Znanost in tehnologija

Spodbujajo uporabo interneta, a 'v skladu z zakonom'

San Francisco/Šanghaj, 14. 01. 2010 09.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na novico, da Google razmišlja, o ukinitvi cenzuriranja zadetkov na Kitajskem, se je odzvalo tudi kitajsko zunanje ministrstvo. Kot pravijo, "so tuja internetna podjetja dobrodošla, če poslujejo v skladu z zakonom."

Google
Google FOTO: Reuters

Potem ko so iz družbe Google sporočili, da bodo v prihodnjih tednih obnovil pogovore s Kitajsko in predlagali, da ukinejo cenzuriranje zadetkov, se je odzvala predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Jiang Yu. Kot pravi, so tuja internetna podjetja dobrodošla, da poslujejo na Kitajskem "v skladu s kitajskim zakonom". "Kitajska tako kot druge države spodbuja uporabo interneta v skladu z zakonom," je dejala.

Kot je znano, kitajske oblasti državljanom ne dovolijo svobodnega dostopa do spleta, zato je moral Google svojo različico iskalnika, ki je namenjena kitajskim uporabnikom, prilagoditi tako, da cenzurira zadetke, ki jih oblasti v Pekingu ne dovolijo.

Včeraj so sicer iz Googla sporočili, da bi lahko zaradi vdora v elektronske poštne nabiralnike kitajskih človekoljubnih aktivistov umaknili spletno stran google.cn.

 

 

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
14. 01. 2010 13.42
Kaj prinaša globalizacija? Same dobrote. Najprej nam bodo kitajci naredili red na internetu. Saj so vendar velesila. Nič več svobode dragi ljubčki, od danes dalje red in disciplina. So določene stvari, ki so prepovedane in takšne morajo ostati. Na primer svoboda govora ali nadzor nad elektronsko pošto. Potem ko bodo dokončali najvišje letališče na svetu na Tibetu in imeli dobro opremljeno vojsko, atomsko orožje in rakete ki letijo okrog sveta, bodo naredili red po svojih pravilih. Zahodna civilizacija je po njihovih merilih itak brez kulture in ena sama anarhija predebelih in zadrogiranih. Ves zahod se bo najprej učil kitajski kung-fu da shujšajo in poskrbijo za zdravje, potem pa še ubogljivosti do oblasti. Ne razumem pa le ene stvari. Zakaj si tako želijo istih stvari, avtov, industrije, cest, železnic, letališč, gospodarske rasti?
cansy
14. 01. 2010 13.30
edino pravilno...pr nas dovolimo vse, zato pa mamo pol tak. KITAJCI, KR TAK NAPREJ!
prigovornik
14. 01. 2010 13.11
Osnovne človekove pravice niso najpomembnejši pogoj, če gre za milijardni posel! Lepo sporočilo! Lov na kite je pa zločin. Celo na manjše ribe, če si od ribičev ne obetajo posla.