Znanost in tehnologija

Prihaja Internet Explorer 8

New York, 05. 03. 2008 09.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Microsoft je začel s testiranji brskalnika Internet Explorer 8, katerega uradni naziv bo “Techbeta.“

Microsoft prvo različico brskalnika Internet Explorer 8 preizkuša na skrbno izbrani skupini uporabnikov. Novo programsko orodje, s katerim v Microsoftu računajo, da bodo odbili napade vedno bolj priljubljenih brskalnikov Firefox in Safari, bo na tržišču na voljo pod uradnim nazivom “Techbeta“.

Kakšen brskalnik bodo "sestavili" v Microsoftu?
Kakšen brskalnik bodo "sestavili" v Microsoftu? FOTO:

Kdaj bo prenovljeni brskalnik tudi resnično mogoče uporabljati ni znano, analitiki pa menijo, da končne verzije pred letošnjo jesenjo najbrž še ne bo, testne različice pa se morda obetajo že prej.

In v čem bo Internet Explorer 8 drugačen? Prinesel naj bi številne nove uporabne funkcije, predvsem naj bi bila pomembna večja in hitrejša prilagodljivost uporabnikom. Izboljšana naj bi bila funkcija iskanja, prenovili naj bi tudi sistem upravljanja z gesli in možnost hitrega dodajanja programskih vstavkov.

Najbolj pomembno pa najbrž je, da se je Microsoft uklonil kritikom in bo uvedel standarde, ki jih drugi brskalniki upoštevajo že nekaj let. Takoj je delovna verzija osme generacije Explorerja pred časom uspešno prestala test Acid 2, ki ocenjuje združljivost brskalnika z različnimi standardi.

Dokončno slovo Netscapa

Medtem ko se s posodobitvami najbolj priljubljena brskalnika Explorer in Firefox borita za tržni delež, pa se poslavlja eden prvih brskalnikov Netscape, ki ga uporablja le še 0,6 odstotka spletne populacije.

Lastnik Netscapa AOL je že pred novim letom sporočil, da s 1. marcem dokončno ne bodo več razvijali podpore za omenjeni brskalnik, uporabnikom pa priporočajo, da se preusmerijo na Firefox ali Flock, ki uporabljata podobno tehnologijo kot Netscape.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nauders
13. 03. 2008 11.26
proklet firefox potem pa morem EXTRA ZA NJEGA PROGRAMIRAT DRUGAČ! firefox uporabljajo naivni ljudje ahha
K_K
08. 03. 2008 11.57
@zippo - zakaj, po tvoje, praktično vsa podjetja uporabljajo M$ IE šit ? zgolj zato, ker ga hočeš-nočeš dobiš že z windozami ! katero PODJETJE pa si bo kar_tako delalo dodatno delo !?
GnilaRozica
07. 03. 2008 09.08
Tu ste nekateri obsedeni kot da gre za politične stranke. Firefox ima neke prednosti pred IE in obratno. Če hočeš od brkljalnikov maximum preprosto uporabljaš oba in tako kot uporabnik dobiš kar največ.
dodoman.20@gmail.com
06. 03. 2008 21.05
točno tko zippo.....konkurenca je extremno nujna povsod... ravno v vojnah smo pridobili največ tehnologij, ki jo še danes uporabljamo...
zippo@redox.si
05. 03. 2008 18.54
Rejjšn - IE uporabljajo praktično vsa podjetja, ker ASP.NET strani delujej bistveno bolje v IE kot v Firefoxu... Torej IE uporablja še vedno veliko (večina) uporabnikov. V Sloveniji, ki ima največji odstotek Firefoxov je še vedno več kot 50% IE uporabnikov. Moje mnenje je, da je prav, da obstajata vsaj dva tabora, ker to zagotavlja normalen razvoj brskalnikov. Če ni konkurence, ni razvojja.
Dishana
05. 03. 2008 16.44
Firefox Rules! Čeprav Safari.. uf!
makajjezvami
05. 03. 2008 15.44
@Tonček Balonček Vse je samo v idejah. Če so dobre jih bodo ljudje uporabljali, če pa niso jih pač ne bodo. Tudi Vista ima marsikaj novega in uporabnega, le preveč tog ne smeš biti. Kar se pa tiče IE8 bi pa čestital Microsoftu, da je začel upoštevati tudi kak standard.
Tonček Balonček
05. 03. 2008 11.47
Ta obsedenost z novostmi je smešna! Kaj je tako noevga v Visti? Lahko je še toliko novih funkcij, če jih pa en uporablja nihče ali pač par ljudi? Meni je bilo vseeno, ali Explorer ali Netscape, res pa je, da je bil Explorer slovenski! Z razvojem programske opreme za amaterje pač ne gre več tako hitro kot nekoč, počasi bodo programi za množice doživeli usodo pošte, sadnih sokov in klobas, kjer nimaš več kaj razvijati do onemoglosti..... in ostaja le še problem trženja in kvalitete izdelka!
Ramzess
05. 03. 2008 11.40
Nekaj novega torej, upam samo, da bo kaj boljši od 7-ice, ki je kar čeden in uporaben s svojimi zavihki. Po drugi strani pa je njegova slabost ta, da je velik požeruh pomnilnika, da vsake toliko ovira in blokira samega sebe, nič kaj lepo ni videti tole. Preprosto ne briše pomnilnika za sabo v času kot teče, in s časoma opeha do te mere, da ga je treba izklopit in na novo zagnat, da zbriše pomnilnik. Ali pa jaz česa ne znam nastavit. Meni je ta enostavno všeč, je v glavnem brez okraskov ipd.
051852963
05. 03. 2008 11.38
......:::::: FIREFOX IS THE BEST ::::::......
Rejjšn
05. 03. 2008 11.17
A ta krš sploh še kdo uporablja. Ni ga čez firefox