Znanost in tehnologija

Vse več ljudi fotografije deli prek Instagrama, ta pa si mane roke zaradi oglaševalcev

San Francisco, 23. 09. 2015 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Število uporabnikov Instagrama zelo hitro raste, saj jih je imel v začetku letošnjega leta le 300 milijonov uporabnikov, zdaj pa je že preseglo mejo 400 milijonov mesečno aktivnih uporabnikov.

Instagram
Instagram FOTO: Reuters

Ameriško spletno družbeno omrežje Instagram je preseglo mejo 400 milijonov mesečno aktivnih uporabnikov, ki dnevno delijo več kot 80 milijonov fotografij. To dokazuje hitro rast Instagrama, saj je imel ta v začetku letošnjega leta še 300 milijonov uporabnikov.

Od okoli 100 milijonov uporabnikov, ki so jih pridobili v letošnjem letu, jih več kot polovica prihaja iz Evrope ali Azije. Največjo rast beležijo v Braziliji, na Japonskem in v Indoneziji.

Na fotografije osredotočeni Instagram je sicer pred kratkim napovedal, da bo okrepil možnosti oglaševanja v okviru svojega omrežja. Nove možnosti za oglaševalce bi lahko hitro rastočemu Instagramu bistveno okrepile prihodke - po ocenah analitske hiše Emarketer naj bi že letos z naslova oglaševanja ustvaril 600 milijonov dolarjev prihodkov.

Oglaševalci naj bi po novem imeli možnost izvajati globalne kampanje v različnih formatih vključno z video oglasi dolžine do 30 sekund. Oglaševalcem bo na voljo tudi premijsko oglaševalsko orodje Marquee, namenjeno masovni promociji v krajšem časovnem pasu, denimo za dogodke, kot so svetovne filmske premiere ali predstavitve novih produktov.

Instagram, ki ga je leta 2012 kupil upravljalec največjega spletnega družbenega omrežja na svetu Facebook, je namreč doslej ponujal le omejene možnosti za oglaševalce. V letu 2013 je tako začel z majhnim številom sponzoriranih objav dobro znanih blagovnih znamk, kot sta Michael Kors in Adidas.

Pred kratkim je Instagram sicer nadgradil svojo storitev tako, da lahko uporabniki prek svojih pametnih mobilnih naprav poleg fotografij v kvadratnem formatu objavljajo tudi fotografije v položnem ali pokončnem formatu. Tudi to je odprlo nove možnosti za oglaševalce.

Instagram sicer s svojim trenutnim številom mesečno aktivnih uporabnikov še vedno močno zaostaja za Facebookom, ki ima 1,5 milijarde uporabnikov, vendar pa obenem že za 100 milijonov presega število mesečno aktivnih uporabnikov ameriškega spletnega družbenega omrežja Twitter.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BŠK
24. 09. 2015 14.26
+4
Ste pa res loleki! Kaj mislite da so omenjena omrežja drugega kot zbiratelji podatkov in objava vaših del v marketinške namene? Zbudite se!
me987
23. 09. 2015 11.22
+13
jaz v življenju ne kliknem na te reklame ob strani, zgoraj ali kjerkoli že. kar rabim vtipkam direktno v iskalnik in potem naprej. me pa zanima, če kdo res klika na te reklame, tudi tukaj, na 24 ur. prosim za - tiste, ki klikate in + za tiste, ki ne klikate reklam.
losser
23. 09. 2015 15.00
+4
Ne gre se za to, da klikneš. Gre se za to da vidiš.