Znanost in tehnologija

Simpatični robot Pepper bo po novem 'prodajal' tudi pice

Pariz, 24. 05. 2016 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Japonci so navdušeni nad humanoidnim robotom Pepperjem, ki je sposoben prepoznati čustva, zato ni čudno, da ga uvajajo v nova poslovna okolja. Je pa zdaj imel robot veliko omejitev, saj je deloval na zaprtem operacijskem sistemu, a zdaj je podjetje, ki ga izdeluje, sklenilo dogovor z Googlom.

Pepper
Pepper FOTO: AP

Robot Pepper, ki zna prepoznavati človekova čustva in se nanje tudi ustrezno odzvati, dobiva nove zaposlitve, očitno pa tudi nov operacijski sistem. Podjetje SoftBank, ki izdeluje robota, je namreč sklenilo dogovor z Googlom, da bo tako lahko deloval na za znanem sistemu Android. Tako bi lahko humanoidni robot dobil nove sposobnosti.

Namreč do zdaj so prodali že na tisoče teh robotov, a razvijalci aplikacij so napredovali le počasi zaradi operacijskega sistema Naoqi. Android bi deloval na tablici, vgrajeni na prsa robota. Največ robotov prodajo na Japonskem, kjer jih, ko so na voljo, razgrabijo v minutah. Julija jih bodo začeli prodajati tudi v ZDA. En stane 1600 evrov.

Robota kupujejo najrazličnejše stranke, radi ga imajo v bankah ali restavracijah, kjer strankam podaja osnovne informacije. Zdaj so robote ''zaposlili'' tudi v azijski verigi picerij Pizza Hut, kjer bo sprejemal naročila, ponujal druge informacije in tudi sprejemal plačila s tehnologijo MasterPass.

Kot pravijo pri MasterCardu, je ta storitev razvita predvsem za restavracije s hitro hrano, vendar je platformo mogoče prilagoditi tudi drugim storitvam, kot so hoteli, banke, letališča in drugo. Do zdaj robota uporabljajo v okoli 500 podjetjih na Japonskem, med njimi tudi v Nestleju, banki Mizuho in pri Nissanu.

Robot Pepper je visok 1,2 metra in ga poganja več kot 20 motorjev, ima tudi gibljive roke. Razume čustva, prav tako ponaša govorico telesa.

Robot Pepper - 2
Robot Pepper - 2 FOTO: AP

SoftBank in Aldebaran Robotics sicer poleg Pepperja ponujata še robota, poimenovana Nao in Romeo. Slednji, 1,4 metra visoki robot je namenjen predvsem pomoči starejšim.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
24. 05. 2016 20.17
+6
zapomnite si nekaj da z tako napredno tehnologijo nad katero se tako radi navdušujete pozabljate pa dejstvo da bo od vas mnogo mnogo ljudi ostalo na cesti brez službe ravno zaradi robotizacije , ker delodajalci potem ne bodo potrebovali delovne sile in bodo tako lahko lepo povečevali profit in kapital a revščina bo vse hujša in večja, mene je odkrito rečeno strah prihodnosti
Myroommyrules
24. 05. 2016 21.17
+3
nikkim
24. 05. 2016 17.28
+6
Adijo človeštvo r.i.p.