Znanost in tehnologija

V novembru začel delovati prenovljeni portal e-uprava

Ljubljana, 09. 12. 2015 18.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na ministrstvu za javno upravo so predstavili prenovljeni portal e-uprava, ki je začel delovati v novembru. Portal je bojda bistveno prijaznejši od prejšnjega. Kot še posebej pomembno pa je minister Boris Koprivnikar izpostavil izredno bogato podatkovno zaledje.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Prenovljen portal e-uprava
    01:59
    Iz SVETA: Prenovljen portal e-uprava
  • Iz SVETA: Kaj vse nam ponuja e-uprava?
    05:06
    Iz SVETA: Kaj vse nam ponuja e-uprava?

Podatki na portalu so enaki tistim, ki jih uporabljajo uradniki v rednih postopkih, je poudaril minister in dodal, da portal dejansko pomeni neposreden vstop v izvajanje postopkov, državljanom pa omogoča tudi nadzor nad podatki, ki jih država vodi o njih.

e-uprava

Prvi tedni delovanja portala so po njegovih besedah pokazali, da je ta stabilen in je že zabeležil precej obiska, kar potrjuje, da je tak način komunikacije učinkovit in potreben. Vendar pa po Koprivnikarjevih besedah cilj ni, da bi bile javne storitve dostopne izključno digitalno, ampak bodo še vedno tudi osebno in telefonsko.

Kot je dejala Tatjana Mizori Zupan, ki je zadnji dve leti vodila projekt prenove portala, so v središče postavili uporabnika. Želeli so, da so storitve uporabne, ažurne, da se do njih pride na enostaven način in se jih tudi hitro opravi.

Kot je nanizala, je na portalu najti ne le splošne informacije o upravnih storitvah, ampak je omogočena tudi oddaja elektronskih vlog. Prek modula moja e-uprava imajo državljani možnost vpogleda v svoje osebne podatke, ki so shranjeni v državnih registrih.

Portal e-uprava
Portal e-uprava FOTO: Vlada RS

Na portalu so dostopne informacije o tem, kje so prireditve in shodi, ki morajo biti prijavljeni. Na oglasni deski je mogoče spremljati prodajo kmetijskih zemljišč, objave raznih sklepov in odločb, na e-demokraciji pa pripravo predpisov.

Vrsta informacij je vključenih tudi v splošni napovednik, na primer o rokih za oddajo dokumentov, kot je recimo vloga za subvencionirano plačilo vrtca ali pa za dohodno. Prav tako je mogoče pogledati podatke o javnem sektorju, je še navedla.

Posebno pozornost so po njenih besedah namenili tudi iskalniku, ki je precej boljši od prejšnjega, sproti pa ga bodo še izboljševali. Poleg tega so portal poskušali približati različnim skupinam uporabnikov, tako da so strani in vsebine prilagojene za narodni manjšini, za starejše, slepe, slabovidne, gluhe in mobilne uporabnike.

Prvi odzivi so dobri, od uporabnikov dobivajo tudi precej pohval. Po prvih treh tednih ima portal več kot 5000 registriranih uporabnikov (z digitalnim potrdilom), od tega več kot 1000 novih. Dnevno portal obišče več kot 6000 ljudi, oddanih je bilo 1000 vlog.

Prva verzija portala e-uprave je bila sicer zasnovana v letu 2001, zadnja večja sprememba pa se je zgodila v letu 2006. Z zdajšnjo prenovo se po Koprivnikarjevih besedah postopno približujejo usmeritvi elektronskega komuniciranja z državljani po enotnem sistemu.

Nov portal namreč vidijo tudi kot zasnovo skupnega komunikacijskega portala, v katerem bodo različni državni organi in ministrstva z državljani komunicirali po sistemu življenjskih situacij in ne glede na organiziranost po ministrstvih.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BŠK
15. 12. 2015 13.58
+2
Loleki Nima vsak kompa in omenjenih funkcij
noire
09. 12. 2015 20.30
+7
To ne spada pod IT ampak prej pod črno kroniko. Vprašajte jih za koliko milijonov so preplačali software,
borut_p
09. 12. 2015 21.43
+6
predvsem za software ki ne dela. jaz že 3 ure čakam na nadaljevanje postopka ustvarjanja računa