Znanost in tehnologija

Se je kdo zaradi sporne Facebookove raziskave ubil?

Palo Alto, 30. 06. 2014 13.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Uporabniki Facebooka so se z ogorčenjem odzvali na raziskavo, ki so jo znanstveniki opravili s pomočjo družbenega omrežja, pri čemer so manipulirali s prikazovanjem objav njihovih prijateljev. Nekateri celo menijo, da so dodatno potrli že tako depresivne ljudi.

Napaka v omrežju Facebook
Napaka v omrežju Facebook FOTO: Reuters

Uporabniki družbenega omrežja Facebook so se jezno odzvali na novico, da je Facebook za namen raziskave, manipulativno prikazoval objave, ki so jih objavljali njihovi prijatelji.

V začetku leta 2012 je namreč Facebook pri 690.000 uporabnikih približno en teden novice prikazoval manipulativno. Del v raziskavo zajetih uporabnikov, ki o tem niso bili obveščeni, je tisti teden prebiral namreč le pretežno negativne objave, del pa le pozitivne.

Raziskovalce je zanimalo, kako bo to vplivalo na uporabnika in ugotovili so, da je tudi sam začel objavljati bolj negativne oziroma bolj pozitivne novice. Raziskavo so opravili raziskovalci iz kalifornijske univerze, objavili pa so jih ta mesec. S tem Facebook sicer ni kršil pravic uporabnikov, saj je v splošnih pogojih uporabe zapisano, da se lahko podatke uporabi v raziskovalne namene.

Kljub temu so številni uporabniki Facebooka ogorčeni, saj menijo, da gre za nevaren poskus. "Sprašujem se, če je Facebook s svojim čustvenim manipulacijskim trikom kogar koli ubil," je na družbenem omrežju Twitter zapisala Lauren Winstein, ki se bori za zasebnost na spletu. "Glede na razsežnost raziskave in na število depresivnih ljudi, je to mogoče," je dodala.

Facebook namreč uporablja algoritem, ki med približno 1500 objavami določa, katere se bodo uporabniku pokazale v rubriki novice. Družba pogosto spreminja ta program in tako tudi spreminja izbor novic, osebnih zgodb in oglasov, ki jih uporabniki vidijo.

Dekle
Dekle FOTO: Thinkstock

Avtor "sporne" raziskave Adam Kramer je v nedeljo zapisal, da je bil cilj izboljšati ta program, ne pa razjeziti uporabnikov. "Razumem zaskrbljenost nekaterih uporabnikov in skupaj s kolegi nam je žal za to, kako je bila v članku predstavljena raziskave in za vsako tesnobo, ki jo je morda povzročila," je dodal.

Pri Facebooku pa so sporočili, da pogosto opravljajo raziskave, s čimer želijo le izboljšati svoje storitve. Hkrati so zagotovili, da pri tem ne gre za nobeno nepotrebno zbiranje osebnih podatkov uporabnikov.

Profesorica z univerze Princeton Susan Fiske, ki je opravila revizijo raziskave pa je dejala, da je bila sicer precej inovativna in uporabna, a vseeno odzivi po njenih besedah kažejo na to, da bi bilo morda bolje, če je ne bi izvedli. Dodala je, da Facebook ves čas manipulira z objavami, zato bi morala biti jeza uporabnikov bolj usmerjena v Facebook in ne v samo raziskavo.

Poglejmo še osem spornih stvari, ki so na noge spravile uporabnike Facebooka.

1. Prepoznavanje obraza

Leta 2011 je Facebook uvedel tehnologijo za prepoznavanje obrazov. Ko je uporabnik objavil fotografijo, mu je program avtomatsko namigoval, katere uporabnike lahko označi na njej. Kljub temu, da so bili zagovorniki zasebnosti glasni, pa je ta program še vedno aktiven in delujoč.

2. Potegnite Muhameda

Ameriška satirična karikaturistka Molly Norris se je morala preseliti na skrivno lokacijo, ker je na Facebooku ustanovila skupino, z naslovom Vsi potegnite Muhameda. Eden izmed islamskih klerikov je pozval k njenemu umoru, zaradi česar se je morala preseliti. Vsakršno omalovaževanje preroka Muhameda je v islamu namreč prepovedano, zaradi te skupine pa je bil nekaj časa v Pakistanu dostop do omrežja celo onemogočen.

3. Brisanje računa

Do leta 2010 na Facebooku ni bilo mogoče izbrisati računa, pa četudi je uporabnik že umrl. Namesto tega so morali uporabniki ročno izbrisati vse objave, pa tudi po tem, so na Facebookovih strežnikih ostale sledi teh objav. Ko se je o tem razpisal časopis New York Times, je Facebook to spremenil.

4. Odvisnost od Facebooka

Leta 2011 je študija pokazala, da so nekateri uporabniki družbenih omrežij tako zasvojeni, da bi bilo za njih odvajanje od uporabe omrežja enako, kot če bi se morali odvisniki odvajati od od kajenja ali pitja alkohola.

5. Sodelovanje z vlado

Za razliko od Googla in Twitterja Facebook ne objavlja poročil, kako pogosto in obsežno vlada zahteva podatke o določenih uporabnikih. Vendar pa je razkritje žvižgača Edwarda Snowdna pokazalo, da so takšne podatke pošiljali ameriški vladi.

Ste vedeli, da Facebook 90 dni hrani podatke o pregledovanju spletnih strani svojih uporabnikov, ne glede na to, ali so ti prijavljeni v Facebook ali ne?
Ste vedeli, da Facebook 90 dni hrani podatke o pregledovanju spletnih strani svojih uporabnikov, ne glede na to, ali so ti prijavljeni v Facebook ali ne? FOTO: Reuters

6. Sledenje pri brskanju

Družba namreč uporablja "piškotke", ki beležijo čas, datum, spletni naslov in IP naslov uporavnika, ko obišče katero koli stran s Facebookovim vtičnikom.

7. Nakupovalne navade

Leta 2007 je Facebook zagnal storitev, ki jo je poimenoval Svetilnik (Beacon). Ta aplikacija je družbama Travelocity in Fandango omogočala, da sta avtomatično objavljala, da so uporabniki kupili izdelek na njihovi spletni strani.

Storitev so pozneje umaknili, Facebook pa je z jeznimi uporabniki sklenil poravnavo v višini 9,5 milijona dolarjev.

8. Sponzorske zgodbe

Facebook je moral plačati tudi 20-milijonsko poravanavo uporabnkom, katerih imena in fotografije so se pojavili v oglasih, pa čeprav nekega izdelka sploh niso kupili, temveč so ga le "všečkali".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mb128
30. 06. 2014 19.00
-1
No ja, glavno je da kaj dogaja, kot znajo reči mladi. Pa se bodo navadili, pogoltnili tudi to. Če ne prej, najpozneje čez en mesec ali dva.
rissp1
01. 07. 2014 10.26
+1
So že pogoltnili - oziroma, saj veš, po načelu "mene se takointako ne tiče"... Kaj več od tega pa žal večina ne zmore več...
trololo_na_sprehodu
30. 06. 2014 18.41
+5
HAHA če se pa kdo rukne zaradi FB se pa kr naj.. še pomagam mu.. kaj so eni zahojeni.. -.-
24uric
30. 06. 2014 16.57
+9
a je tolk težko zbrisat ta FB
10228
30. 06. 2014 15.46
+50
Ljudje malo pretiravate z razgaljanjem samih sebe. Ne vem čemu potreba po tem, da se nekaj sto ljudi (v resnici še več) obvešča o svojem vsakdanu. Najhuje je, ko eni v to vlačite še lastne otroke in jih slikate zato, da jih vlačite po internetu. Družba je malo izgubila kompas. Tale socialna omrežja so idealna priložnost za krepitev in negovanje bolanih potreb po pozornosti , uveljavljanju, razkazovanju, razgaljanju in potrditvi. Mi prijatelj pravi, da bi ful šel telovadit, ampak njegov frend nima časa. Ga vprašam zakaj ne gre sam, če si želi it. Mi reče, da ga more frend slikat. Ga vprašam zakaj bi se moral slikat, če gre telovadit. Mi reče, da za na fb. Prav noro no, ampak tole počne mnogo ljudi. V realnosti se počnejo stvari zato, da jih boš v virtuali pokazal tistim 1000 prijateljem in dobil kakšen lajk. Koliko tistih prijateljev imate pa resnično radi? Koga sploh imate resnično radi? Koliko časa preživite s tistimi, ki naj bi bili vaši najdražji? Najlažje se je zateči v virtualo, ker tam je "varno". Najlažje je imeti površinske odnose z ljudmi, ker tako vas nihče ne more prizadeti. Pa kako je super, kadar ste opaženi in lajkani. Res rabite to? Ko boste sami sebe začeli imeti radi, ne bo potreb po tem, da ste lajkani od drugih. Dokler pa v sebi ne najdeš ljubezni, jo pa iščeš na takšne in drugačne bolane načine zunaj sebe.
snowfly007
30. 06. 2014 16.02
+13
sanotact
08. 07. 2014 00.22
+1
wearebarcelona
13. 07. 2014 19.39
Razumnež
30. 06. 2014 14.57
+6
Vse je farsa.... To novico je 24ur objavil v raziskovalne namene...
Dzubre Bubre
30. 06. 2014 14.41
-3
nč hudga če se je kir
Našvasan__zob
30. 06. 2014 15.22
-3
Ne mi čez Twiter... Enim je edino to še ostalo... :))))))
wearebarcelona
13. 07. 2014 19.42
@Dzubre bubre : nc hudga a ka pa ce se bo tvoja sestra ( ce jo imas ) ubila zarad tega ?
Našvasan__zob
30. 06. 2014 14.37
+14
Vsi ste naše laboratorijske miške... Vaš FB...
mkug5g
30. 06. 2014 14.33
+11
jst sem se zaradi FB ubil, pol mi je blo pa dolgčas in zdej sem spet nazaj :)