Znanost in tehnologija

Spletne poroke – rešitev na daljavo ali zloraba zakona?

New York, 06. 03. 2013 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poroke prek spleta so marsikje dovoljene, drugod pa jih lahko priznajo, četudi jih zakoni ne omogočajo. Takšnih porok je vse več, v ZDA pa že zaznavajo tudi zlorabe takšnih porok, saj se ljudje poročajo zato, da pomagajo drugim pri pridobitvi dovoljenja za delo.

21-letna Punam Chowdhury je s tančico na glavi pretekli mesec zadrževala sapo, ko je njen zaročenec izgovarjal usodne besede, ki so pomenile, da bosta postala mož in žena. Ko jih je izrekla še sama, sta bila poročena. Gostje so zaploskali, ženin in nevesta pa sta si izmenjala sramežljiv nasmešek. Takoj za tem pa je bila prekinjena internetna povezava in poroka je bila nenadno končana.

Gre za navadno enega od najintimnejših trenutkov v življenju, vendar je tokrat poroka potekala prek spleta, saj sta bila ženin in nevesta vsak na svojem koncu sveta. Poroka je potekala prek Skypa, programa, ki omogoča spletne videopogovore. Ameriška državljanka Chowdhuryjeva je bila v mošeji v newyorški četrti Jackson Heights, njen novi mož 31-letni Tanvir Ahmmed pa v dnevni sobi svojega doma v Bangladešu. Poročil ju je bangladeški šeriatski sodnik.

Poroka prek spleta
Poroka prek spleta FOTO: Reuters

Zakonca sta tako v skupni stan skočila praktično izključno prek interneta. V živo sta se srečala le enkrat pred več leti. Navkljub romantiki, ki jo pari doživljajo ob usodnih trenutkih, se jih vse več odloča, da se poročajo prek spleta.

Gre za tako imenovane "proxy" poroke, zakonite postopke, ki omogočajo ljudem, da se poročijo v odsotnosti enega ali celo obeh mladoporočencev. To pravilo velja že več stoletij. Ena najbolj znanih takšnih porok je bila med francoskim kraljem Ludvikom XVI. in Marijo Antonijo, najmlajšo hčerko Marije Terezije. Prvič sta se v njegovi odsotnosti poročila v Avstriji, potem pa je ona odpotovala v Francijo. Dokumentirane pa so tudi poroke z brzojavkami.

Takšni postopki niso redkost niti v ZDA. Predvsem so se na takšen način poročali vojaki na misijah v tujini, ki so se zbali, da bodo na misiji umrli in tako svoje ljubljene spremljevalke pustili brez vseh pravic do ugodnosti. Vse večkrat pa se takšne poroke izvajajo v priseljenskih skupnostih, v katerih ljudje iščejo partnerja iz svoje domovine, ne da bi plačali strošek poleta v rodno deželo.

To pa vzbuja tudi skrb, da bodo takšne poroke zlorabljene za pridobitev državljanstev, lahko pa bi to tudi olajšalo delo trgovcem z belim blagom. Ti postopki so tako malo znani, da tudi oblasti, ki skrbijo za priseljence, do nedavnega niso vedele, da se to dogaja. Celo tiste agencije, ki organizirajo "proxy" poroke, so do tega nekoliko zadržane, saj je njihova praksa vse bolj uporabljena.

Nekateri že opuščajo organizacijo spletnih porok

Imam Mohd Qayyom, ki ima svojo pisarno v New Yorku, je dejal, da je zavrnil poroke ljudi, ki so se želeli prek spleta poročiti s svojimi partnerji iz jugozahodne Azije in jim tako omogočiti prihod v ZDA. Tudi Mazeda Uddin iz četrti Queens, ki je pogosto ženitna posrednica, hkrati pa je tudi organizatorka spletnih porok, je dejala, da porok prek spleta ne prireja več, saj se je velikokrat zgodilo, da so se ameriški državljani poročali s tujci, ki so se le želeli dokopati do zelene karte in niso iskali življenjskega sopotnika ter tako zlomili srce drugemu "zakoncu".

"Eden izmed razlogov, da morata dva posameznika priti pred duhovnika ali sodnika je, da se zagotovi, da gre zares za svobodno odločitev," je dejal Adam Candeub, profesor na michiganski univerzi.

Poroka med Chawdhuryjevo in Ahmmedom je tehnično potekala v Bangladešu, kjer je bila tudi registrirana, in ne v New Yorku, kjer takšna praksa ni dovoljena. Sicer v nekaterih ameriških zveznih državah takšne poroke dovoljujejo, hkrati pa zahtevajo, da je vsaj eden izmed partnerjev zaposlen v vojski. Vendar ZDA priznavajo zakone, ki so na zakonit način sklenjeni v tujini.

Vse večje povpraševanje in vse več zlorab

Eno izmed ameriških podjetij, ki omogoča poroke prek spleta, je Proxy Marriage Now. Deluje že sedem let, vsako leto pa povpraševanje po teh porokah naraste za 12 do 15 odstotkov. Tako letno izvedejo od 400 do 500 porok, strmo pa narašča delež parov, od katerih noben mladoporočenec ni zaposlen v vojski. Takšnih je trenutno že 40 odstotkov "proxy" porok, pravi lastnik podjetja George Andrews.

Nekateri pari se na ta način izognejo omejevalnim zakonom, kot jih ima na primer Izrael. Država namreč priznava zakone mešanih religij, vendar jih v Izraelu ni dovoljeno izvajati.

Obstaja še ena ovira. Poroke prek spleta z neameriškimi državljani mora v ZDA dovoliti bodisi ministrstvo za nacionalno varnost bodisi zunanje ministrstvo.

Zlorabe "proxy" porok v ZDA skuša preprečevati tudi organizacija, katere namestnik je Archi Pyati. Povedal je, da imajo nenehno polne roke dela. V nekaterih primerih so vključene ženske iz zahodne Afrike, ki so jih poročili brez privolitve oziroma so bile ob poroki še vedno mladoletne.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kikislo
11. 03. 2013 12.51
+1
Ja kwa?? Take poroke nikoli ne bi smele biti dovoljene. Sploh ne vem zakaj bi se par poročil, ko se pa tudi kušnit ne more ob razglasitvi žene in moža. Edini razlog, ki ga vidim, da bi se posluževal poroke na tak način, je pridobitev dovoljena za prihod državo in čisto nič drugega. Da tipa vidiš ENKRAT, nekaj let nazaj, pa se potem preko spleta poročiš... Men so bolane tudi 'tradicionalne' indijske (pakistanske in ne vem še katere) poroke, kjer ti starši 'dodelijo' ženo ali moža. Imam znanca, ki je indijc živi v Enropi in se je šel domov samo poročit in tako se je žena, ki jo je videl na dan poroke prvič, z njim preselila v Evropo (ne v Slovenijo). In potem boh ne dej, da se ločiš, ker se ti vsa 300 članska žlahta odreče!!! Na njuni poroki, ki je bila seveda naprej določena, je bilo dejansko 300 folka mi je pravil...pred 300 ljudmi rečeš 'da' nekomu, ki ga vidiš prvič v lajfu...džizs...glede tega so pa te kulture miljone svetlobnih let za luno...