Znanost in tehnologija

Slovenski prispevek k razvoju mobilne tehnologije

Ljubljana, 25. 08. 2010 00.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na Institutu Jožef Stefan so prvič zaznali Higgsove valove. Izjemen dosežek pomeni napredek v hitrosti delovanja spominskih elementov pri mobilni tehnologiji.

Raziskovalci Instituta Jožef Stefan so pod vodstvom prof. dr. Dragana Mihailovića, vodjo odseka za kompleksne snovi, kontrolirano izvedli zlom simetrije na časovni skali, ki simulira veliki pok v časovnem poteku, podobno kot se je to zgodilo ob nastanku vesolja.

Zaznava Higgsovih valov, ki so jih že pred časom zaznali in potem še potrdili slovenski znanstveniki, bo v pomoč tudi raziskavam v velikem hadronskem trkalniku CERN.
Zaznava Higgsovih valov, ki so jih že pred časom zaznali in potem še potrdili slovenski znanstveniki, bo v pomoč tudi raziskavam v velikem hadronskem trkalniku CERN. FOTO:

Pri tem so kot prvi zaznali Higgsove valove, ki so ekvivalent Higgsovega bozona. Izreden dosežek je objavljen v zadnji številki reviji Nature Physics, pri projektu pa so sodelovali tudi znanstveniki z univerze Stanford in pariškega laboratorija CNRS-Orsay.

Uporabnost na področju mobilne telefonije

Higgsovi valovi so ekvivalent Higgsovega bozona, ki so ga mediji poimenovali "The God Particle" ali božanski delec. Njegovo odkritje pa bi pomenilo zmagoslavje moderne teoretične fizike.

Izjemen dosežek pomeni napredek v hitrosti delovanja spominskih elementov pri mobilni tehnologiji, so sporočili z inštituta. Poskusi imajo pomembno uporabno vrednost, ugotovljene snovi pa so zelo sorodne tistim, ki jih Intel, Samsung, Numonyx in drugi uporabljajo v najnovejši generaciji spominskih čipov.

Kontrolirano preklapljanje iz enega v drugo stanje s hitrostjo nekaj terahertzov, ki so ga pokazali slovenski znanstveniki, pomeni velik napredek v hitrosti delovanja spominskih elementov, za katere lahko pričakujemo, da se bodo v kratkem pojavili tudi v naših mobilnih telefonih, so še sporočili z instituta.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tehnokrat
29. 08. 2010 19.41
Čestitke Slovenskim znanstvenikom!
Strok
26. 08. 2010 19.20
upam, da jim rata kaj iztržit
NekdoNekdo
26. 08. 2010 14.46
skratka, ne gre za revolucionarno odkritje higgsovega bozona
Jules_Verne
25. 08. 2010 12.15
Malo bolj poučeni vedo, da gre pri tem za malo potegavščino odseka za kompleksno snov na IJS. Niso odkrili nobenih Higgsovih valov, to so pač malo vključili zraven zaradi senzacije. V resnici to odkritje nima neposredne povezave z Higgsovimi valovi. Kolikor jaz razumem, jim je uspelo pri faznem prehodu v snovi zlomiti simetrijo in ti prehodi naj bi bili zelo hitri. Do zloma simetrije naj bi prišlo tudi pri Higgsonovem bozonu in še marsikje, to ni nič nenavadnega. Tudi v klasični mehaniki poznamo zlom simetrije. Na kratko, to odkritje nima nobene veze z Higgsovimi valovi, gre za nateg. Jim je pa na ta način uspelo priti v medije in opzoriti javnost na to da sploh obstajajo, 99% ljudi pač še ni nikoli slišalo zanje.
Audy
25. 08. 2010 11.43
Upam da dobijo (obilno) finančno pomoč za nadaljne raziskave. Čestitam za uspeh, končno lepa novica.
mt2230
25. 08. 2010 09.56
če koga zanima, ker linka mi ne gre poslat: vpišite v google: Coherent dynamics of macroscopic electronic order through a symmetry-breaking transition. pa boste našli članek!! drugače pa je v nature physics!!
Trafic
25. 08. 2010 09.54
o_O Ne morem se vzdržati komentarja in morem čestitat našim fantom iz Inštituta Jožef Stefan. Čestiam!!! izjemen dosežek. najdba stoletja.
LexLuthor
25. 08. 2010 09.10
Halo!!! Higginsov bozon so našli. Pa to je SENZACIJA!!!! Navkljub amerškim hi-tech laboratorijem kilometre pod zemljo??? NAJVEČJA ČAST IJS, če to drži. To je Nobelova nagrada definitivno!!! Najmanj to! Končno nekaj pozitivnega iz naših logov.
busta-rusta
25. 08. 2010 09.10
haha kirt članek - prispevek k razvoju mobilne tehnologije. Odkrijejo fizikalni pojav, ki je prej obstajal samo v teoriji, zato da bo Mokia hitreje delala.
CKKPJ_Milko
25. 08. 2010 09.02
murinar za te voje travme o Srbih pa poišči pomoč.....
mt2230
25. 08. 2010 08.52
OMG prispevala k razvoju mobilne tehnologije?!?!?!?! ne vem kdo je napisal ta članek, ampak če slovenci otkrijejo Higgsove valove je to NEVERJETNO, to je enormen dosežek!!! pa to je ja dosežek stoletja v fiziki!!!! cel svet išče higgs bozon, celo LHC in inštitut JŠ ga najde!!! OMG, če je to res vsaka čast!!! kapo dol, ponosen da sem slovenec!! a to z mobilno tehnologijo pa je tak hudo smotano, da meji že na norčevanje!
murinar
25. 08. 2010 08.51
Če bi se to zgodilo pri hrvatih bi imeli vsi mediji usta do ušes,zdraven naložili,da so najbolj inteligenten narod na svetu skratka napihnili zadevo do onemoglosti,a raja jim pa verjame.(saj se vidi iz preteklosti kaj so počeli mediji ,a kaj raja).Samo poglejte kako so si prisvojili oz.si močejo prisvojiti Nikolo Tesla.Vse Srbe so pregnali oz.kaj je Srbsko je treba spremeniti oz.zatajiti.Letališče v Zagrebu so pa poimenovali po Nikoli Tesli (saj večina tujcev ne ve katere narodnosti je omenjeni znanstvenik no čisti Srbin -in za njih izpade da je hrvat-manipolatorji)
Fulmmer
25. 08. 2010 08.45
Po moje so glih tolk dnarja ponucal za to odkritje, da bi lahko Vegrad rešil iz dreka...., pa še preimenovali bi jih lahko v Hilddine valove....
Duska langeršek
25. 08. 2010 08.38
Llep dosežek, škoda,da ne morejo izumiti kako bi se Slovenija izkopala iz krize.......
roky1337
25. 08. 2010 08.34
ja seveda prvo bodo to uporabili na mobitelih, normalno ... odkritje Higginsovega bozona bi lahko primerjali z Einsteinovim ceplenjem jedra. in prva stvar, ki bi si jo lahko zamislili je, da bodo naši telefoni hitreje delali ... žalostno 24ur, žalostno
abfall
25. 08. 2010 08.05
Slovenija ima zelo veliko dobrih znanstvenikov, ki so cenjeni povsod drugod samo v Slo ne. Delno je kriva tudi raja ker pač raja raje bere kdo ma novi tau na riti, kera ma večje joške, kera ga je ven potegnila...
stela61
25. 08. 2010 07.53
Higgsov bozon je tako veliko odkritje, da je prav smešno, da pišete, kako bodo posledično izsledke uporabiloi v mobilni telefoniji, Mislim da bi moral kaj takega komentirati nekdo, ki vsaj prbližno ve, za kaj gre in dati našim znanstvenikom ustrezno veljavo in priznanje. Po mojem bo sledila Nobelova nagrada.
CKKPJ_Milko
25. 08. 2010 07.52
Ja Alenka8.....ali pa dosežke znanstvenikov prikažejo kot novo pričesko Murkota ali kot tekmovanje za dekolte v srbiji
bostjan_e
25. 08. 2010 07.51
Hahahahaha, odkritje Higgsovih valov da je pomemben prispevek k razvoju mobilnih telefonov, Ta izjava kaže na popolno neznanje avtorja. Isto bi bilo če bi napisal da je odkritje valov pomembno za razvoj kosilnic trav, saj bodo le te nekoč lebdele. Samo toliko dragi novinarji da veste. Odkritje Higgsovih valov je pomembno za celotno človeščtvo in znanost na najvišjem nivoju, kar - ne a res? - mobilni telefonu niso.
Iza8
25. 08. 2010 07.37
Ja,Milko,nekateri znajo tudi možgane uporabljat. Dosežki naših znanstvenikov prepogosto preglasijo politiki.