Težaven prvi delovni dan robota Asima

Humanoidni robot Asimo se je zaposlil kot "vodič" v tokijskem muzeju znanosti. Prvi dan je imel največ težav pri prepoznavanju zahtev obiskovalcev. Ni uspel ločiti, ali ga želijo fotografirati ali pa mu z dvigom roke zastaviti vprašanje.

Robot Asimo

Robot Asimo (Foto: Reuters)

Hondin humanoidni robot Asim, ki je med drugim sposoben prepoznati gestikulacijo in gibe ljudi, je bil v petek prvi dan v novi službi. Delo "vodiča" muzeja znanosti Miraikan v Tokiu pa mu je povzročalo precej preglavic.

Najbolj ga je zbegalo, ko ni uspel prepoznati, ali obiskovalci dvigujejo roke, da bi mu zastavili vprašanje, ali ga želijo s svojimi telefoni le fotografirati. "Kdo želi Asimu zastaviti vprašanje?" je večkrat zmedeno ponovil, ko so ga ljudje le telefonirali.

Strokovnjak za robotiko pri Hondi Satoši Šigemi je pojasnil, da Asimo trenutno še ni sposoben razbrati različnih pomenov gestikulacij.

Asimo se sicer ne more odzivati na glasovna sporočila. V najboljšem primeru bi moral zaznati obiskovalce, opaziti, če dvignejo roko, stopiti do njih in jih nagovoriti. Obiskovalci pa potem na ekranu izberejo eno od stotih vprašanj, na katera ima Asimo odgovor.

Robota so ustvarili leta 1996, z leti pa so ga zmanjšali, naredili bolj okretnega, hitrejšega in domnevno tudi pametnejšega.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 24
polnjenapaprika 09.07.2013 23:34:56
Po imenu sodeč ima prednike nekje v Bosni
Več komentarjev