Znanost in tehnologija

Spletni pirati vračajo udarec

London, 15. 09. 2011 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na britanskem spletnem brskalniku Newzbin2 naj bi kmalu zagnali program, ki bo uporabnikom spet omogočil obisk njihove strani. Obiskovalcem je dostop po sodnem naroku onemogočen že drugi mesec.

Julija je namreč podjetje BT prejelo ukaz, po katerem so morali, nedolgo po sodnem posredovanju združenja filmarjev Motion Picture Assosiation, onemogočiti dostop do strani Newzbin2. Že marca lani je sodišče podjetje Newzbin spoznalo za krivo namernega razpečevanja avtorsko zaščitenih vsebin, po preimenovanju v Newzbin2 junija lansko leto pa je podjetje nadaljevalo z uporabo istih kodnih zapisov in baz podatkov sodno preganjane predhodnice podjetja.

Dostop do spletne strani Newzbin2 je uporabnikom že dva meseca onemogočen.
Dostop do spletne strani Newzbin2 je uporabnikom že dva meseca onemogočen. FOTO:

Združenje filmarjev Motion Picture Assosiation (MPA) je julija letos izsililo sodno določeno cenzuro na strani Newzbin2, pri čemer bi z uporabo programske opreme Cleanfeed uporabnikom interneta onemogočili dostop do filmov, avtorsko zaščitene glasbe in ostalih po avtorskem pravu neodtujljivih vsebin, ki naj bi jih na strani Newzbin2 razpečevali kar prek spletnega foruma. Najbolj pereč problem predstavlja predvsem izmenjava pedofilnih posnetkov zlorabe otrok, ki se je med drugim razpasla tudi na omenjeni spletni strani.

Domiselnost spletnih piratov ne pozna meja. Po blokadi v Newzbinu napovedujejo, da bodo sodno ukazane prepreke kmalu zaobšli.
Domiselnost spletnih piratov ne pozna meja. Po blokadi v Newzbinu napovedujejo, da bodo sodno ukazane prepreke kmalu zaobšli. FOTO:

Blokada spletne strani bo v veljavo stopila predvidoma sredi oktobra, a so programerji na spletni strani Newzbin2 že sporočili, da so že skoraj končali s pisanjem programske procedure, po katerem bi lahko sistem v kratkem deblokirali. Na spletu si bodo lahko člani in uporabniki storitev strani Newzbin2  pridobili prvo različico novih Microsoftovih oken, ponudbo pa nameravajo dopolniti še z verzijami Applovega sistema OSX in Linuxi.

Vse več uporabnikov se raje kot za "file-sharing" odloča za uporabo torrentov.
Vse več uporabnikov se raje kot za "file-sharing" odloča za uporabo torrentov. FOTO:

Po navedbah na torrent strani za razpečevanje datotek TorrentFreak naj bi pristojni v podjetju Newzbin2 bili pripravljeni razkriti sistem, po katerem kodni zapis lahko zaobide Cleanfeedovo blokado tudi širši javnosti. Po testiranjih in preverjanju kako program deluje, so na strani TorrentFreak prepričani, da je osnova sistema v šifriranju komunikacije med uporabniki in spletno stranjo Newzbin2.

Po drugi metodi se lahko ves promet preusmeri prek uveljavljenega in cenjenega sistema, poznanega kot TOR, ki poskrbi za maskiranje identitete uporabnikov, prav tako pa so očem javnosti prikrite vsebine, do katerih želijo ti priti. Tiskovni predstavnik podjetja BT razvoja dogodkov danes ni želel komentirati, prav tako pa naj bi potekali še pogovori v zvezi s podrobnostmi sodnega naroka za blokado.

Strani, kot je Newzbin2, so zadnja leta med uporabniki vse bolj priljubljene, saj je vse več računalniških uporabnikov, ki si želijo dostop do piratskih vsebin in se želijo obenem izogniti splošno bolj znani izmenjavi podatkov, imenovani "file-sharing“.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mommatke
19. 09. 2011 20.29
To je sporočilo za 24.ur. Pač bo treba determinirati oz. določiti z vaše strani ,kakšna so pravila komentiranja člankov na 24.ur Enostranska in subjektivna zloraba oz., interpretacija za cenzuriranje komentarjev brez kakršnh koli navodil, pravil igre, za uporabnike, kršite svobodo govora. Če ostane, statu quo, iz vaše strani, bomo pač uporabili vsa medijska sredstva, da pride v javnost, kaj se na 24.ur dejansko dogaja!!!