Znanost in tehnologija

Večina glasbe pridobljene nelegalno

London, 19. 01. 2009 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kar 95 odstotkov s spleta presnete glasbe v letu 2008 je bilo pridobljene na nelegalen način. Glasbena industrija z nižjim dobičkom.

Večina glasbe, ki jo poslušamo na svojih predvajalnikih, je pridobljena nelegalno.
Večina glasbe, ki jo poslušamo na svojih predvajalnikih, je pridobljena nelegalno. FOTO:

Mednarodno združenje glasbene industrije (IFPI) je sporočilo, da je bilo kar 95 odstotkov glasbe, ki so jo uporabniki s spleta presneli v letu 2008, pridobljene na nelegalen način. To je seveda še vedno največji problem glasbene industrije.

Lani se je količina s spleta presnete glasbe sicer povečala za 20 odstotkov in sedaj predstavlja eno petino v celotni distribuciji glasbe. Dobiček glasbene industrije se je v letu 2008 zmanjšal za sedem odstotkov, temu je največ pripomogla manjša prodaja CD plošč, česar digitalna distribucija (vsaj uradna) ni mogla nadomestiti.

Legalno je bilo s spleta v letu 2008 prenesenih 1,4 milijarde pesmi, medtem ko naj bi si uporabniki nelegalno prenesli kar 40 milijard pesmi. Najbolj legalno prodajan izvajalec je po podatkih IFPI Lil Wayne, katerega pesem Lollipop si je presnelo dobrih devet milijonov uporabnikov.

IFPI sicer zastopa 1400 glasbenih podjetij iz 72 držav sveta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HellWolf
29. 09. 2009 08.42
Ma naj se pokaže tisti ki ne downloada z neta...
xes
15. 04. 2009 10.25
Kot je bilo zapisano ze tudi na tem forumu. Glasbeno piratstvo je legalno! Sorry, ampak ce placam davek na moznost nelegalnega kopiranja glasbe pri nakupu praznega CDja ali DVDja, pri nakupu CD pekaca, pri nakupu diska in tako dalje me razna jamranja in piskanja glede tega SPLOH ne zanimajo.... jaz sem svoje placal in lahko recem vsem tem zalozbam samo sledece: ** yourself !!
dchello@yahoo.com
23. 01. 2009 19.18
Če kupiš CD, dobiš ploščo (ki je potiskana), dobiš notranjo knjižico, dobiš ovitek, pa še škatlo ... Ko pa - uradno - kupiš pesmi v spletu, je pa cena na pesem višja, kot bi bila pri kupljenem CD-ju. Kje biti logika, se sprašujem. In to že nekaj časa? Ponudijo nam manj, računajo pa bistveno več.
karjeje
20. 01. 2009 19.45
dokler bojo take cene bom jaz vleku z neta :D
Hitman47
20. 01. 2009 17.56
dokler nebodo filmi, albumi pa igre bolj poceni, bomo vsi po vrsti dol vlekli. 20 € za en album. predrago. pol pa so še take muzike brezvezne. za igre enako. 50 € za novejšo igro. obrneš pa jo v cca. 20-tih urah (premalo za mene). in kaj pol? če ni multiplayera, si adijo. lahko se samo prah nabira.
solidsnake
20. 01. 2009 01.31
Pa še to. Tisti pravi fani itak kupujejo CDje in DVDje in vse, v interesu glasbenikov pa je, da zadovoljijo svoje fane, ker itak drugi nebi nikol kupli njihovih plat če jih valda ta glasbenik ne zanima. Bodo pa začel mal več "delat" in v živo igrat ne pa sam s posneki ki so v večji meri vsi napedenani do nerealosti, živet na lovorikah. Plus, ko že tko govorijo čez internetno piratstvo glasbe... če nebi blo tega pou zvezdnikov nebi noben poznal, sama popularnost bi bila pol manjša... Skratka lahko so hvaležni. Itak pa glasbeniki sloh popularni žvijo v večji meri od drugih stvari ne pa od plošč. Sam poglej si te RBD... glasba sploh ni pomembna, isto velja za 50cetna, posod ga je dost, na MTVju, v igrcah... Skratka ni jim hudega.
solidsnake
20. 01. 2009 01.25
Sploh pa CD lepo vas prosim, nima prihodosti. Kje si še vidu da boš za en komad skoz CDje menjal. Ta leta so mimo,
solidsnake
20. 01. 2009 01.23
Nimajo kej jamrat. Sam poglej kako živijo te glasbeniki. Britney kupila dvorec, 50cent ma to, on ma drugo. To so miljonarji, mi reveži v Sloveniji pa naj še kupujemo njjihove CDje po 20 eur. Najprej plače gor, da bodo mel ljudje za kruh, pol pa bomo lahko govorili o tem. Sploh pa se ti trapasto zdi da tle plačaš 20 eur za CD k maš komi za sprot, pol pa bereš v traču o teh zvezdah s kakšnimi avti se vozjo in kako živijo. Čudno da jih ni sram se hvalit. Založniška hiša še nobena ni propadla, kolko koncertov je blo odpovedanih v času recesije, kako revno živijo zvezdniki? Isti kurac ko prej, tukaj pa pošteni delovni ljudje od oktobra plač niso dobil... Še bomo downloadali, saj požrešnost teh ljudi ne pozna meja. Enako velja za filmsko industrijo.
24uu
20. 01. 2009 01.09
Ma reševanje tega "problema" je tak ko jama brez dna, ni konca. Že ko so dali ven cd pekače se je začelo. Potem z mp3 kodekom je pa nastal bum. Ne rečem da je temu prav, ampak če takole pogledamo...nobenemu glasbenemu izvajalcu ne gre slabo, vsak ima svoje obdobje. Sej majo prihodke ne samo s cdji, so tudi še koncerti, razne pogodbe za reklame pa ka jaz vem kaj še vse. Tisti tapravi zvesti fani bojo pa tk takoj leteli CD kupit ko bo zuni (vsaj večina). Je pač v naši naravi dobit stvari čimblj poceni, še bolje zastonj. Pa tisti ko govorite....če bi bili cdji bolj poceni bi jih zagotovo kupil... sami sebi ne verjamete :) Zdaj so ne vem....10 evrov, jih bote hoteli za 8, potem bojo 8, jih bote hoteli za 6 itd itd itd :D Se pa da veliko muzike , kompleten cd ali posamezne psemi , tudi kupiti prek neta čist legalo , itunes, musicload, myspace (bo/al je že) pa še verjetno kdo ki jih sam ne poznam. Cdji nekako postajajo "nerodni" za muzko :) Vsi smo se navadli/razvadli z mp3ji in drugimi audio formati, ker je nekako bolj praktično. Se ti zahoče nek komad si ga lepo poiščeš na kompu in je, prej kot pa iskat cdje po celi bajti, potem je še pa zrajsan:) Potem vsi mp3 usb playrečki za poceni dnar, neseš , priklopiš in špilaš kjerkoli :)
laufer
19. 01. 2009 16.53
IFPI, dobiček je potrebno deliti s proizvajalci elektronskih naprav in zaščita bo!
R9_15
19. 01. 2009 11.14
včasih si kaseto presnel, zdj pa cd..saj je isto
zavedenSlovenec
19. 01. 2009 10.53
Če večina krši zakone, potem je nekaj narobe z zakoni.
Debely
19. 01. 2009 09.28
Sicer pa sam zagovarjam nakup CDja, če je pač vreden nakupa. Bom napisal svoj primer. Z neta sem potegnil nov CD Bryana Adamsa "11", ga preposlušal, slišal da ni vreden pol kurca in izbrisal fajle. Če bi mi bil všeč, bi ga šel takoj kupiti, saj imam vse njegove CDje, ta je pa tako zanič, da ni vreden, da bi imel doma klon, kaj šele, da bi kupil original. Če pa mi je vsaj 70% albuma všeč, pa ga bom tudi kupil. Vsekakor pa ne bi kupoval CDja zaradi enega ali treh komadov. Tako sem delal včasih z vinilkami, danes pač take komade potegnem dol z neta.
brencl
19. 01. 2009 09.27
Škoda, ker se ne dobi še bencin in ostale potrebščine zastonj na netu:)
Debely
19. 01. 2009 09.22
Nekaj se je treba zavedati. Izdelava ENEGA kompletnega CDja, ki ga kupimo v trgovini za 15 €, stane od 80 centov, pa največ 1,20 €. Odvisno od naklade. Potem pa ostali poberejo svoje deleže, največ pobereta trgovina in država. Predvsem trgovine so najbolj pogoltne.
jezni_jezek
19. 01. 2009 09.17
pa če je cd drag pa samo en komad dober pa recimo jaz želim eno pesem met iz tujine pa kaj naj grem 1800 km po cd?raje ga dol potegnem na netu pa je
Oni_tam
19. 01. 2009 09.15
Zanimiv fakt ki ga noben ne omenja pa je da samo 18% uporabnikov interneta v EU shara svoje fajle na internetu. Ljudje pač (še) niso navajeni kupovat glazbe preko interneta.
alonsodeportes
19. 01. 2009 08.52
Če bi jaz bil glasbenik, bi popenil, ko bi mi tako kradli preko interneta. Toda po drugi strani vse te firme, ki tarnajo zaradi izgubljenega denarja - koliko pa jih je že propadlo? V tej finančni krizi niso omenili še niti ene izmed založniških hiš, torej imajo oni očitno več kot dovolj rezerv in potrošnike gulijo bistveno bolj učinkovito, kot pa so pripravljeni priznati. In tako kot je zapisal 'medii' - koliko glasbenikov (seveda tistih, ki ustvarjajo), je že finančno propadlo? Pa glede vidokega procenta nelegalno prenesenih datotek. Sam zase vem, da imam na disku polno datotek (glasba, filmi, programi), ki jih še niti pogledal nisem. Glasba je pač tam, vendar je ne poslušam. In definitivno ne bi kupil nič več CD-jev in DVD-jev kot jih sedaj, če ne bi tako zlahka prihajal do nelegalnih datotek. Enostavno ni toliko denarja, da bi si lahkoprivoščil kaj takega. Založniške hiše seveda gledajo le svoj interes. Kdo pa gleda interes potrošnikov? Zakaj pa niso sprejeli zakonov, ki bi npr. povrnili stroške za vstopnico za kino, prevozne stroške in izgubljen čas za film, pri katerem gledalec ugotovi, da je bil z reklamami zanj zaveden in sploh ni gledljiv? Založniške hiše imajo vso pravico braniti svoj interes, toda problem je, da potrošniki nimajo nikogar, ki bi se tako vneto zavzemal za njih, kot se za svoje interese zavzemajo založniške hiše. To je naloga izvoljenih predstavnikov ljudstva, toda oni se z ljudstvom ukvarjajo le 2 meseca pred volitvami, nato pa nas več ne potrebujejo.
BaloncekToncek
19. 01. 2009 08.40
@pristranski POP TV je pozabil prepisati: Mednarodno združenje založnikov IFPI pa v izsledkih raziskave ni poudarilo dejstva, da spletni "pirati" porabijo za nakup digitalne glasbe v povprečju do štirikrat več kot ostali. Za vsak mesec dolvleke pirati v povprečju kupijo pol glasbene zgoščenke na vsakega uporabnika omrežji za izmenjevanje bolj ali manj legalnih datotek. Raziskava podjetja Industry Canada in organizacije za preučevanje javnega mnenja Decima Research je tudi pokazala, da ne obstoja nobena neposredna povezava med nelegalno dolvleko glasbenih datotek in poslovanjem glasbenih hiš. Največ glasbenih datotek namreč kupujejo predvsem pirati, in sicer tako za osebne računalnike, kot tudi za mobilne telefone. Na podlagi te raziskave lahko torej sklepamo, da preganjanje spletnih piratov pomeni za glasbeno industrijo le škodo, saj prav oni za nakup njihovih izdelkov odštejejo zdaleč največ denarja.
Audy
19. 01. 2009 08.35
Aja, pa komu se sploh še da ubadat s cdji. Sama zguba časa. Zdej se glasba zdownloada (legalno ali nelegalno), mogoče še pretvori v aac format, pa gasa na mp3 player.