Znanost in tehnologija

Vedno več SMS voščil

Ljubljana, 03. 01. 2008 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mobilni operaterji so znova zabeležili občutno povečanje števila poslanih SMS sporočil v prazničnem decembru.

Uporaba mobilnih storitev skokovito narašča

Pošiljanje novoletnih voščil po pošti je očitno že zgodovina, predvsem mladi jih že nekaj let raje pošiljajo ceneje in tudi enostavneje preko mobilnikov. Slovenci smo tako letos za novo leto poslali kar 16 milijonov kratkih sporočil.

Iz Mobitela so sporočili, da je prehod iz starega v novo leto že tradicionalno zaznamoval bistveno povečan promet v omrežju. Uporabniki njihovih storitev so tako tudi letos največ SMS sporočil poslali zadnji dan starega in prvi dan novega leta. V tem času so posredovali kar 12 milijonov sporočil, od tega so zgolj v zadnji uri minulega leta poslali 800.000 sporočil, od 21. do 23. ure na silvestrovo pa skoraj tri milijone sporočil.

Uporabniki Si.mobil - Vodafone so v celotnem letu 2007 poslali 196 milijonov sms sporočil, kar je približno 50 odstotkov več kot v letu 2006. Za enak delež je poskočilo tudi število poslanih mms sporočil, ki so jih uporabniki v celotnem letu poslali več kot dva milijona. Samo v mesecu decembru je bilo preko njihovega omrežja poslanih 22,3 milijona sms sporočil, od tega 2,2 milijona ob božiču (24. in 25. december) ter 3,75 milijona ob novem letu (31. december in 1. januar). Samo v zadnji uri minulega leta so uporabniki poslali več kot 223.000 sporočil.

Če za novo leto že ne morete voščiti v živo, lahko pošljete voščilo tudi prek mobilnika.
Če za novo leto že ne morete voščiti v živo, lahko pošljete voščilo tudi prek mobilnika. FOTO:

Povečanje števila poslanih sporočil so zabeležili tudi v podjetju Izi mobil. V letu 2007 so njihovi uporabniki posredovali skoraj 11 milijonov SMS sporočil, kar je več kot trikratno povečanje v primerjavi z letom 2006.

Operaterji Debitel, Tušmobil in M-mobil podatkov o številu poslanih sporočil še nimajo oziroma nam jih niso posredovali.

Podražitev ni na vidiku

Operaterje smo med drugim povprašali tudi, ali morebiti v letu 2008 načrtujejo spremembo cen svojih storitev. Spremembe so nam sporočili iz podjetja Si.mobil - Vodafone, ki v letošnjem letu načrtuje znižanje cen v lastnem omrežju in v stacionarna omrežja z Opcijo stacionarni, znižanje naročnine za Opcijo mobilni ter nekoliko višjo ceno klicev v drugo mobilno omrežje. Nižji bodo tudi stroški uporabe paketa Smart III in pogovori, daljši od minute.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

theykilledKenny
04. 01. 2008 10.26
IT_kritik
04. 01. 2008 09.52
Ne moram verjet, da za SMS sporočila -160 znakov še vedno zaračunavajo !! Mislim kam smo prišli?? Saj vem, da sistem za pošiljanje uporablja posebne kanale etc. DA BOM PLAČEVAL ZA NAPAKE TISTEGA, KI JE USTVARJAL PROTOKOL ZA POŠILJANJE SMS-OV ??? TA NAPAKA JE POSTALA VELIK DOBIČEK VSEH OPERATERJEV IN NA ŽALOST JI NI VIDET KONCA!! DOBIČEK, KI GA PODJETJA S TEM USTVARJAJO JE OGROMEN ...IMAJO TUDI DOBER IZGOVOR. Ko jim vse zabije kontrlne kanale sm jz v bistvu čisto zadovoljen ker končno plačujem pravo ceno za SMS glede na promet. Upam, da se bo v prihodnosti prenos podatkov bistveno pocenil, tudi za mobilna omrežja in bo uporaba e-mail programov na gsm jih prevladovala. Vsem srečno v novem letu in čimmanj nepotrebnih stroškov!!
tadoo
03. 01. 2008 21.30
tušmobil je počepnu že ob 22h :)