Znanost in tehnologija

Varno nakupovanje prek spleta

Ljubljana, 21. 05. 2010 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nakupovanje prek spleta postaja trend sodobnega življenja, saj nam prihrani odvečne poti, predvsem pa dragoceni čas. Preverite, kakšne pravice imate pri nakupu prek spleta!

Pri nakupovanju preko spleta imajo potrošniki nekoliko drugačne pravice, kot pri običajnem nakupovanju v trgovinah.
Pri nakupovanju preko spleta imajo potrošniki nekoliko drugačne pravice, kot pri običajnem nakupovanju v trgovinah. FOTO: iStockphoto
Pri spletnem nakupovanju imate pravico odstopiti od naročila oziroma nakupa brez razloga.

Koristi, ki jih spletno nakupovanje prinaša potrošnikom, se odražajo tudi na trgu: spodbuja konkurenco med ponudniki, širi število potrošnikov in krepi čezmejno trgovanje. Spletno nakupovanje, tako v Sloveniji kot v vseh državah Evropske unije, postaja vse bolj priljubljeno, kar kažejo tudi podatki Evropske komisije – med letoma 2006 in 2008 je delež potrošnikov EU, ki so preko spleta kupili najmanj en artikel, narasel za šest odstotkov – s 27 na 33 odstotkov. Medtem ko nacionalni trgi spletnega nakupovanja rastejo hitro, pa delež spletnih nakupov izven državnih meja ostaja majhen, saj je v letu 2008 dosegel zgolj sedem odstotkov.

Nakupovanje prek spleta postaja trend sodobnega življenja, saj je preprosto, dosegljivo z domačega naslonjača, prihrani nam odvečne poti, predvsem pa dragoceni čas.
Nakupovanje prek spleta postaja trend sodobnega življenja, saj je preprosto, dosegljivo z domačega naslonjača, prihrani nam odvečne poti, predvsem pa dragoceni čas. FOTO: iStockphoto

Največjo vlogo pri spletnem nakupovanju še vedno igra zaupanje. Številne prednosti spletnega nakupovanja večkrat zasenčijo zlorabe in nepošteno trgovanje prek spleta, ki zmanjšujejo zaupanje v tovrstne nakupe. Evropska unija zato z zakonodajo vzpostavlja pravila, ki spletnim potrošnikom po celotni Evropski uniji zagotavljajo enake pravice, kot jih imajo 'tradicionalni' nakupovalci. Tako imate v primeru, ko kupite nek izdelek prek spleta, vendar ta do vas prispe poškodovan, enake pravice, kot če bi nakupovali v trgovini. Enako velja tudi za uveljavljanje garancije.

Zakonodaja, ki ureja področje spletnega nakupovanja, pa zagotavlja še posebne pravice, ki preprečujejo zlorabe in izigravanje spletnih nakupovalcev. Pri spletnem nakupovanju imate tako pravico odstopiti od naročila in nakupa popolnoma brez razloga. Pri tem upoštevajte, da rok za odstop od naročila oziroma nakupa traja sedem delovnih dni od dneva prejema blaga. V primeru, da vas prodajalec ni obvestil o omenjeni pravici do odstopa, pa rok za odpoved znaša tri mesece. Drugače je, če vam v tem trimesečnem roku prodajalec posreduje omenjeno informacijo – v tem primeru rok za odpoved znaša sedem delovnih dni od dneva, ko prejmete informacijo o možnosti odstopa od nakupa.

Vse, kar morate storiti, kadar želite brez razloga odstopiti od naročila oziroma nakupa, je, da prodajalca v čim krajšem času pisno obvestite o odstopu od pogodbe. Podjetje vam mora nato najpozneje v 30 dneh povrniti celotno kupnino, razen stroškov vračila blaga. Poleg naštetih pravic morajo trgovci iz članic EU kupcem pred naročilom izdelka zagotoviti določene informacije, kot so informacije o varnem nakupu (cena, bistvene značilnosti izdelka, način plačila in način izpolnitve pogodbe), podani morajo biti natančni podatki o trgovcu, slednji pa mora zagotoviti tudi informacije o spletni strani, kjer so na voljo dodatna pojasnila, ki kupcu pomagajo pri odločitvi o nakupu. Poleg tega je trgovec kupce dolžan na enostaven in jasen način informirati, kako izpolniti posamezne podatke v formularju za naročanje.

Pri uveljavljanju vaših potrošniških pravic na notranjem trgu Evropske unije in pri iskanju informacij o potrošniških pravicah v EU vam je v pomoč lahko tudi Evropski potrošniški center.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja