Znanost in tehnologija

Sodnik odločil v prid Googlu: Z uporabo Jave ni kršil zakona

San Francisco, 01. 06. 2012 18.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodnik je zavrnil glavni argument podjetja Oracle. Opozoril je, da Oracle lahko zaščiti konkreten proizvod, ne pa ideje. Opomnil je, da je Google 97 odstotkov aplikacij predelal in ustvaril nekaj novega.

Sodnik je odločil v prid Googlu.
Sodnik je odločil v prid Googlu. FOTO: Reuters

Sodišče je razsodilo v prid spletnemu velikanu Google in zavrnilo glavni argument informacijskotehnološkega podjetja Oracle, ki je v spor stopilo zaradi programskega jezika Java.

Google je uporabil nekatere patente, ne da bi plačal za licenco. Oracle je zato zahteval odškodnino v višini 811 milijonov evrov, ker naj bi Google kršil zakon o avtorskih pravicah.

Odločitev sodišča pa se je nanašala na vprašanje, zaradi katerega je bila porota pred mesecem dni deljena.

Sodnik je v svoji odločitvi opozoril, da je Google 97 odstotkov aplikacij predelal in ustvaril nekaj novega. Sodnik je nato dejal, da je primer odvisen od tega, ali se Oraclove avtorske pravice nanašajo na vse načine, na katere je lahko ideja uporabljena, in ali je za to dovolj, da so lastniki le enega proizvoda. Ali drugače, vprašanje je bilo, ali lahko ima Oracle, ki ima avtorske pravice za konkreten proizvod, tudi pravice za idejo, ter s tem onemogoči, da bi druga podjetja na trg poslala podobne proizvode.

Sodnik je opozoril, da ureditev, ki bi to dopuščala, ni bila sprejeta, zato je razsodil v prid Googlu. Opozoril pa je še, da odločitev velja le v tem konkretnem primeru in da ne pomeni, da lahko kdor koli uporablja patente, ne da bi plačal licenco.

Iz Googla so sporočili, da je novica kot "dober dan za sodelovanje in inovacije". Iz Oracla pa so sporočili, da se bodo na odločitev sodišča pritožili.

Oracle je avgusta 2010 vložil tožbo proti Googlu, ker naj bi njegov operacijski sistem za mobilne telefone android kršil nekatere patente, ki jih je Oracle pridobil s sklenjenim prevzemom podjetja Sun Microsystems.

Sporni patenti se nanašajo na programski jezik Java in spremljajočo tehnologijo. Čeprav Oracle dopušča, da uporabniki spleta uporabljajo njihov programski jezik brezplačno, pa so na sodišču trdili, da enako pravilo ne velja za Googlov Android.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dreko123
02. 06. 2012 02.22
+6
že tko kak teden stara novica... bravo 24 ur...
Awesomedude
02. 06. 2012 01.06
+2
Ma hvala bogu, na kozlanje mi gre že to pretiravanje z avtorskimi pravicami. Kaj bi blo če bi tisti ki je toplo vodo odkril uveljavljal svoje avtorske pravice???
dreko123
02. 06. 2012 02.25
+2
najbrž nimaš iphona ali kakega drugega preplačanega applovega produkta kjer samo še tožijo konkurenco... ne želi si da bi apple naredil iCar - avtomobil ker bi ga moral jailbreakat da bi ga lahko tankal na petrol servisih oz. da bi šel več kot 130 km/h :))) -Škoda ker Elan ali druga Slo-podjetja nimajo takih vezh na uradu za patente ker bi carwing ali kako drugo tehnologijo lahko služili miljarde... ampak jim niso priznali!
CyberWorm77
02. 06. 2012 17.45
+0
java jm gre w nos zato k majo wirtualno mašino se temu reče : )) .NET hotu nek podobnega sam je sam za microsoft itd : )))
CyberWorm77
02. 06. 2012 17.51
-1
da wam narišem : )) če programiraš w javi se ne obremenjuješ načeloma ker system je spodej : )) ker to je naloga wirtualne mašine da iterpretira to kar compiler zakompajla w bytecode : ))
CyberWorm77
02. 06. 2012 18.40
-1
upam da maste rasčiščene pojme med compilerji interpreterji pa linkerji : )) java nima linkerja tko k ga ma nwm C pa C++