Znanost in tehnologija

Slovenski robot osvaja Avstrijo

Dunaj, 22. 11. 2008 06.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Osemmetrski potujoči robot slovenskega umetnika Martina B. Briclja bo gostoval v Gradcu in na Dunaju. Robot sprejema SMS sporočila in jih verbalno sporoča meščanom.

RoboVox, osem metrov visok potujoči robot slovenskega umetnika Martina B. Briclja, se odpravlja na avstrijsko mini turnejo. Prototip robota bo najprej razstavljen na 11. mednarodnem festivalu Europrix v Gradcu, od 4. decembra dalje pa bo "zgovorni" robot v naravni velikosti gostoval na dunajskem mednarodnem festivalu RoboExotica.

RoboVox je v Avstriji gostoval že lani, poleti pa je "nastopal" tudi v središču Ljubljane.
RoboVox je v Avstriji gostoval že lani, poleti pa je "nastopal" tudi v središču Ljubljane. FOTO:

V sklopu mednarodnega festivala Europrix vsako leto podelijo nagrade najboljšim intermedijskim projektom v devetih kategorijah. Projekt RoboVox se za nagrado poteguje v kategoriji mobilnih aplikacij, so sporočili iz kulturnega društva Codeep. Bricelj je sicer na festivalu Europrix pred tremi leti osvojil prvo nagrado v kategoriji "cross media" s projektom Memory Play.

Festival Europrix izpostavlja in nagrajuje izredne dosežke mladih inovatorjev. Festival je osnova za izmenjavo idej, izkušenj, poslovnih stikov in mreženje med multimedijskimi novinci, inštruktorji, evropsko IT-industrijo in IT-mediji.

Po zaključku Europrixa, 29. novembra, ko bodo tudi znani letošnji nagrajenci, bodo RoboVoxa, tokrat v naravni velikosti, predstavili na dunajski RoboExotici. RoboVox bo postavljen pred glavnim vhodom v muzejsko četrt (Museums Quartier). Na dan odprtja RoboExotice, 4. decembra, bo predstavitev robota podkrepljena s koncertom ustvarjalcev, ki so prispevali glasbo za junija izdano zvočno knjigo RoboVox.

RoboExotica, ki letos beleži deseto izdajo, je eden najzanimivejših festivalov v Evropi, na katerem vsako leto predstavijo izume "koktajl robotike". Ob jubileju se bo festival iz enotedenskega letos prelevil v celomesečni dogodek, ki poleg osrednje razstave prinaša še mnoge spremljevalne dogodke.

RoboVox je osemmetrska interaktivna zvočna instalacija v obliki humanoidnega robota. Postavljen v obljuden mestni prostor, sprejema tekstovna sporočila sms s poljubno vsebino, ki jih nato verbalno sporoča mimoidočim.

Bricljev umetniški projekt raziskuje možnosti izražanja v javni sferi in se dotika vprašanj svobode govora, moči protesta, moči posameznika in množice ter nova razmerja med javnim in zasebnim.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.