Sodišče odločilo: starši niso krivi, če otroci na spletu nezakonito delijo datoteke

Boj glasbene industrije proti spletnemu piratstvu je doživel hud udarec. Nemško sodišče je odločilo, da starši niso krivi za postopke svojih otrok in jim zato ne morejo nalagati kazni.

Spletno piratstvo - 2

(Foto: Thinkstock)

Nemško vrhovno sodišče je danes presodilo, da starši niso kazensko odgovorni, če njihovi otroci nezakonito delijo datoteke na svetovnem spletu. Odločitev sodišča je hud udarec za prizadevanja glasbene industrije proti spletnemu piratstvu.

Starše 13-letnika je tožila ena od glasbenih založb in na prvi stopnji so zaradi kršenja avtorskih pravic dobili 3000 evrov kazni.

Na sodbo so se pritožili in sodišče v Karlsruheju je presodilo, da so starši naredili dovolj, da bi sinu preprečili uporabo programske opreme za izmenjavo datotek na njegovem računalniku. Fant je s programsko opremo s spleta naložil glasbo, ki so si jo nato lahko naložili tudi drugi uporabniki interneta.

Sodniki so sklenili, da je bilo dovolj, da so starši povedali sinu, da je to, kar počne, nezakonito. Pretirano bi bilo pričakovati, da bi starši uporabili programsko opremo za nadzor, da bi preverila, ali jih je ubogal, so še povedali sodniki.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 24
Rahan 29.11.2012 14:19:12
na splošno so avtorske pravice in profiti družb,pevcev,igralcev..itd zelo pretirano precenjene! neb reku če bi izvajalec moral vsakič ponovno vložit že najmanjši trud ko hočejo da jim kapne denar ampak ne, oni pol zastonj vlečejo in ožemajo denar brez da karkoli naredijo od vsake kopije ki se proda in ravno te so precenjene
Več komentarjev