Slovenci s svojo inovativno medicinsko napravo v finalu elitnega tekmovanja

Ekipa slovenskih raziskovalcev se je z inovacijo, s katero bo mogoče kar doma pravočasno diagnosticirati 15 najpogostejših bolezni moderne dobe, uvrstila v finale tekmovanja Qualcomm Tricorder XPRIZE. Gre za globalno tekmovanje, ki ga je navdihnila potreba po izboljšavah v zdravstvenem sistemu.

250 ekip priznanih strokovnjakov se je lotilo naloge zagotoviti sistem, s katerim bi lahko uporabniki kar sami opravljali zanesljive meritve. Slovenska ekipa, ki združuje podjetja MESI, Gigodesign, D·Labs ter strokovnjake z Inštituta Jožef Stefan, Fakultete za elektrotehniko in Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, se je uvrstila med 10 najboljših ter tako postala edini predstavnik kontinentalne Evrope.

Rešitev, ki jo razvijajo v sklopu tekmovanja Qualcomm Tricorder XPRIZE, bo omogočila objektiven vpogled v posameznikovo vsakodnevno zdravje. Zbrani podatki bodo dostopni zdravniku za nadaljnjo evaluacijo, a bo posameznik zdravnika obiskal le takrat, ko bo to zares potrebno in še več, zdravljenje bo uspešnejše in hitrejše.

Naprava za diagnosticiranje bolezni

Inovacija, s katero bo mogoče kar doma pravočasno diagnosticirati 15 najpogostejših bolezni moderne dobe. (Foto: Mesi)

Kako inovacija deluje?

Sistem sestavlja pametna zapestnica in moduli "Shield", "To see", "To hear", "Pee" and "Blood". Zapestnica služi konstantnemu spremljanju uporabnikove aktivnosti in osnovnih vitalnih znakov, medtem ko moduli, v kombinaciji s pametnim vprašalnikom, zagotavljajo dodatne informacije, potrebne za natančno diagnozo. Vsi podatki se nato združijo v mobilni aplikaciji v obliki preglednih rezultatov.

Sistem je zmožen diagnosticiranja 15 najbolj pogostih bolezni, kar nudi prednosti tako uporabniku, kot tudi zdravniku. Na primer, če ima otrok bolečine v ušesu, to za starše predstavlja stres in negotovost, pa tudi obremenitev za vedno prezaposlenega zdravnika. Z rešitvijo, ki jo ponuja MESI, je mogoče diagnozo opraviti hitro in zanesljivo, kar v okrilju doma in brez zdravnika. Starši se tako lahko pomirijo in že sami pričnejo z izvajanjem zdravljenja, seveda v kolikor zdravstveno stanje ne zahteva resnejše zdravniške pozornosti. Omenjeni pristop zdravniku prihrani dragocen čas, prepreči napačne diagnoze in omogoča pričetek zgodnjega zdravljenja. V primeru resnejšega zdravstvenega stanja, sistem predlaga obisk pri zdravniku.

Ker ima podjetje bogate izkušnje na področju profesionalne medicinske diagnostike, bodo podatki, zbrani doma, integrirani tudi s podatki iz meritev opravljenih v zdravniški ambulanti. Takšna integracija podatkov bo vsakemu pacientu omogočila pravočasno diagnozo in zato uspešnejše zdravljenje, še pojasnjujejo v podjetju.

O tekmovanju XPRIZE

XPRIZE je fundacija, katere cilj je spodbujati razvoj, ki ima pozitiven vpliv na človeštvo. Prijavljenim ekipam zastavi določeno nalogo, nato pa nagradi tisto, ki ponudi najboljšo rešitev. Fundacija tako namesto nagrajevanja preteklih dosežkov ali direktnega sponzoriranja raziskav, nagrajuje inovativnost s spodbujanjem tekmovalnega in podjetniškega duha. Med drugim je organizirala tekmovanje Ansari XPRIZE, cilj katerega je bilo izdelati komercialno vesoljsko plovilo, in Google Lunar XPRIZE, cilj katerega je samodejni pristanek robota na luni.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 5
 
Brundorfar . 28.08.2014 00:00:11
Paleozoik,po eni strani vsaka čast za tvoj spis,ne vem pa kje ti spiš da te ne ukradejo,zakaj pa nisi v tej ekipi..?
Več komentarjev