Vdova Steva Jobsa spregovorila prvič po njegovi smrti. Apple brez Jobsa ni več 'kul'?

Laurene Powell Jobs, vdova Steva Jobsa, se je na ameriški televiziji pojavila prvič po njegovi smrti leta 2011. Spregovorila je o njegovi zapuščini. In to v času, ko se Apple spopada s padanjem cene delnice.

Laurene Powell Jobs

(Foto: Reuters)

Čeprav je tako kot njen pokojni mož znana po skrbnem čuvanju zasebnosti, se je Laurene Powell Jobs vseeno pojavila v oddaji na NBC. Gre za prvi intervju po smrti njenega soproga, slavnega prvega moža Appla Steva Jobsa, ki je oktobra 2011 izgubil boj z rakom.

Powellova, ki se trenutno po zgledu moža posveča boju za pravice imigrantov, ki jim zaradi pomanjkljivih dokumentov grozi deportacija, je dejala, da je bil njen mož človek, "ki je s svojimi izumi želel doseči, da bi lahko ljudje delovali na najvišji možni ravni".

Povedala je še, da je ponosna na njegovo zapuščino, "izdelke, ki so spremenili življenja ljudi, način komunikacije in dela".

Dejala je še, da ga družina še vedno pogreša prav vsak dan. Jobs je zadnje mesece življenja preživel s piscem svoje biografije, ki je, kot je sam dejal, delno nastala tudi zato, da bi ga bolje spoznali njegovi otroci, saj je bil kot perfekcionist, izumitelj in odličen marketinški strateg precej odsoten oče.

Steve Jobs - 3

(Foto: Reuters)

Delnice strmoglavile

Medtem ko Jobsov spomin živi naprej, gre nekoliko slabše njegovi glavni zapuščini, družbi Apple. Vrednost Applove delnice je z rekordne vrednosti okoli 700 dolarjev konec lanskega leta občutno padla, analitiki menijo, da bo v treh do šestih mesecih strmoglavila na okoli 270 dolarjev za delnico.
Čeprav je Apple izjemno priljubljena blagovna znamka, se je prodaja artiklov ustavila, kar je slaba novica za podjetje.

Analitiki ocenjujejo, da se je trg izdelkov, ki jih je Apple ustvaril kot prvi, zaradi številnih sledilcev preprosto prenasičil.
Družba tako potrebuje nove revolucionarne izdelke, kot so bili v preteklosti iPhone, iPad ali iPod, če želi rasti naprej, direktor Tim Cook sicer pravi, da imajo na zalogi veliko "vročih" novosti. Delničarji pa se sprašujejo, ali lahko dosežejo slavo Jobsovih izdelkov.

Jobsu je namreč Applove stvaritve pred desetletji uspelo spremeniti iz "bež škatel s sumljivim operacijskim sistemom" v tehnološko podjetje številka ena z unikatno kombinacijo stila, tehnologije, dizajna in natančne izdelave ter odlično marketinško strategijo.

Debata o tem, ali Apple lahko dolgoročno preživi brez Jobsa, se je razplamtela že leta 2008, ko se je zaradi bolezni prvič poslovil z vrha družbe. Delničarji so takrat ocenili, da ne. Samo v nekaj urah trgovanja z Applovimi delnicami so se takrat izgube preštevale v milijonih.

Drugič je bila pot njegovega odhoda tlakovana skrbneje, šok je bil mnogo manjši. A ljubitelji Applovih izdelkov počasi sami priznavajo, da so Applovi izumi po Jobsovi smrti bolj kozmetični popravki že obstoječega kot razvojna revolucija. Poleg tega se je z Jobsovo smrtjo za mnoge izgubila tudi privlačnost Applovih izdelkov, ki so bili prej močno povezani z njegovo karizmatično osebnostjo. Steve Wozniak celo trdi, da Apple ni več "kul". Ker je bil Jobs neusahljiv vodnjak idej, se zato rešitev morda skriva v izvedbi katere od njegovih starih idej, menijo poznavalci.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 154
 
viizi78 24.04.2013 09:40:19
Pac eni so za android eni za iOS ampak kot uporabnik obeh imel sem iphone 4 novejse samsunge note 1,2 in sedaj iphone 4s lahko recem da meni osrbno bolj odgovarja iphone.. Kajti vsi androidi po nekaj casa zacnejo stekat.. Usaj meni.. Iphoni so enostavnejsi se strinjam ampak ne stekajo kar je meni glavni razlog da sm na applu in to se nebo spremenil dokler bo android stekal.. Druac pa dokler neboste uporablal iphona ne govort cez apple in iphone..
ice4ever 02.05.2013 18:18:06
Nokia ftw... Ni ga cez windows 7/8 operacijski sistem... Nokia ima podporo Microsofta, ki je odprl t.i. Windows Phone Development center... Če znaš programirat je nokia z windowsi zakon
Več komentarjev