Uvedli bi standard za 'globinski nadzor svetovnega spleta'. Konec demokracije in zasebnosti?

Člani mednarodne telekomunikacijske unije so sprejeli dogovor o implementaciji standarda za svetovni splet, ki bi omogočal "prisluškovanje" uporabnikom na globalni ravni. Prehud poseg v zasebnost.

Spletno piratstvo - 2

(Foto: Thinkstock)

Da svetovni splet potrebuje nekaj več nadzora, se sicer govori že dolgo, te moči pa si želijo predvsem vlade. A ker imajo te precej različne ideje o tem, kako strog naj bi bil ta nadzor, so se zdaj v igro za prvega spletnega policista vmešali tudi Združeni narodi.

Na konferenci v Dubaju so članice ITU tako sprejele dogovor o uvedbi standarda Y.2770, ki bi na spletu omogočal "globok nadzor". V ZN trdijo, da uvajanje inšpekcije, imenovane DPI, na globalni ravni pomeni, da bodo lažje poiskali vire nalaganja in deljenja materiala, zaščitenega z avtorskimi pravicami, in drugih zaščitenih dokumentov.

Kritiki pa, da se s tem pravzaprav uvaja tajni predlog Kitajske, ki želi telekomunikacijskim podjetjem omogočiti lažje brskanje po podatkih spletnih uporabnikov.

Oglasil se je tudi britanski strokovnjak Tim Berners-Lee, ki uvedbi DPI nasprotuje, saj naj bi šlo za hudo kršitev pravice do zasebnosti. "Nekdo na vašem priključku prebere vse podatke o straneh, ki jih obiskujete, shrani vaš naslov, telefonsko številko, na koncu pa jih še lahko proda najboljšemu ponudniku," je dejal.

Arthur Herman pa je za Fox News povedal, da je cilj ZN pravzaprav prevzem kontrole nad spletom od ZDA.
Glavni tajnik ITU je zavrnil kritike, da večji nadzor predstavlja grožnjo svobodi govora. "To je pravzaprav možnost, da narišemo zemljevid in povežemo točke, ki na spletu še niso povezane. To je tudi možnost za razvoj internetne infrastrukture in zlata priložnost, da se dostop do spleta omogoči tudi milijardi ljudi po svetu, ki te možnosti še nimajo," je dejal.

Vstop na dubajsko konferenco so sicer prepovedali predstavnikom gigantov Googla, Facebooka in Twitterja, ameriški senat pa je že izglasoval resolucijo, s katero nasprotuje vmešavanju ZN v regulacijo svetovnega spleta.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 93
 
lunatix28 14.12.2012 11:04:35
se bo pač vse kriptiralo, pa naj izvolijo...
Več komentarjev