'S to aplikacijo lahko ugrabim letalo'

Strokovnjak za varnost Hugo Teso pravi, da ima aplikacijo, s katero lahko ugrabi letalo. Svojo trditev je dokazal na simulatorju letenja, a ameriška letalska uprava zatrjuje, da na realnem poletu aplikacija ne bi imela takšnega učinka.

Letalo

(Foto: Reuters)

Nemški strokovnjak za varnost in komercialni pilot Hugo Teso je razvil aplikacijo za pametne telefone, s katero je po njegovih besedah mogoče ugrabiti letalo. Ugrabitev letala je na konferenci Hack in the Box pokazal na simulatorju letenja. Potreboval je telefon z operacijskim sistemom Android, radijski oddajnik in seveda hekersko znanje.

Teso je pokazal, da je z aplikacijo mogoče prilagoditi podatke, ki jih dobi sistem komercialnega letala. Program ne ve, ali mu podatke pošilja pravi vir in tako je možno prilagoditi to, kar pilot vidi na zaslonu, ali pa spremeniti hitrost, smer in nadmorsko višino letala. "S to aplikacijo lahko prilagodite skoraj vse, kar je povezano z navigacijo letala," je dejal Teso.

Na Tesove trditve in prikaz so se odzvali pri ameriški letalski upravi (FAA). Poudarili so, da je Teso ugrabitev letala prikazal na simulatorju letenja, in zatrdili, da tak sistem na dejanskem letu ne bi deloval. Tudi če heker vpliva na programsko opremo, pa ne more preprečiti, da bi pilot izključil sistem avtopilota. "Tako heker ne more dobiti popolnega nadzora nad letalom," pravijo.

Vseeno pa je Tesova aplikacija pokazala, da pri upravljanju letal obstajajo varnostne pomanjkljivosti, zaradi katerih bi pristojni morali ukrepati. To ni prvič, da so raziskovalci in hekerji razkrili pomanjkljivosti sodobnih letalskih sistemov. Že lani je na konferenci v Las Vegasu raziskovalec Andrei Costin pokazal, da je mogoče v sistem za nadzor letov poslati lažna sporočila, zaradi katerih kontrolorji poletov na zaslonu vidijo letala, ki jih v resnici ni.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 31
PanterSLO 29.04.2013 23:52:46
Fajn. Samo da nalozijo na google play pa bo al kaida downloadala
ElectroD 02.05.2013 09:02:51
ma kaka al kaida.. se js bi downloadu... flight simulator ni vec zanimiv...hahaha
Več komentarjev