videli."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nosferatu
10. 06. 2009 08.44
Juhuhu, jaz sem not, bravo fantje!
m4ry
26. 05. 2009 10.38
mangakid
24. 05. 2009 00.14
flozo
18. 05. 2009 15.15
Volim za njih.
CantLuvCantHurt
18. 05. 2009 14.13
Poglejte kako nas je YouTube blokiral. Videov svetovno znanih glasbenikov ne moremo več videt, kaj sledi temu?
SecretMind
17. 05. 2009 13.39
Zame je kraja, če bi jaz en komad imenoval za svojega.
norc1337
17. 05. 2009 12.07
vas podpiram =D
Metalm
16. 05. 2009 16.55
DemonicVisage: Nimaš pojma o pojmu, kaj se dogaja.
Gogibyte
16. 05. 2009 15.26
jeeeee PSS I'm in
Skika
16. 05. 2009 11.40
Shareranja datotek NI MOŽNO ustavit. Dejsyvo.fakt.pika. Glasbene založbe ki se borijo proti temu me pa spominja na scenarij nekaj desetletij nazaj, ko so hotele prepovedat RADIO, ker češ tudi zastojn nudi glasbo.
profil24ur
16. 05. 2009 09.57
Bravo, take borce potrebujemo!! Ne pa da nas bodo te korporacije in politika izmolzle do konca na vsakem koraku :@ Tako da upam, da te stranke uspejo!!! jih povsem podpiram!!!
OPOI
15. 05. 2009 16.25
Naj še to omenim, da v sloveniji plačamo na vsak prazen DVD/CD/Kaseto, telefon, fotoaparat, trdi disk, fotokopirni stroj, printer, ročno uro z pomnilnikom "glasbeni davek" založbam in ta denar razdelijo med vse umetnike. Z tega stališča potem nek pesnik zasluži na račun mojih avtorskih del kot so recimo fotografije iz Canon EOS 1Ds Mark III samo zato ker pač lahko in moram jaz zato plačati NJIM denar, da lahko slikam svojo avtorsko sliko in jo objavim nekje drugje. V tem primeru mora vsak plačati nadomestilo avtorjem pa tudi če v življenju ni nič kopiral / prenašal iz interneta.
Damir Zor?i?
15. 05. 2009 11.36
poglejte band kot je System of a down - oni so sami izjavili in dali celo plati naslov "steal this album", da je prenos njihovih glasbenih datotek zaželjen, saj ne vidijo smisla umetnosti v količini prodanih izvodov ampak v količini oboževalcev, ki jih imajo. Na njihovi spletni strani lahko poslušate in povlečete njihove komade. In s tako promocijo so se razširili in zasloveli mnogo hitreje kot tisti glasbeniki, ki se "borijo proti piratsvu". Sploh večina glasbenikov se s trinja z izjavo, da jim "piratstvo" oz. dostopnost njihove glasbe na internetu dela večjo promocijo kot njihove marketinške agencije, povrh je ta promocija še brezplačna. Še vedno grem kupit CD ali kak drug izdelek umetnika, ki mi je dovolj všeč, da ga hočem v svojem arhivu, prej pa si izdelek ogledam in ga ocenim tako, da ga potegnem s spleta. Umetnike danes lahko podiramo na vse mogoče načine - veliko jih ima lastne spletne prodajalne s svojimi promo izdelki, mnogim lahko preko njihovih strani donirate. Prodajajo se tudi razni DVD ali kar z neta prenosljivi posnetki koncertov i.pd. Skratka, to da denarja za zabavno industrijo ni, je največja buča moderne dobe. Kot je nekdo že omenil se gre za nadzor in cenzuro informacij, ki gredo "mainstreamu" v nos. Tu se ne gre za umetnike in njihov zaslužek ampak gre za cenzuro spleta in svobodnega izražanja na spletu. V končni fazi pa tehnično ne bodo nikoli sposobni zaustaviti P2P omrežij in podobnih struktur. Za vsak problem v informacijski tehnologiji obstaja rešitev - tu govorimo o problemu ko te nekdo od zunaj nadzira kaj ti počneš na netu navzven. Pa me zanima kako mu bo uspelo razvozlati šifrirano povezavo, ki bo zakodirana s 512-bitnim ključem in 32 mestnim geslom? V glavnem rešitve za izogib nadzoru in "legalnemu" vohunjenju vlade ali drugih koorporacij že obstajajo le implementirati jih bo še potrebno v bližnji prihodnosti. Upajmo pa, da te spremembe ne bodo zajezile drugih virov informacij na spletu, blogi, politično aktivne skupine in vse osatel resnicoljubne spletne strani, ki nam nudijo informacije katerih v mainstream medijih ni. Če nam vzamejo še to zadnjo fronto svobode potem je demokracije in človekovih pravic definitvno konec. Tu ze zastavlja vprašanje, mar res želimo njihov "novi svetovni red"? Kar poiščite informacije na spletu(dokler so še tam)kaj pomeni ta "novi svetovni red" za vse nas, presenečeni boste. Tudi vojna proti "piratstvu" je del tega velikega načrta svetovne elite.
ODIN
15. 05. 2009 08.59
Zadnjič je Oto Pestner na POP priznal da downloada glasbo z neta. Pa on si jo lahko brez večjih pretegov privošči.
Audy
15. 05. 2009 08.27
Piratstvo je samo povod za ustanavljanje stranke. Resnični problemi s katerimi se bo morala spopadati so nadzor podatkov na internetu, omejevanje svodobnega interneta in zatiranje alternative. Vam lepo piše: "Zavajanje javnosti s strani podkupljivih in prestrašenih "mainstream" medijev je bilo glavno orožje... Odvzemi ljudem informacije in odvzel si jim svobodo. Piratstvo je v primerjavi s ogroženo svobodo interneta obroben problem. Bolj se gre za prevzem nadzora nad informacijami s strani mainstream korporacij, ker jim v nos hodijo alternativni blogi in strani, ki ne lažejo.
lemur
15. 05. 2009 00.59
Odlična zadeva ta stranka. Ateist, ni edini motiv za ustvarjanje denar. Če slučajno je, potem nisi s srcem v svojem poklicu. Tisti, ki delajo zato, ker jim je vrednota delo in veselje do tega kar počno, pa so praviloma tudi nagrajeni.
DemonicVisage
15. 05. 2009 00.22
Sramota! Zdaj se že kraja legalizira. Kam gre ta svet? Me zanima koliko od teh ustanoviteljev te stranke bi ponorelo, če bi kdaj naredili neko intelektualno delo, ki bi se zastonj nudilo na internetu. Vsak, ki dela, ima pravico zahtevati plačilo. Tudi ustvarjalci filmov, glasbe in podobno. Banda lopovska. Če vam je težko dati nekaj evrov za nakup glasbe nekega izvajalca ali film, potem si ne zaslužite, da bi poslušali glasbo ali gledali filme. Če imate svojega priljubljenega glasbenika, potem bo ta zelo nesrečen, če ga ne boste nagradili za njegovo delo ampak ga preprosto pokradli. Če bi bil sam umetnik in bi ustvarjal glasbo, ne bi imel neobenega motiva do ustvarjanja, če bi že v naprej vedel, da mi bodo vse pokradli. Naj živim od zraka? --------------------- hm. rofl. zdej tako sranje delajo da ti ko igrco obrneš je konc, z ZELO MALO IZJEMAMI (npr gta IV)
latilen
15. 05. 2009 00.03
no..kar se glasbenikov tiče..lahko še vedno dovolj zaslužijo s koncerti..samo za to je potrebno dejansko nekaj truda vložit..turneja ni kar tako..pa še na koncert mora prit kdo ane? Jaz bi tudi 1 mesec snemal ploščo, si malce popravil glas..nato pa ostalih 11 mesecev služil na ta račun..tu in tam pa odigral kakšen promocijski koncert... Tisti, ki bi s prodajo plošč zaslužili veliko več..zaslužijo že sedaj dovolj...vsak glasbenik pa tudi ne more imeti Bentelya! S filmi je drugače...ravno na turnejo film ne more it..vidimo pa, da dobri filmi že v kinematografih zaslužijo dovolj, da imajo vsi polne žepe, DVDji so samo pika na i. Kar se t.i. B produkcije tiče, ki gre takoj na TV, ta pa tako in tako ne izgubi veliko, saj prodaja DVDjev ni njeno bistvo.. Tako da..kdor je dober..proda še vedno dovolj, da živi na velik nogi..mnogim gre v nos..da dobijo "samo" nekaj miljonov € namesto nekaj deset miljonov €..in ravno ti so najbolj glasni..ki imajo že tako dovolj... Kar se pa hiš kot so Sony tiče..ki objavlja koliko izgubljajo zaradi piratstva...naj povedo še koliko jim prinese prodaja praznih medijev? iTunes zaenkrat še lepo pordaja glasbo...kdo bo pa v dobi mp3jev še kupil CD? Samo delo imaš ker ga moraš konvertirat in za uporabo na računalniku še preimenovat datoteke... Glasbeniki..ponudite zastonj svoje izdelke na svojih straneh...zraven pa naj se dol potegne kakšna reklama..pa boste tam malo zaslužili...hkrati pa zastonj promovirali koncerte...
OPOI
14. 05. 2009 23.33
"Zdaj se že kraja legalizira. Kam gre ta svet" Ne vidim tukaj nobene kraje. Prijatelj v ameriki gre kupit v trgovino DVD in mi ga pošlje preko interneta. Zadeva je kupljena! in ne vkradena od kod vam ideja da je zadeva vkradena ??
juhujuhu
14. 05. 2009 22.35
ateistek1, če si pravi glasbenik/programer/umetnik, se ti ne bo šlo za denar in boš se zadovoljil s tistimi nekaj milijoni manj