Znanost in tehnologija

Spoznajte Facebookove policiste, ki preberejo vsako vašo objavo in preverijo vse nove prijatelje

Ljubljana, 28. 05. 2012 12.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Če bi bil Facebook država, bi bila z 900 milijoni prebivalcev tretja največja na svetu, večji bi bili le Indija in Kitajska. In kot vsaka država ima seveda tudi Facebook svoje "varnostne sile", ne preveč dobro poznano Facebookovo policijo.

Facebook ima posebno skupino, ki skrbi za varnost njegovih uporabnikov in spremlja dogajanje na svetovnem spletu.
Facebook ima posebno skupino, ki skrbi za varnost njegovih uporabnikov in spremlja dogajanje na svetovnem spletu. FOTO: Reuters

Za varnost 900 milijonov uporabnikov Facebooka skrbi okoli 300 Facebookovih policistov. In dela jim ne zmanjka. Njihovo delo je varovanje uporabniških računov ljudi, ki za vsako zavarovano spletno stran ali spletni servis uporabljajo isto uporabniško ime in geslo ter so zato še posebej ranljivi za spletne kriminalce, ki vdirajo v uporabniške račune.

Potem so še tisti, ki s pomočjo lažnih gumbov za "všeč mi je" širijo neželena spletna sporočila, pa neprevidneži, ki se s klikanjem na lažne ekskluzivne šokantne ali zvezdniške novice izpostavljajo nevarnosti prenosa virusov, je za portal The Verge povedal eden od Facebookovih spletnih policistov Fred Wolens.

Skupina podrobno spremlja tudi drugo dogajanje na spletu. Ko se objavi baza uporabniških imen in gesel kakšnega spletnega servisa, kot se je lani zgodilo na portalu Gawker, uporabnike, katerih uporabniška imena se ujemajo tudi s Facebookovimi, obvestijo, naj nujno zamenjajo svoje dostopne podatke.

Naslednji varnostni ukrep je varovanje osebnih podatkov uporabnikov pred zunanjimi povezavami. V ta namen, ko uporabnik klikne na katero od povezav, objavljenih na Facebooku, kar je pogosto, saj uporabniki na dan kliknejo na okoli tri milijarde povezav, njegov referenčni URL ostane skrit.
Pošiljatelji neželenih spletnih vsebin za lovljenje nič hudega slutečih žrtev radi uporabljajo tudi nevidne gumbe "všeč mi je", ki jih postavijo na vrh pravih ikon. Tako je morda klik na ikono "Download file" na sumljivi strani za prenašanje piratskih vsebin pravzaprav gumb "všeč mi je", s klikom pa ste pravkar postali ljubitelj vam še neznane vsebine. Ne da bi vi zato vedeli, lahko nato pošiljatelji neželenih vsebin okužijo še novičarske vire (news feed) vaših prijateljev. Facebook se proti "ugrabiteljem Like gumbov" borijo z okencem, ki uporabnika Facebooka vpraša, ali je res nameraval všečkati določeno stran.

Ne le za oglaševalske namene, tudi zaradi varnosti Facebook prebere vse vaše vsebine.
Ne le za oglaševalske namene, tudi zaradi varnosti Facebook prebere vse vaše vsebine. FOTO: YouTube

Naslednji način zavajanja uporabnikov, ki ga preganja Facebookova policija, je objavljanje "norih" novic, ki so na videz tako zanimive, da enostavno ne morete mimo tega, da ne bi kliknili nanje. Na primer novica, da je Justina Bieberja zabodel ponoreli oboževalec. To se seveda ni zgodilo, bo pa prineslo ogromno količino klikov. Te metode uporabljajo tisti, ki služijo z večanjem klikov na določeni spletni strani, uporabnike pa tja pošiljajo s pomočjo lažnih novic. Ugotovili so namreč, da je takšen način precej bolj učinkovit od običajnega objavljanja oglasnih sporočil. Naloga Facebookove policije je, da te lažne povezave čim prej odstrani, saj gre za moteče zavajanje uporabnikov, poleg tega pa spletni nepridipravi na ta način služijo s Facebookom.

Zaradi všečkanja strani, ki je v resnici ne marate, večje varnostne težave sicer ne bodo nastopile, meni Wolens, težava pa nastane, ko ljudje enako uporabniško ime in geslo uporabljajo za vse mogoče spletne servise. Ko vam na neki strani ukradejo uporabniško ime ali geslo, ga nepridipravi enostavno uporabijo še na spletnih omrežjih, servisih za elektronsko pošto, kjer nabirajo predvsem informacije in servisih za spletno bančništvo, kjer lahko dobesedno ostanete brez denarja.

Večina kraje gesel in vdorov se tako ne zgodi na samem Facebooku, ampak jih tukaj nepridipravi le preskusijo. Na samem računalniku pa gesla zbira zlonamerna programska oprema, svari Wolen. Da bi našli okužene računalnike, ima Facebook več avtomatiziranih sistemov, ki opozorijo na okužene sisteme, ki na primer razpošiljajo na stotine sporočil ali kažejo kakšno drugo nenavadno vedenje.

Poleg tega nadzorujejo tudi prošnje za Facebookovo prijateljstvo. Vse prošnje namreč ne dospejo do vas, saj kompleksen algoritem odloča o verjetnosti, ali je nekdo resničen potencialen prijatelj ali pošiljatelj neželenih sporočil. "Precej zagotovo vemo, kdo je vaš potencialen prijatelj," pravi Wolens. "Če z nekom po imenu David iz Brazilije nimate nobenega skupnega prijatelja, poleg tega je ta David v zadnji uri ljudem, med katerimi ni nobene prave povezave, razposlal 200 prošenj za prijateljstvo, potem bo filter skoraj zagotovo preprečil, da dobite prošnjo od osebe, ki najbrž ni resnična."

Kaj pa, če se je David iz Brazilije pravkar preselil v Slovenijo in zato klika nove prijatelje? Algoritem preveri tudi spremembo kraja bivanja, izobraževanja, dela, spremembo elektronskega naslova in še mnoge druge podatke, iz katerih bi skoraj zagotovo razbral kakršno koli povezavo med vami in Davidom.

Facebookov seznam zlonamernih spletnih povezav vsebuje milijarde "slabih" URL-jev, spam filtri pa so izjemno natančni, zato na dan le 0,5 odstotka uporabnikov na dan dobi neželeno sporočilo. To Facebooku uspeva s pregledom vsake vsebine, ki je dodana na portal. Zato se seveda marsikdo sprašuje, kako velik je Facebookov poseg v njegovo zasebnost. Težava je tudi, da se kontrole občasno zmotijo in cenzurirajo neškodljive vsebine, kar občasno povzroči veliko razburjenje uporabnikov.

Kakor koli – z registracijo na to spletno družbeno omrežje se uporabniki strinjajo z varnostnimi pogoji in dovolijo nadzor nad objavljeno vsebino. Sicer pa bi se brez nadzora, pravi Wolens, Facebook iz kraja zabave spremenil v raj za pošiljatelje neželenih vsebin in oglaševalce sumljivih produktov in vsebin. Velja pa tudi, da je v Facebookovi državi vrnitev državljanstva v primeru nestrinjanja s pogoji precej enostavna. Enostavno zbrišete profil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Die einemaister
30. 05. 2012 07.32
+0
To je demokracija sprjaznte se
Nastja Podgorši?
29. 05. 2012 23.46
+2
S tem se da fino zasluzit. Virus se siri po Fbju hitrej ko herpes, uporabis ksn Lilly jade in dobis €€ z google adsense, nato pa je fb jezen ker oni niso edini ki sluzijo beraci gnili
webmaster
02. 06. 2012 14.50
Jure Herer
29. 05. 2012 09.00
+3
Kako izbrišem svoj Facebook račun si lahko preberete na strani dh si
schranz91
28. 05. 2012 20.01
+4
fak zdej se p ne bom več menu za dil na fb .P
enasmrklja
28. 05. 2012 17.51
+12
za fejst bukove
Carantanian
28. 05. 2012 17.05
+7
Slabo delajo svoje delo . . . . Sem mel FB cele tri tedne 5 let nazaj . . . . Pa sem ga zaprl "TRAJNO" in eno leto nazaj, jim je nekdo vdrl v serverje, pa mi je virus reaktiviral FB račun ki naj bi bil TRAJNO zbrisan. To se je dogajalo par mesecev . . . Vsakič sem "TRAJNO ZBRISAL" račun . . . . Pa se je reaktiviral - - - - FB je en VELIK SVETOVNI NATEG tako kot KAtoliška Cerkev - - - - - Da ne govorimo o tem . . . da se tud vse informacije naprej prodajajo obveščevalnim službam in drugim zainteresiranim strankam . . . Kot so podjetja in korporacije . . .
dawid18
28. 05. 2012 23.14
+3
FC-Bayern
29. 05. 2012 12.32
+3
Moraš bit butast, da na FB dajaš osebne podatke. :) Nihče se ni nad myspace pritoževal ker ni blo pravih osebnih podatkov. :) Nihče se nad twitter ne pritožuje.
brunette18
29. 05. 2012 22.15
+4
ja saj na fb ti tud ni treba dajat osebnih podatkov če jih nočeš saj te pa nihče ne sili... vse kar mam napisano je ime in priimek kaj več pa ostalih ne briga... prav tako je moj profil viden sam tistim katerim ga jaz hočem pokazat pa nikomur drugemu... pametno uporabljajte spletne storitve pa se nič ne bo treba pritoževat... oni pač poskusijo ker informacije so danes glavna surovina ljudje pa nasedajo ker so naivni... ogromno znancev na socialna omrežja namreč napiše vse kolikor gre... pomoje če bi jih za številko bančne vprašali bi si jo napisali... nikoli ni fb ali twitter ali kakrkoli drugega krivega krivi ste si sami
WikiX
28. 05. 2012 16.53
+7
Takšna tehnologija in civilizacija, ki za svoje minimalno delovanje na vsakem koraku rabi policijo in nadzor, ni vredna nič.
gigaa
28. 05. 2012 16.43
-3
pf dol mi visi
dreko123
28. 05. 2012 15.57
+2
eh to počnejo boti in zelo dobre skripte - bigbrother style katere iz vsakega uporabnika naredijo čisti psihološki profil osebnosti in drugih podatkov, katere se potem posreduje tudi obveščevalnim službam... tako, da to ni nič novega... tam se izločijo osebki ki so bolj "nevarni" sistemu tako ali drugače... na tak način kot so mexika, pork, terrorist, nuclear, bomb :))) hehe kaj čmo big brother nas gleda... eni se zavedamo, pa nam dol visi! :)
trojnix
28. 05. 2012 15.30
+35
in 300 policistov naj bi pregledoval 900 milijonov ljudi, torej na vsakega 3 milijoni. me zanima kater genij uspe toliko materiala prebrati haha. sploh pa slovensko. tud če slovensko zna še zmer ne bi znav za nami brat
panekdo_
28. 05. 2012 15.17
+17
Nisem na facebooku in tut nikoli ne vom. Moje privat živleje ne mislim delit z nobenmu!
freiburg611
28. 05. 2012 22.44
+3
Dejan Zajebancije
28. 05. 2012 15.11
+33
Potem je ta FB ena taka zadeva kot 24 ur? Admini pa to? Brišejo, kar jim ni všeč, ali če majo PMS? Kul...
SilverBullet
28. 05. 2012 15.01
+7
"... Naslednji način zavajanja uporabnikov... je objavljanje "norih" novic, ki so na videz tako zanimive, da enostavno ne morete mimo tega, da ne bi kliknili nanje. ... bo pa prineslo ogromno količino klikov. Te metode uporabljajo tisti, ki služijo z večanjem klikov na določeni spletni strani, uporabnike pa tja pošiljajo s pomočjo.... " Ironija? Sarkazem? Kdo bo pa uvedel "policaje" še za številne nastale portale, katerih namen je natanko to, le brez "face", "booka" in ostale dodane vrednosti?
CyberWorm77
28. 05. 2012 14.56
+3
widm da eni sploh članka niste prebrali : )) njihowa glawna naloga je to kar pr men lokalno dela norton internet security k ma intentity safe pa norton safe web k mi tut že pometu wn feede s sumljiwimi linki iz facebook zida k so mi nasrali razni kao prjatli blablabla : )))
Izbrisani18
28. 05. 2012 14.17
+51
Kdaj bomo pa administratorje, ki brišejo vse komentarje na tem portalu spoznal?
Adi Luka?i?
29. 05. 2012 11.22
+2
Dolenjc3
28. 05. 2012 14.15
+13
Fejsbuk za fejst bukove.
Martian
28. 05. 2012 13.56
+16
hahaha..upam da ni kdo tko nor,da res verjame da 300 ljudi prebere vsako objavo od 900 milijona uporabnikov..hahah...dej bodte resn no...
platon26
28. 05. 2012 14.06
-1
ja sej ti pa v marsovce vrjameš pa si na istem:)
Nino Kopše
28. 05. 2012 15.02
+9
platon26, mislim da se pri tebi že opažajo posledice Facebooka..
KisloZelje333
28. 05. 2012 16.30
+4
platon je sicer čist prov povedu, martian nisi ti tisti možakar, ki mu živi bog ni mogu dopovedat kako stvari laufajo po svetu? We are change slovenia ali ujet.si si že vtipkal kdaj?
emmentaler
28. 05. 2012 13.56
+11
pač imajo neke filtre ko izpostavi komentarje z sumljivimi besedami, potem pa oni bol podrobno prečekirajo.... vse kar ne berejo, haloo??
Martian
28. 05. 2012 13.57
+5
točn tko...kot ti praviš..ne pa da bodo oni šli brat vsako objavo..
Dart Vejder
28. 05. 2012 14.00
+8
A to so tiste sumljive besede : Mehika, svinjina, bomba,...
Martian
28. 05. 2012 14.06
+8
ti lohk 100krat napišeš mehika,svinjina,bomba...pa te noben še pošmirglal ne bo...če boš pa parkrat napisal načrt za bombo..da ne smeš jest svinjine in hkrati iskal najbolj obiskane turistične zanimivosti v mehiki....te bo pa hitr kdo obiskal..
Dart Vejder
28. 05. 2012 14.14
+4
No, saj, verjetno so objave, ki vsebujejo te besede deležne več pozornosti, ne same besede.
SilverBullet
28. 05. 2012 15.04
+4
"...če boš pa parkrat napisal načrt za bombo..da ne smeš jest svinjine in hkrati iskal najbolj obiskane turistične zanimivosti v mehiki....te bo pa hitr kdo obiskal... " Marsovci?
LomilkaSrc
28. 05. 2012 13.49
+17
Zaradi mene berejo tudi zasebna sporočila ampak me splohe ne briga, ker nimam kaj skrivat. Sliko imam fejk, kar se tiče pogovorov pa raje grem s prijatli na biljard in pivo.
platon26
28. 05. 2012 14.06
+4
seth
28. 05. 2012 13.37
+9
Ja, najbrž teh 300 ljudi res preveri čisto vsako objavo in vse nove prijatelje od vseh 900 milijonov uporabnikov... A vi kdaj sploh pomislite, preden si zmislite naslov "člankov"?
Dart Vejder
28. 05. 2012 13.45
+25
Me zanima, če res vse preverijo. Ko sem pijan sem sposoben pisat v takih šifrah, da še KGB ne pogrunta, kaj sem hotu. Sploh pa si ne predstavljam fb policistov, ki bi dejansko znali slovensko, kaj šele ljubljanski dialekt...
trojnix
28. 05. 2012 15.29
+2