Vi fotografirate, drugi služijo ...

Ali uporabljate Instagram? Čez slab mesec bodo lahko vaše fotografije prodajali, ne da bi vam za to plačali ali vas vsaj vprašali za mnenje. Facebook, ki je priljubljeno aplikacijo odkupil pred kratkim, je s tem našel pravo zlato jamo, a vrstijo se tudi napovedi, da je to začetek konca Instagrama.

Kevin Systrom

Kevin Systrom, izvršni direktor in ustanovitelj Instagrama. (Foto: Reuters)

Pri Instagramu so napovedali spremembo pravil, s katero so povzročili val ogorčenja med uporabniki in številne najbrž tudi prisili v razmislek o tem, ali jim več pomeni "igračkanje" s fotografijami ali zasebnost. Vzeli so si pravico, da posnetke uporabnikov prodajo brez dovoljenja avtorja in ne da bi mu zanje plačali.

Instagram

Ali nova pravila pomenijo začetek konca Instagrama, kot je na Twitterju zapisal eden od uporabnikov, bomo še videli. (Foto: Reuters)

Za Facebook, ki je pred tremi meseci uspešno prevzel priljubljeno aplikacijo za deljenje fotografij, se je s tem odprla prava zlata jama. Fotografije bo lahko prodajal tako posameznikom kot poslovnim družbam in drugim organizacijam, in to tudi za oglaševanje. Instagram bo tako postal največja agencija s fotografijami na svetu, drugače kot drugi pa bo lahko z njimi služil, ne da bi del denarja odšteli avtorju, trdijo kritiki.

Ti opozarjajo tudi na vprašanje zaščite osebnih podatkov. Nenazadnje, trdijo, ljudje ne fotografirajo le morja, sončnih zahodov in mest, ki jih obiščejo, ampak tudi sebe, svoje prijatelje in nenazadnje tudi otroke. Seveda so se z novimi pravili uporabe zaščitili tudi za primer tovrstnih tožb.

Nova pravila bodo začela veljati 16. januarja, edini način, da jih zagotovo obideš, pa je, da preprosto zbrišeš svoj uporabniški račun na tem priljubljenem spletnem orodju za deljenje fotografij. Ali boš lahko uporabo že objavljenih posnetkov preprečil tudi, če boš račun zbrisal po tem datumu, ni povsem jasno.

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 25
Filip Ljevar 20.12.2012 17:31:56
no za razmislek, kaj pa če objaviš fotko ki NI tvoje avtorsko delo brez dovoljenja in oni to potem prodajo naprej, kaj bo pa potem lahko pravi avtor naredil če to ugotovi :) taki pogoji so brezveze, rajši poglejte na YouTube, ko majo urejeno varstvo avtorskih pravic pa še s partnerstvom si lahko kaj zaslužiš na račun oglasov ob svojih videoposnetkih
Več komentarjev