Tudi vi trpite za digitalno demenco?

Južnokorejski strokovnjaki opozarjajo, da vse več otrok in tudi odraslih kaže znake digitalne demence. Kaj ta sploh je in kako naj jo preprečimo? Kako lahko pametne naprave uničijo naše možgane? Škoda je nepopravljiva.

Južna Koreja spada med države z največjim številom uporabnikov interneta. Težave zasvojenosti s svetovnim spletom so pri odraslih in mladoletnikih zaznali že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Strokovnjaki opozarjajo, da je ta odvisnost že pripeljala do zgodnjih znakov digitalne demence, s katero se soočajo v zadnjih letih. Z digitalno demenco opisujejo zmanjšane kognitivne sposobnosti, katero so v preteklosti zaznavali le pri ljudeh, ki so utrpeli poškodbo glave ali pa so bolehali za raznimi oblikami psihičnih bolezni.

Težave s spominom, pozornostjo ...

Strokovnjaki južnokorejskega raziskovalnega centra pravijo, da pretirana uporaba pametnih telefonov in igranje igric moti uravnotežen razvoj možganov. Poudarjajo, da se pri pretirani uporabi pametnih naprav leva stran človeških možganov razvija, desna pa zaostaja v razvoju ter tudi ostaja nerazvita. Prav desna stran pa je odgovorna za koncentracijo. Če ni primerno razvita, ima posameznik težave s spominom in pozornostjo. V 15 odstotkih lahko ti znaki privedejo do prezgodnje demence.

Dekle

Tudi vaši otroci in najstniki ves čas "visijo" na pametnih napravah in spletu? Kaj pa vi? (Foto: Thinkstock)

Strokovnjaki iz omenjenega raziskovalnega centra opozarjajo tudi, da se razmere še poslabšujejo: odstotek oseb, starih med 10 in 19 let, ki pametne naprave uporabljajo več kot sedem ur na dan, je po zadnjih ugotovitvah znašal že 18,4. Preteklo leto je bilo takšnih posameznikov za sedem odstotkov manj.

Raziskave kažejo tudi, da ima več kot 67 odstotkov Južnokorejcev pametne telefone. Od tega je kar 64 odstotkov najstnikov. Leta 2011 je bilo takšnih najstnikov "le" 21,4 odstotka. Strokovnjaki v tej državi se torej upravičeno sprašujejo, kaj bo s temi generacijami, saj so že pri tako mladih ljudeh opazili negativne posledice uporabe pametnih telefonov in drugih pametnih naprav. Škoda, ki nastane na tako mladih možganih, pa je nepopravljiva, opozarjajo.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 20
[Frikenstein] 06.07.2013 23:15:44
sej sm že čist zmedn...ta članek pluva po tehnologiji ker škoduje otrokom, po drugi strani pa berem da mislijo že v prvi razred osnovnih šol uvest tablice da bojo otoci hitreje/lažje sledil pouku...wtf?
Več komentarjev