Znanost in tehnologija

Vse več spletnih goljufov v oglasnikih, pazite tudi na lažne trgovine

Ljubljana, 07. 10. 2014 12.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Če ste na spletu videli ponudbo za očala priznane blagovne znamke po neverjetno ugodni ceni, potem ste skoraj zagotovo gledali v prevaro. Letos je bilo namreč na spletu kar 15 lažnih podobnih trgovin, SI-CERT pa opozarja tudi na aktivnosti goljufov pri malih oglasih.

Goljufija
Goljufija FOTO: Thinkstock

Slovenski center za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT opozarja, da so se goljufi spravili na spletne male oglase. Njihova tarča so tako prodajalci, kot tudi kupci. Goljufi se nove taktike poslužujejo, ker jim omogoča, da se izognejo antispam filtrom, kakršnim so podvrženi, če potencialne tarče naslavljajo prek elektronske pošte.

SI-CERT pojasnjuje, da goljufi na spletnem oglasniku objavijo privlačen mali oglas, nato pa s ponarejenim sporočilom logistične službe prepričajo kupca, da je njihovo naročilo že na poti. V največ primerih ponujajo najnovejše modele pametnih telefonov in tabličnih računalnikov, obravnavali pa so tudi goljufa, ki je prek oglasnika "prodal" nekaj profesionalnih koles, vrednih več tisoč evrov.

Pred goljufi pa niso varni niti prodajalci. Goljufi jih namreč s ponarejenim lažnim potrdilom o nakazilu prepričajo, da je izdelek plačan in ga zato oddajo na pošto. Kot tak primer SI-CERT navaja žensko, ki je na spletu prodajala poročno obleko. Goljuf jo je prepričal, da je denar že nakazal, ona pa je obleko nato na svoje stroške poslala v tujino.

Scenarij takšnih goljufij je skoraj v vseh primerih enak. Tako goljufi želijo, da izdelek pošljete na povsem tretji naslov (npr. "Pošljite sinu, je na humanitarni misiji v Nigeriji"), pripravljeni so plačati še več, kot zahteva prodajalec in ne moti ga visoka poštnina na drug konec sveta.

Goljufije je mogoče prijaviti na spletu prek prijavne točke, pomoč strokovnjakov pa je za fizične in pravne osebe brezplačna. Oktobra predstavljajo nove aktivnosti, saj sodelujejo v kampanji Evropski mesec kiebervarnosti. Zasnovali so nov sistem za prijavo prevar SOS Lovec, na voljo pa je tudi kviz Lovec na spletne prevare.

Pazite na lažne trgovine

Sicer pa po podatkih omenjenega organa od leta 2011 vse več spletnih goljufij. Lani so zabeležili več kot 1500 incidentov v omrežjih, od tega 525 spletnih goljufij. Projekcija za letošnje leto kaže, da jih bodo letos zabeležili več kot 700, skupaj pa naj bi bilo več kot 2000 omrežnih incidentov.

Največji delež goljufij predstavljajo prevare pri spletnem nakupovanju. SI-CERT opozarja, da je možnost povrnitve denarja, ko je prevarani kupec, ki je nasedel lažni ponudbi in jo tudi plačal, zelo majhna. Preiskovanje je oteženo, saj goljufijo dobro zakrivajo sledi, denar pa nakazujejo v afriške težave.

Vse več je namreč lažnih spletnih trgovin, samo maja in junija jih je SI-CERT zabeležil 15. Te so po močno znižanih cenah in z zelo slabimi strojnimi prevodi prodajale "originalna" očala znamke Ray-Ban. Šlo je bodisi za ponaredke bodisi za lažne trgovine, v obeh primerih pa so kupci ostali praznih rok.

SI-CERT dodaja, da znakov, ki nakazujejo, da gre za lažno ponudbo, ni težko prepoznati - neverjetno nizka cena, brezplačna dostava kjerkoli po svetu, vsi artikli so vedno na zalogi. "Če prodajalec zahteva nakazilo prek plačilnega mehanizma Western Union, potem gre skoraj zagotovo za poskus prevare," opozarja slovenski organ.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

veselinko123
28. 05. 2015 20.42
+1
Vse vecvgoljufou v politike pazite da ne nasedete so za vsakm vogalm!
Houdor
12. 10. 2014 10.50
+1
100 ljudi 100 čudi, 100 žena 200 sisa
super_man
12. 10. 2014 07.42
maš pa tudi trgovine, ki poceni kitajske izdelke z ebaya prodajajo za 4x dražje :) sicer ni goljufija, ampak vseeno prežijo na neumnost kupcev.
Brabus
13. 10. 2014 10.46
Se popolnoma strinjam. Ker ti naivneži tudi plačujejo davke državi, zato jih je dolžna država zaščititi pred temi " legalnimi oderuhi".Kje pa piše, da se vsak rodi z toliko pameti, da spregleda te oderuhe?
Mladen sir
10. 10. 2014 10.29
-2
Mene so tako nategnile za moj osebni denar,ki je meni pripadal obljublali 2 uri je nakazilo ,mi grozili,nekakšno zavarovanje naj se sedaj pogajajo vse sem predal odvetniku.
BŠK
10. 10. 2014 09.29
+6
Čedalje več je tudi lenuhov ki jim je odveč narediti par korakov do štacune in si izdelek ogledati ter ga preizkusiti Na novotarije in natege nasedajo predvsem lenuhi in tisti ki ne poznajo trga
lilly87
09. 10. 2014 12.53
+4
Internet je super kraj za nategatorje - lahko delajo kar hočejo. Da o drugih sprevržencih ki se skrivajo za računalnikom niti ne začnem.
janezpodre
07. 10. 2014 17.34
+46
Ko smo že pr spletnih goljufih - vi na spletu delate reklamo za 3XM / zadovoljna.si/ - na sliki kažete debelo punco, ki naj bi v treh mesecih ratala retuširana striptizeta . Povejte mi no, zakaj bi verjel vam, onim, ki prodajajo "original" Ray Ban špegle za 15 evrov pa ne ??????? Tud vi ste zrel za SI CERT.
jaka
11. 10. 2014 08.48
+4
Seveda, da je to nateg. NAteg je tudi fotografija hambiča pri McD-ju, kjer je naslikan kos hrane, da bi ga z očmi pojedel, ko pa paket odpreš........saj veš, koliko je to podobno naslikanemu???
Mb128
07. 10. 2014 16.44
+8
Ja, tudi jaz sem danes bil deležen obvestila. Do spleta dostopam preko Androida in na uradni Googlovi aplikaciji News Republick me je čakalo sporočilo, da se zadel iphone. In to najnovejši! Počasi razmišljam, da se te zadeve dogajajo z dovoljenjem nekaterih in zanalašč. Še posebej če vzamemo v obzir to kaj vse si dovoli Fb!
4151
07. 10. 2014 13.23
+8
Ja res, folk še vedno tumasto naseda - biznise dela z goljufi in to za velik denar. Potem pa debelo gledajo, ko plačila ni od nikoder... Amaterji!
mikeTHEbike
07. 10. 2014 12.53
+3