Znanost in tehnologija

Računalniške igre že dolgo niso več samo igrača

Ljubljana, 04. 12. 2015 19.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani so odprli sejem zabaven elektronike. V ospredju so računalniške igre, ki že dolgo več niso več samo igrača, saj lahko za vedno spremenijo svet.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Igi31
05. 12. 2015 16.31
čakamo na virtual reality aka oculus rift a ne? ja jst tud =)
IHateItHere
05. 12. 2015 16.10
+2
Ešport bo v prihodnosti bolj popularen od tradicionalnega športa. V koreji se to že dogaja. tam so profesionalni gamerji veliko bolj priljubljeni kot 'tradicionalni' športniki. budget največjih svetovnih ekip se šteje pa v milijonih.
nora_ovca
05. 12. 2015 12.54
+10
Kot poznavalec lahko rečem, da so igre danes konkurenca filmom. Zgodbe so vse bolj kompleksne, časi klasičnih shooterjev tipa Doom v 90 so preteklost. Igre so postale samosvoja umetnost, kjer se združijo huda zgodba, izjemen skript in fantastičen virtualen svet, podkrepljen z dobro grafiko in realnim zvokom. Zato so tudi cene iger vse višje, v ameriki posel z igrami kuje milijardne dobičke, v Evropi pa smo bolj zaspali, kar je škoda. Tudi slovenci bi lahko razvili en sposoben studijo in kdor ne verjame, so hrvatje v game worldu svetovno znani po Serious Samu (cro team). Čar v igrah v primerjavi s filmom je v tem, da si v igri ti del zgodbe, ki jo soustvarjaš, z igranjem se ti razpleta kot knjiga, traja pa lahko bistveno dlje. Poleg tega igre v primerjavi s filmi dopuščajo večji misterij, ker lahko poskrijejo kup zanimivosti, ki jih igralec popolnoma neopazno spregleda, ali pa se loti poglobljenega vpletanja v zgodbo, če tako hoče. Je pa res, igre vse bolj zasvajajo, veliki studiji v svoje kroge zaposlujejo tudi psihologe (Blizzard, Activision...), ki jim pomagajo sestaviti formulo, kako igralca držati v igri čim dlje in zaslužiti čim več. Tipičen primer je World of Warcraft, najuspešnejši MMO v zgodovini, ki se razvija že enajst let in je zakrivil marsikatero odpoved, kot tudi ločitev, a na drugi strani tudi marsikatero poroko, ker je v osnovi družabna igra. Je pa dandanes v industriji problem grafika, ker na trgu prevladujejo igre z grafiko na steroidih, ki jih sistemi zaenkrat še slabo prebavljajo. Kar se pa tiče izobraževanja v igri, Sid Meiers Civilization 5 je izjemna satira realnega, koruptivnega sveta, kjer moraš kot politik premagati ostale imperije. Za zmago moraš tako kontrirati ostalim in postati najpomembnejši politik na svetu za vsako ceno. Lahko zmagaš tako, da osvojiš svet, postaneš tehnološka velesila (preko Apollo programa), postati kulturno najbolj vplivna država (umiral sem v smehu, ko so se voditelji drugih držav začeli pritoževati, da njihovi ljudje sedaj "kupujejo vaše kavbojke in poslušajo pop glasbo) ali zmagaš tako, da podkupiš vse države, da na kongresu pobereš največ glasov za svetovnega voditelja.
nora_ovca
05. 12. 2015 13.07
+7
Preko podzemlja vplivaš na druge kulture, kradeš njihove tehnologije, rušiš njihovo ekonomijo, povzročaš državni udar, vse na prefinjen način, brez, da bi nasprotnik zgruntal, da nisi njegov zaveznik, temveč ga načrtno razžiraš od znotraj.
Tachibana
05. 12. 2015 19.01
Ej a bova enkrat udarla en Civ5? Jaz sem zmeraj Darius I.
ADRR
07. 12. 2015 15.18
Civ5... legendaren špil. Kot šah je treba razmišljati v naprej.
kepar11
05. 12. 2015 11.48
+0
laycan
05. 12. 2015 10.54
-15
itak ka že dolgo niso samo igrice,povzročajo zasvojenost,čeprav si tega ne bodo priznali,tako kot ne alkoholiki.povzročajo,debelost,in stik z realnostjo.
upornik22
04. 12. 2015 21.48
-3
igram call of duty black ops 3 in povem vam da ni nobene razlike med realnosti.............kolješ vse živo
Hlodski
05. 12. 2015 09.02
+9
izgleda da že dolgo nisi bil zunaj. Sicer pa takšne izjave kot si jih dal so samo hrana za nepoučene politike, kateri kažejo prst da so igre seme nasilja.
Nekdoja
05. 12. 2015 11.50
Zato sem pa nad Cod obupal po Modern Warfare 2... raje igram kak Couter Strike ali pa Insurgency... Realno je tebi da enega ustreliš pri Codu v nogo in je headshoot xD
Izi07
05. 12. 2015 12.48
+1
Verjetno najrealnejša igra pri Cod-u je bila Call of duty 2. Predvsem je bilo dobro porihtano z eXtrem modom , kjer so imel okončine različen prag bolečine in smrti. Poleg tega so bila orožja različno močna odvisno od modela itd. Edina napaka je bila , da si z riflo od daleč zadel bolje kot z snipo.Za mene še vedno daleč najboljša igra je Cod2 vse druge so nerealne in pa tudi preveč ZF ja je notr sploh v zadnjih dveh!