Znanost in tehnologija

Vse več zahtev po razkritju podatkov o tviteraših

San Francisco, 01. 08. 2013 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Število zahtev po posredovanju podatkov uporabnikov Twitterja je letos v prvih šestih mesecih naraslo za kar 40 odstotkov. V to pa niso vključene zahteve ameriških varnostnih služb. Največ zahtev posredujejo ZDA.

Twitter profil
Twitter profil FOTO: Reuters

Oblasti po svetu izvajajo vse večji pritisk na spletno družbeno omrežje Twitter, ki mora posredovati vse več podatkov o svojih uporabnikih. Tako je v prvih šestih mesecih število zahtev naraslo za kar 40 odstotkov, kar tri četrtine zahtev pa je posredovala ameriška administracija.

Večinoma vlade zahtevajo podatke o naslovih elektronske pošte ali IP-naslove uporabnikov. V javnosti je bil znan primer, ko so francoske oblasti februarja zahtevale podatke uporabnika, ki je tvital protisemitska sporočila. Sprva je Twitter zavrnil posredovanje podatkov v tem primeru in se skliceval, da Francija nima pravosodnih vzvodov za posredovanje podatkov, saj so shranjeni na strežnikih v Kaliforniji, a je nato junija le klonil in posredoval zahtevane podatke.

Vse več je tudi naporov za cenzuriranje sporočil na Twitterju. "V zadnjih šestih mesecih smo od prikrivanja vsebin v dveh državah začeli vsebine prikrivati v sedmih državah," je pojasnil vodja pravne službe pri Twitterju Jeremy Kessel. Predvsem gre za neobjavo sporočil, ki vsebujejo sovražni govor in klevetanje.

Največ cenzure je Twitter deležen v Braziliji, kjer je tamkajšnje sodišče odredilo umik 39 obrekovalnih tvitov. V poročilu pa niso zajeti podatki o posredovanju tajnih podatkov na podlagi ameriškega patriotskega zakona, ki je bil sprejet po napadih 11. septembra 2001 v ZDA, saj ameriška podjetja teh podatkov ne smejo objaviti.

Prav takšna poročila, ki jih Twitter objavi vsakih šest mesecev, pa so po aferi, ki je izbruhnila z Edwardom Snowdnom, še toliko bolj občutljiva. Nekdanji pogodbeni sodelavec ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) je namreč javno razkril podatke, da NSA redno nadzoruje spletne in telefonske komunikacije, pri tem pa med drugim sodeluje tudi z Googlom, Facebookom in Microsoftom.

Družbe so zanikale, da bi bilo sodelovanje tako obsežno, kot je trdil Snowden, in so ameriško administracijo prosile za dovoljenje, da objavijo natančno število takšnih zahtevkov, s čimer želijo dokazati, da je sodelovanje precej omejeno. Pogajanja, v katerih sodeluje tudi Twitter, pa so še v teku.

ZDA so Twitterju poslale 1.157 zahtev za razkritje določenih podatkov uporabnikov, Japonska jih je posredovala 87, Velika Britanija pa 26. Večino teh zahtev so poslala sodišča.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.