Znanost in tehnologija

Robovox slavil v Gradcu

Ljubljana, 01. 12. 2008 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bricljev robot, ki z ljudmi komunicira preko SMS sporočil, je prejel nagrado na prestižnem festivalu Europrix v Gradcu.

Par v Ljubljani posluša sporočilo Robovoxa.
Par v Ljubljani posluša sporočilo Robovoxa. FOTO: Reuters
Na tridnevni festival v Gradcu, ki spodbuja inovativnost mladih Evropejcev, se je letos prijavilo 338 projektov iz 28 držav. Med prijavljenimi projekti v devetih kategorijah so bili na letošnji festival prijavljeni tudi štirje slovenski.

Slovenski umetnik Martin B. Bricelj je na mednarodnem multimedijskem festivalu Europrix, ki je potekal v Gradcu, prejel nagrado za projekt RoboVox. Osemmetrsko instalacijo v obliki humanoidnega robota, ki komunicira z mimoidočimi prek poslanih tekstovnih sporočil, je žirija ocenila za najboljši projekt v kategoriji mobilnih aplikacij.

Bricelj je za 24ur.com povedal, da je "letošnji festival Europrix po moji oceni, glede na izkušnjo izpred treh let, napredoval v programskem smislu, saj smo lahko nominiranci uživali v mnogih interesantnih predstavitvah keynote speakerjev. Poleg tega pa so tudi nominirana dela v vseh kategorijah izjemno inovativno zasnovana, tako da je bila konkurenca kar močna. Ker je to že moja druga nagrada na festivalu Europrix, sem se še bolj utrdil v prepričanju, da je v Sloveniji kljub pogostim preprekam zavoljo finančnih in administrativnih možnosti vseeno vredno vztrajati pri razvijanju inovativnih medijskih projektov tudi izven komercialnega sektorja."

Festival Europrix
Festival Europrix FOTO:

RoboVox je robot, postavljen v mestni prostor, ki sprejema sporočila SMS, ki jih nato sporoča mimoidočim. Z različnimi temami spodbuja ljudi k javni debati in izražanju mnenj. Javni prostor, v katerega je postavljen, se spremeni v prostor komunikacije, interakcije in igre. Svojo krstno postavitev je doživel v Aalborgu na Danskem leta 2007, v Sloveniji so ga že postavili v Mariboru in Ljubljani. V četrtek, 4. decembra, pa bo odpotoval na Dunaj, kjer bo pred glavnim vhodom v osrednji avstrijski kulturni center Museums Quartier odprl mednarodni festival robotike RoboExotica.

Martin B. Bricelj je medijski umetnik, grafični oblikovalec in kulturni aktivist. Je soustanovitelj studia za vizualne komunikacije in kulturne organizacije CodeEp, imenovanega Code.Signa, v katerem deluje kot programski direktor. S svojimi deli se je predstavil v Londonu, Barceloni, New Yorku, Buenos Airesu, Helsinkih in drugod.

Festival Europrix
Festival Europrix FOTO:


  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yeyo.white
07. 12. 2008 03.50
direkt tako... totalno neuporabna bedarija.
Grega321123
06. 12. 2008 19.46
Meni se zdi Robovox neumnost.
Kaplanos_
04. 12. 2008 17.40