Umrl je izumitelj računalniške miške

V ZDA je umrl oče računalniške miške Douglas Engelbart. V zgodovino se je vpisal, ker je predstavil nov način dela z računalnikom, pri katerem je ključno vlogo imela naprava, ki je bila videti kot lesena škatlica.

Douglas Engelbart je dokaj zgodaj v svoji karieri dosegel velik uspeh. Leta 1968 je občinstvu na računalniški konferenci v San Franciscu, ki ga je sestavljalo okoli 1000 ljudi, pokazal leseni škatli podobno napravo in se vpisal v zgodovino. Ta škatlica je bila namreč naprava, ki je vodila do sodobne miške. Skupaj s skupino raziskovalcev je Engelbart predstavil nov način dela z računalnikom, v katerem je ključno vlogo imela škatlica, ki je imela en gumb. Takšna miška je bila osrednji del sistema NLS.

Čeprav je prvo miško dejansko izdelal Bill English, velja za njenega izumitelja Engelbart, ki je občinstvu predstavil, kako so z miško lahko deli tekstovnih datoteki odrezani, kopirani in prilepljeni, obenem pa je pokazal načine uporabe računalniškega omrežja, ki je omogočal dostop več uporabnikov do enega dokumenta in njegovo skupno urejanje. Poleg miške so bile takrat računalniškim strokovnjakom predstavljene tudi številne druge nove inovacije, ki so bile združene v okviru računalniškega sistema NLS.

Računalniška miška

Naprava, ki jo je leta 1968 predstavil Engelbart, je vodila do sodobne miške. (Foto: Reuters)

V tistih časih je bilo računalništvo v domeni vladnih raziskovalcev in ljudi, ki so se s tem ukvarjali ljubiteljsko, in Engelbart kljub pomembnemu doprinosu v zameno ni dobil bogastva, kot je v navadi zdaj, ko nekomu iz Silicijeva dolina uspe ustvariti nekaj povsem novega. Tako tudi za miško ni dobil ničesar. Pri njegovem delu ga je namesto denarja motiviralo mnenje, da moramo računalnike uporabljati za bogatenje človeške inteligence.

Umrl je včeraj v kalifornijskem mestu Atherton, njegova hčerka Gerda pa je pojasnila, da so mu odpovedale ledvice. Star je bil 88 let.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 26
BAIAdiTRIESTE 13.07.2013 16:15:47
Sem mislil, da jo je izumil kak slovenski študent.
Več komentarjev