Znanost in tehnologija

Uporabniki družbenih omrežij: kateri tip ste vi?

Ljubljana, 16. 04. 2016 06.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Brez družbenih omrežij zdaj ne gre. Tudi tisti, ki jih ne uporabljajo, jim ne morejo ubežati, saj se o njih veliko govori. Uporabniki so zelo različni, nekateri objavijo prav vse, drugi nič. Malo za šalo, malo zares: to je 12 tipov uporabnikov družbenih omrežij.

Socialna omrežja
Socialna omrežja FOTO: Thinkstock

Uporabniki družbenih omrežij so različni. Nekateri objavljajo praktično vse, spet drugi nič in so videti, kot da so nedejavni. Pri reviji Vouge so sestavili seznam različnih tipov uporabnikov družbenih omrežij. V katerega spadate vi?

Opazovalci: posamezniki, ki nikoli ne všečkajo ali objavljajo fotografij ali statusov, vendar pa poznajo izjemno veliko informacij, ki so jih posamezniki objavili le na družbenih omrežjih.

Označevalci (oziroma hashtegerji): uporabniki, ki vsak #status ali #fotografijo pospremijo z izjemno veliko #oznakami (hashtagi). 

Zasebniki: ne sledijo veliko osebam, prav tako nimajo veliko sledilcev, ampak jim je to všeč. Enostavno želijo v ožjem krogu prijateljev deliti fotografije otrok (ali domačih živali), sebe ...

Tisti, ki objavijo vse oziroma preveč: o njih je mogoče izvedeti vse – od rezultatov testa do bančnih izpiskov. Prav tako jim niso tuji na pol goli selfiji.

Pasivni agresivci: to naj bi bili tisti, ki so javno razglašali, da ''kaj takega pa zagotovo ne bi objavili na družbenem omrežju'', nato pa počnejo prav to. Na vsak način želijo pritegniti pozornost. 

Učenci: novinci na družbenih omrežjih, ki jim pravzaprav ni jasno, kako se stvarem streže, in denimo vsakič odgovorijo na vprašanje, ki nam ga zastavi Facebook ''O čem razmišljaš?''.

Odvisniki: te je mogoče opaziti na vsakem koraku, prepoznati pa jih je mogoče, ko se pogovor z njimi začne z besedami ''si videl/-a na Instagramu?''.

Perfekcionisti: njim se slabi dnevi ne dogajajo. Vedno so do popolnosti urejeni, v lepih oblekah na lepih fotografijah s pravim filtrom.

Načrtovalci zabav: to so tisti, ki venomer nekam vabijo – na zabavo, prireditev, koncert. Da bi koga poklicali po telefonu in ga nekam povabili, zanje ni opcija.

Poslovneži: grajenje blagovne znamke še nikoli ni bilo tako lahko. Ti uporabniki uporabljajo vsa družbena omrežja, da lahko delijo svoje ideje.

Prijatelji: to so tisti, ki so na Facebooku ali katerem drugem omrežju le zato, da ne izgubijo stiki z osebami, ki jih v resničnem svetu zaradi različnih vzrokov vidijo poredko (denimo nekdanji sošolci, ki so se odselili daleč stran).

Uporniki: to so tisti, ki so se uprli skušnjavi in niso na družbenih omrežjih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

laznivec
27. 04. 2016 21.00
+2
Definitivno upornik......
BŠK
25. 04. 2016 10.45
+4
Ste pa res loleki? Spet šopate google translater, sramota! Pozabili ste na nas, ki nismo in nikoli ne bomo na omenjenih omrežjih, saj imamo drugje dosti boljšega dela!
Eitipatapa
16. 04. 2016 16.46
+3
Družabna omrežja so kraj, kamor greš takrat, ko zapustiš druženje v živo, da imaš mir pred pravo družbo in v virtuali dobiš občutek kako si blazno popularen, priljubljen in družaben z vsemi in oni s tabo. V noben ta kalup ne spadam. FB imam samo zato, da vidim koga se moram izogibati. :)
Justiceiscoming81
16. 04. 2016 15.57
+20
Eni mormo bit tud uporniki :)
I G N O R A N T
16. 04. 2016 10.46
+6
Tu manjka kontrolor.
falcon12
16. 04. 2016 10.42
+0
Bolj za šalo kot zares, a vseeno zanimivo. Hmmm, kateri tip sem? Ahh, pojma nimam pa sploh ni važno.
Sporo
16. 04. 2016 10.11
+17
Uporniki, združimo se na FB. :-)
Sršen
16. 04. 2016 21.03
+15
Uporniki,predlagam,da se združimo se pred parlamentom in jim povemo,da že vsa leta zapravljajo Slovenijo in,da še čisto nič niso naredili v korist ljudstva!!!