Rezultat raziskave: Roboti bi lahko v naslednjih 20 letih ogrozili tretjino delovnih mest

Bliskovit razvoj na področju robotike in računalništva bi lahko v naslednjih dveh desetletjih "zradiral" tretjino delovnih mest, napovedujejo Britanci. V Sloveniji je delujočih približno 1600 robotov, število pa narašča, pravi slovenski strokovnjak za robotiko Tomaž Perme.

Robot

(Foto: Reuters)

Bliskovit razvoj na področju robotike in računalništva bi lahko v naslednjih dveh desetletjih "zredirala" tretjino delovnih mest, so Britance prestrašili rezultati zadnjih raziskav. Ocenjujejo, da naj bi več kot 10 milijonov zaposlenih nadomestili roboti.

Britanski strokovnjaki pravijo, da so trendi že opazni, najbolj ogrožena pa naj bi bila delovna mesta v administraciji, prodaji, prevozništvu, gradbeni sferi in proizvodni industriji. Številni zaposleni na omenjenih področjih naj bi že zdaj čutili vplive avtomatiziranih sistemov. V dokaz so postregli s podatkom, da je od leta 2001 delo izgubilo kar 65 knjižničarjev in skoraj polovica osebnih asistentov in tajnikov ter tajnic. Raziskovalci ob tem sporočajo, da približno 40 odstotkov služb ni ogroženih. V Londonu je takšnih celo 51 odstotkov služb, gre pa predvsem za delovna mesta v zdravstvu, šolstvu, kreativni produkciji, znanosti in razvojnemu inženirstvu.

Robot

(Foto: Reuters)

Angus Knowles-Cutler, predstavnik britanske družbe Deloitte, ki je izvedla raziskavo, je opozoril, da bi bile lahko posledice hude. Opozarja, da bi se lahko razlike med revnimi in bogatimi še povečale. "A London se lahko reši. Ima namreč veliko visoko izobraženega in usposobljenega kadra, da se sooči s to težavo," je še dodal. Eden od avtorjev raziskave Carl Benedikt Frey z Univerze v Oxfordu pa je dejal, da so mesta, kakršno je na primer London, kot inkubatorji za nove ideje in produkte. "S pravo politiko bi lahko London postal vodilni v razvoju naslednje generacije digitalne tehnologije," je prepričan. Postregel je še s podatkom, da bi bilo lahko v naslednjih 20 letih v ZDA ogroženih 47 odstotkov vseh delovnih mest.

Prodaja hitro narašča, v Sloveniji lani delovalo približno 1600 robotov

Kot je za 24ur.com dejal Tomaž Perme, predavatelj na novomeški fakulteti za tehnologijo in sisteme, je po podatkih Mednarodne zveze za robotiko IFR, objavljenih v strokovni reviji Ventil, po svetu delujočih približno 1,6 milijona industrijskih robotov. Glede na podatke Statističnega urada Republike Slovenije o zaposlenih v predelovalni dejavnosti in oceni števila delujočih robotov je bilo v Sloveniji leta 2013 skoraj 90 delujočih industrijskih robotov na 10.000 zaposlenih v predelovalni dejavnosti, kar naj bi bilo približno 10 odstotkov več od evropskega povprečja. V Sloveniji je bilo po oceni leta 2013 delujočih približno 1600 robotov, še pravi.

Robot

(Foto: Reuters)

Prodaja robotov po svetu se je sicer lani v primerjavi z letom 2012 povečala za 12 odstotkov in je s 178.132 enotami dosegla največjo prodajo v vsej zgodovini robotike. Tako poroča statistični oddelek mednarodne robotske organizacije IFR, ki vsako leto objavi poročilo o robotiki v svetu.

Tudi rezultati prve polovice letošnjega leta kažejo na veliko rast prodaje industrijskih robotov. Ta naj bi bila v primerjavi s prejšnjim letom večja za približno 15 odstotkov. Ob izboljšanju situacije v gospodarstvu je tako mogoče znova pričakovati rekordno prodajo. Daleč največ robotov se uporablja v avtomobilski industiji, proizvodnji plastičnih produktov, farmacevtski industriji, prehrambeni industriji in kovinski industriji. Največjo rast uporabe robotov je pričakovati v Aziji, predvsem na Kitajskem, Tajvanu, v Koreji in večini preostalih azijskih trgov. Njihovo število se drastično veča tudi v ZDA in Kanadi, v Evropi pa prednjači Nemčija.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 66
Philips Peja 02.12.2014 17:30:24
pazi elektrika!
Več komentarjev