Znanost in tehnologija

Računalnik – kavna mizica

Seattle, 30. 05. 2007 09.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Microsoft je predstavil računalnik v obliki kavne mizice, pri katerem miško in tipkovnico zamenjata svinčnik in glas.

Kava ali igrice?
Kava ali igrice? FOTO: Reuters

Microsoft je predstavil nov računalnik. Oblikovan je kot kavna mizica in pomeni nov korak k prihodnosti računalništva, kot jo vidi ustanovitelj podjetja in najbogatejši Zemljan Bill Gates. Namesto miške in tipkovnice bo uporabnik ukaze dajal z glasom, svinčnikom in dotikom.

Katero podjetje je z Microsoftom sklenilo pogodbo za izdelavo takoimenovanih 'surface' računalnikov, ni znano. Tega namreč nočejo razkriti. Jasno je le eno, partnerji, ki so zanje izdelovali osebne računalnike, so tokrat 'izviseli'.

Na novem računalniku bo mogoče z dotikom premikati slike, na svoj račun bodo, na primer, prišli navdušenci nad sestavljankami. Poleg tega bo prepoznal stvari, postavljene na mizo. Uporabniki bodo tako nanj le odložili digitalni fotoaparat in že bodo pregledovali slike. Ali, nanj bodo položili mobilni telefon in takoj spoznali vse podrobnosti o izdelku.

Tako preprosto je mogoče pregledovati posnetke - le fotoaparat je treba položiti na mizo-računalnik
Tako preprosto je mogoče pregledovati posnetke - le fotoaparat je treba položiti na mizo-računalnik FOTO: Reuters

Prvi se bodo z novimi Microsoftovim izdelkom že novembra 'igrali' v hotelih Sheraton, trgovinah T-Mobile in igralnicah Harrah's – gre za družbo, ki želi na Goriškem zgraditi mega igralniško-zabaviščni center.

Vsaj na začetku bo treba za omenjeni računalnik globoko seči v žep, stal bo med pet in 10 tisoč dolarjev, že v treh letih, obljubljajo pri računalniškem velikanu, pa bodo cene postale kupcem prijazne. Od nove tehnologije, ki naj bi imela neomejene možnosti, si obetajo milijarde. "Prišel bo čas, ko bodo takšne računalniške tehnologije prevladovale; povsod bodo, na mizah, na pultih, še celo v ogledalih," prihodnost napoveduje izvršni direktor Microsofta Steve Ballmer.

Igranje na novem računalniku
Igranje na novem računalniku FOTO: Reuters


SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

makajjezvami
05. 06. 2007 13.59
-multipoint touch screen: ima že iPhone; sicer pa v praksi ne vidim kakšnih revolucionarnih prednosti pred navadnim touchscreenom, razen za zoom - digital device autodetect and connect: razlika je le v tem da moraš sedaj pač kliknt Connect - jih pa zaradi tega ni treba niti na mizo postavljat -glasovna prepoznava: bomo videli kako bo delovala v praksi, jo pa še na telefonu kjer precej dobro deluje nikoli ne uporabljam Razen če bo to vrhunska zadeva ki bo prepoznala vsako besedo ki jo izgovorim Je pa lepo da so vse to zbrali skupaj in zložili v mizo, sicer imam osebno vseeno raje TabletPC ker lahko grem z njim tudi ven
cerne.ales@gmail.com
05. 06. 2007 13.01
Nič novega a? Malo pobrskaj po netu in morda ti bo recimo jasno kaj vse je novega: - multipoint touch screen - digital device autodetect and connect - ... Če prevedemo: Podpora za večtočkovni na dotik občitljivi zaslon - to pomeni, da lahkorecimo položimo več prstov na različne konce ekrana in vsakega premikako kot hočemo in računalnik bo zaznaval premikanje vsakega posebej. Avtomotsko zaznavanje in prepoznavanje digitalnih naprav, ki jih samo odložimo na zaslon in sistem sam zazna napravo, kakšna je in recimo če postavimo na en konec digitalni fotoaparat in na drugi konec recimo dlančnik in če oba podpirata WiFi ali bluetooth, lahko kar preko drag and drop potegnemo sliko iz fotoaparata v dlančnih in slika se fizično skopira na dlančnik. No da ne bom predolg ... meni se zdi, da je glasovno prepoznavanje tista zadnja novost, ki jo je sploh potrebno omenit ...
IT_kritik
04. 06. 2007 07.59
Mah tole je samo tehnologija, ki že obstaja prenesena na mizico. Prov nič posebnega ne vidim jaz v tem razen mogoče glasovnega zaznavanja ...tle je Microsoft res v prednosti pred ostalimi. Drugače pa ...je to samo touchscreen tko kot ga ma dost avtomatov zuni. Če dodaste še kak Beryl grafično okolje kot je pri linuxu zravn zadeva postane precej uporabna. "touchscreen xgl" Google Video :))
prisoten@email.si
02. 06. 2007 00.02
dobro si to povedal
ironmaiden@siol.net
31. 05. 2007 19.04
Sem na internetu videl filmček o tem in ta stvar se zdi neverjetna. Upam da jo bom nekega dne lahko imel doma in se z njo igral kot se majhen otrok igra s svojo novo igračo. Samo res pa je da me bo verjetno stala ene ledvice in pol pljuč