Znanost in tehnologija

Piratski zaliv odprt le do konca meseca

Stockholm, 20. 02. 2012 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Razvpita stran The Pirate Bay bo 29. februarja prenehala ponujati torrente, datoteke, ki si jih deli več kot 10 uporabnikov, pa bodo izbrisali s svojih serverjev. Uporabnikom bodo odslej na voljo le direktni prenosi podatkov od uporabnika do uporabnika z "magnetnimi linki“.

Protipiratska zakonska kampanja je botrovala novemu pretresu za vse uporabnike torrent strani. Konec meseca se za prenašanje torrentov in, kot poudarjajo zagovorniki ostrejše zakonodaje piratsko zadajanje škode filmski in glasbeni industriji, zapira eno največjih svetovnih vozlišč, kjer so bili uporabnikom na voljo torrenti. Kot sporočajo s spletne strani The Pirate Bay (TPB) bodo po pol desetletja uspešnega delovanja konec februarja ukinili funkcijo ponujanja torrent prenosov.

Prenašanje torrentov in nelegalnih datotek bo na strani The Pirate Bay na voljo zgolj do konca februarja.
Prenašanje torrentov in nelegalnih datotek bo na strani The Pirate Bay na voljo zgolj do konca februarja. FOTO: Thinkstock

"Najbolj uporna BitTorrent stran“ izstopa iz igre

"Odločitev, da ukinemo ponujanje torrentov, smo sprejeli že pred časom. Osnovna funkcija za prenose bodo postale magnetne bližnjice,“ so v sporočilu za javnost napisali na The Pirate Bayu.

Novica je med spletnimi uporabniki sprožila preplah in govorice, da je The Pirate Bay podobno kot Megaupload in BTJunkie klonil pod pritiski zakonodajalcev, ki stremijo k podjarmljenju svetovnega spleta. Razlogov za preplah, kot pravijo v podjetju TPB, ni, saj pomeni tokratni sklep "le tehnološki korak naprej“.

Za spletno stran TorrentFreak so povedali, da je obstoječa tehnologija torrentov zastarela in je menjava z magnetnimi bližnjicami vsaj enakovredna rešitev, če ne izboljšanje. Kot poudarjajo, bo prenose podatkov težje blokirati, prihranili in izboljšali pa bi tudi uporabnost širokopasovnega prenosa podatkov.

V bodoče bo odgovornost za kršenje avtorske zakonodaje povsem na plečih uporabnikov.
V bodoče bo odgovornost za kršenje avtorske zakonodaje povsem na plečih uporabnikov. FOTO: Thinkstock

Ugašanje bo potekalo postopoma

Ker je tako veliko akcijo nemogoče izvesti naenkrat, ne da bi s tem prizadeli lasten obstoj, so se v TPB odločili za postopno ukinjanje, kjer bodo onemogočili najprej prenos vseh datotek, ki imajo vpisanih več kot deset sejalcev. Uporabniki bodo tako lahko s spleta črpali manj priljubljene datoteke, ki bi se prek neposrednih magnetnih bližnjic bistveno počasneje prenašale.

Švedsko vrhovno sodišče je 9. februarja spoznalo lastnike strani The pirate Bay za krive kršenja avtorskega prava in spletno piratstvo. Potrjena sodba iz leta 2009 obsojeni četverici (Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm, Peter Sunde in Carl Lundström) nalaga plačilo 30 milijonov švedskih kron kazni (2,7 milijona evrov), nekaj časa pa bodo tudi za zapahi.

Kot so za TorrentFreak povedali v podjetju, bodo prenosi podatkov na voljo uporabnikom tako, kot so jim bili do sedaj. Magnetna bližnjica bo uporabnike preusmerila na datoteke na drugih in ne na strežnikih The Pirate Baya. Brez torrentov na strani bo manj obremenjen tudi prenos podatkov, izognili pa se bodo tudi blokadam, ki so jih uvedli v državah, kot so Italija, Irska, Nizozemska in Belgija, s tem pa se nameravajo elegantno izogniti morebitnim tožbam v prihodnosti. Še več: stran bo postala tako tudi bolj mobilna in še bolj uporabna.

Izgubljena bitka s sodnimi mlini

Ne glede na obljube pa je destvo, da so snovalci in šefi strani večinoma v priporu zaradi obtožb o piratiziranju in zlorabi avtorskega prava, s prestrukturiranjem delovanja strani pa so se v TPB dodatno zaščitili pred protipiratsko zakonodajno gonjo in sodnimi pregoni. Odgovornost za kršenje zakonskih predpisov bo tako na strani uporabnikov, ki si bodo po novem sami med seboj izmenjevali ilegalne datoteke. V vmesnem času je stran spremenila tudi spletno domeno z naslova thepiratebay.org na thepiratebay.se ter se tako zaščitila pred podvrženostjo ameriški zakonodaji, ki je bila usodna za Megaupload.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bluevanila6
17. 11. 2012 12.48
+1
eno zaprejo pa pride134 novih. Nekaj mora biti tudi za javnost.
asdaa
27. 02. 2012 11.23
+3
še sreča da se avtorji na 24ur.com ne podpisujete z imenom in priimekom ker potem sigurno nikoli ne bi dobili službe na resnem mediju. Naslov zavaja, pa ne samo naslov, celoten članek zavaja in piše zgodbo, ki je NI! Za povprečnega uporabnika se ne bo spremenilo NIČ! Avtor prispevka prosim raje piši kaj drugega če se ne spoznaš......
aaasssddd
24. 02. 2012 01.13
+13
Joj zavajanje.. prvega marca boste lahko dol potegnili čisto vse kar je že danes gor, tpb ne zapira ničesar. Edina razlika za uporabnika je, da ne downloada .torrent datoteke ampak klikne na magnet link. Magnet link pa v končni fazi downloada .torrent datoteko tako da je uporabnik na istem. Razlika je samo za tpb, ki tako nima več dejanskih torrent datotek na svojih strežnikih ampak le te dobite direktno od uploaderjev. Tako se tpb izogne odgovornosti da oni servirajo nelegalne datoteke prek svojih strežnikov, vsa odgovornost pa pade na uporabnika.
s-even
24. 02. 2012 15.40
+8
aaasssddd Hvala za kratko in jedrnato obrazložitev, mislim, da bo marsikateremu zdaj bolj jasno.
Seba-Base
26. 02. 2012 22.37
+0
mahte to ne pridemo naprej ampak nazaj v čas emule pa kazaa :S :S to bo šele s***** ko bo en uploadal, pol pa šel za vikend "smučat" ti pa ostal na 90% :/
nora_ovca
24. 02. 2012 01.03
+3
TPB se ne bo predal zlepa. In vse skupi je režanje v glavo amerom. V glavnem: FBI je že večkrat zraidal TPB. Dostop do spletke je bil običajno moten manj kot en dan. Baje dlje traja, če se ga en preveč napije, koker če fbi pride na obisk Če se spomnete, je velik torrent sajtov šlo v pokoj z uveljavo DMCA Splača se mal prebrat pod rubriko "legalne grožnje". Se narežiš do solz ("olajšajte se s pendriki") Pred kratkim so zamenjal domeno in zaobšli zakon. Iz istega razloga se je demonoid preselil na .me Magneti niso nova zadeva, TPB se jih bo losau samo zato, ker švedska vlada zadnje čase preveč omenja frazo torrent. Nasplošno je lahko rečemo, torrent postau stereotip, čeprav vsi opensource programi laufajo po bittorrentih in je glavni vir širjenja opensouce programov. V glavnem, gre spet za krohot amerom in zezanju pravnikov Nekaj časa nazaj so hoteli kupit svojo zemljo, razglasit novo piratsko državo in serverje preselit tja. Mislim da je zadeva stala okol 4 mio, pa so bli z donacijam prepozni Bi si upau rečt, da ko in če pade tpb, bo cela štala.
nora_ovca
24. 02. 2012 01.22
+2
Mimogrede, pirate bay bo ODPRT tako kot doslej. Gdo piše take naslove?! TPB bo zaprl zgol tracker, ker ga magnet ne rabi. Dopište v naslov SLEDILNIK. Amaterji, na vsakem tretjem članku bralci opozarjamo na amatersko "novinarstvo" -.-
Špela Omerzel
22. 02. 2012 12.00
+7
Svinje....sej torentou je velik sam Pirate Bay je najboljši
Balki30
21. 02. 2012 18.50
-9
Jst trenutno dol vlečem same stare nanizanke tak da ne bo problema niti po 1 marcu ker itak nimajo več ko 10 sejalcev.
chadmaster1
21. 02. 2012 17.16
+10
1 marca se bo začelo nekaj dogajati.........vse se ukinja IMAM OBČITEK DA NE BO LEPO
deadcool
21. 02. 2012 11.01
+3
tooo TPB je zakon, če nam še to uzamejo smo ga pa res uplel...
Puys
20. 02. 2012 22.13
+12
To ni nobeno zapiranje, ampak napredek strani, saj jih po trenutni zakonodaji ne bo možno preganjati! Vso vsebino bo možno dobiti enako kot danes.
visoki
20. 02. 2012 18.27
+16
zdaj si vsak dan po sto filmov naložim da bo za nekaj časa zaloge
nikhrast
20. 02. 2012 17.10
-25
ACTA ni potrebna za pravne države, tam je že zdaj red. Bravo Švedska.
yokerxdinterfan
20. 02. 2012 18.16
+18
sam prašam če maš froce....ali jim use original kupuješ ali pa nevejo to kaj je pc
km1975
24. 02. 2012 09.21
Glej, nič ni zastonj. Treba se bo navaditi, da se za licence plačuje. Fer je fer. Nočeš? So predrage? Ne boš podpiral MS-a, grdih kapitalistiv ali imaš druge filozofske zadržke? OK, izberi konkurenčno odprtokodno rešitev. Ubuntu je super, MS Office pa zamenjaj za LibreOffice. Alternativ je dovolj, nihče te ne sili...
abc?defgh1
20. 02. 2012 16.20
-11
datoteke, ki si jih deli več kot 10 uporabnikov kaj pa ce jih je 11 ?
taurus90
20. 02. 2012 18.37
+14
kaj ti pri stavčni zvezi- ''več kot 10 uporabnikov'' ni jasno?
Ramzess
21. 02. 2012 14.21
+0