Steve Jobs ga je naredil v garaži: 37 let star apple 1 prodali za 516.000 evrov

Pripadnik prve generacije Applovih računalnikov je bil na dražbi prodan za rekordno visok znesek. Strokovnjaki ocenjujejo, da so ljubitelji takšen znesek pripravljeni odšteti, ker gre za enega prvih koščkov v Applovi zgodbi o uspehu.

Računalnik

Apple je po prvih korakih v Jobsovi garaži spisal zgodbo o uspehu. (Foto: Reuters)

Bi kupili 37 let star računalnik z leseno tipkovnico, matično ploščo, nekaj čipi, ki je sposoben poganjati nekaj osnovnih pisarniških programov in kakšno preprosto računalniško igrico in premore okoli štiri kilobajte spomina?

Najbrž ne, a prav to je storil neznani azijski kupec, ki je za svojo novo pridobitev odštel kar 516.000 evrov.

Računalnik pač ni kateri koli računalnik, ampak originalni apple. Gre za pripadnika prve generacije računalnikov tega podjetja iz časov, ko to še ni bilo današnji gigant.

Računalnikov serije Apple 1 so izdelali približno 200, do danes naj bi jih preživelo okoli 46, šest naj bi bilo še delujočih. Steve Jobs jih je s Stevom Wozniakom izdeloval kar v domači garaži.

Kdo je bil tokratni prodajalec, ni znano, je pa hiša, ki je organizirala dražbo, razkrila, da je šlo za mladega Američana, ki dela za računalniško podjetje, računalnik pa je pred leti kupil na tržnici, zavit pa je bil v odejo.

Računalniški strokovnjaki jasnega odgovora na vprašanje, zakaj Applove "starine" dosegajo tako vrtoglave cene, nimajo. Tokratni znesek je sicer rekorden, a že pred tem so podobne primerke prodajali po ceni med 300.000 in 400.000 evrov, čeprav je bilo te računalnike na sejmih še pred leti mogoče kupiti za okoli 1.500 evrov.

Pri New York Timesu menijo, da predvsem zato, ker ti računalniki predstavljajo osnovo zgodovine danes enega največjih in najbolj dobičkonosnih podjetij na svetu, katerega prve korake še vedno obdaja nekaj skrivnosti.

Apple 1 je bil javnosti predstavljen leta 1976, prodajali pa so ga za 666 dolarjev.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 40
oldfirestarter 07.04.2014 16:44:16
Steve Jobs ni naredil tega pra.compa, naredil ga je Wozniak, pa še njemu je pomagal en asistent z fakultete...je pa Steve znal to zapakirati in dobro prodati, to se pravi nekoga izkoristiti.. O mrtvih vse naj..., ampak meni en kao bioenergetik pravi, da raka v hudi obliki ne dobi nekdo, ki je pozitivec v vseh pogledih...Jobs to ni bil....kaka Joan Baez bi znala o tem kaj več povedati..pa večina zaposlenih pri Jabolku tudi, verjetno.
Več komentarjev