Znanost in tehnologija

Wi-Fi, bankomati in hitro splakujoče stranišča – Kitajska razkriva svoja najnovejša visoko tehnološka stranišča

Peking, 19. 12. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kitajci bodo odslej lahko na javnih straniščih ne le opravbljali svojo potrebo, ampak tudi gledali televizijo, plačevali položnice in dvigovali denar. Kmalu pa načrtujejo tudi meritve krvnega tlaka in srčnega utripa ter pregled urina.

Ljudje običajno ne hodijo radi na javna stranišča; na Kitajskem, kjer imajo počepnike in velikokrat nimajo toaletnega papirja, je lahko izkušnja na javnih straniščih zastrašujoča. Zdaj želijo z visoko tehnološkimi javnimi stranišči uporabo teh spremeniti v bolj prijetno izkušnjo.

Glede na pisanje The New York Timesa, bo Kitajska prenovila ali na novo naredila 57.000 javnih stranišč, in nekatera izmed njih bodo opremljena z visoko tehnološkimi predmeti. V Fangšanu imajo nova javna stranišča hitro splakujočo moč, prav tako pa so opremljena z brezžičnim internetom in televizijskimi ekrani. Na oknih so postavili rastline aloe vera, v ozadju pa je slišati klasično glasbo, predvsem čelo.

Prva javna stranišča nove generacije so odprli novembra v okrožju Fangšan na jugozahodu Pekinga. Stranišča bodo tudi varčevala z vodo tako, da bodo reciklirali vodo iz umivalnika za splakovanje stranišč.

Veliko let je Kitajska trpela zaradi sanitarnih težav v javnih straniščih. V revnejših predelih mora kar 14 milijonov svojo potrebo opravljati na prostem. ''Spremembe so vsekakor potrebne. V nekaterih kitajskih straiščih morajo ljudje stopiti na zidak, da se izognejo umazanim tlem. Kako lahko uporabljaš tako stranišče?'' se sprašuje Lu Suisheng.

Glede na zemljevid na stavbi, imajo prostorne tlakovane sanitarije enajst različnih oddelkov, vključno z moškim in ženskim straniščem, unisex straniščem, sanitarijami dostopnimi za invalide, otroško previjalnico, področje za e -poslovanje in sobo z bankomatom. Uporabniki lahko na stranišču plačajo tudi svoje položnice z uporabo večnamenskega javnega telefona.

Na celotnem območju je brezžični telefon, povsod pa so tudi avtomati, ki ponujajo različne vrste pijače. Vsako stranišče je opremljeno s ploskim ekranom. ''Zdaj je bolj čisto,'' je povedal hišnik, ki skrbi za objekt in dodal, da ''obstaja tudi soba za tuširanje in soba za delavce, kjer se lahko preoblečemo''.

Vsi pa niso zadovoljni. Nekateri pravijo, da bi oblast denar, ki ga je namenila tehnološkim napravam lahko raje podarila ubogim, spet drugi pa so prepričani, da bodo prav te naprave povzročale dodatne čakalne vrste pred stranišči.

Predstavnik pekinškega sanitarnega oddelka je povedal, da upajo, da bodo nova javna stranišča postala ''peti prostor'' za Kitajce, poleg družinskega, službenega, kibernetičnega in prostočasnega. Kljub vsem napravam pa Kitajci še niso zadovoljni. ''Uporabili bomo japonsko izkušnjo in na straniščih zagotovili tudi osnovne fizične preglede, kot je meritev krvnega tlaka in srčnega utripa ter pregled urina,'' je povedal predstavnik sanitarnega oddelka.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
07. 01. 2016 10.54
+1
Tole je pa po mojem super stvar,,, Me resnično zanima, če se bo tisti Cerarjev, ki je na komandi, kaj kmalu spomnil in tudi nam Slovencem sčasoma zrihtal kaj sličnega. In če bodo polnoletnim državljanom na voljo tudi kaki dobri porniči, da bo uporabniška izkušnja še prijetnejša?
IFILLSLOVENIABCKUNFILLME
22. 12. 2015 16.20
+5
Faster i learn, faster i forget, ali neuporabno do daske..
siupamoizvedetiresnico
22. 12. 2015 13.25
+5
Edina uporabna stvar pri teh "visokotehnoloških" straniščih je pregled urina, da bi pa ob kakanju še položnice plačeval??? Ne znam si predstavljat praktične izvedbe.... "V Fangšanu imajo nova javna stranišča hitro splakujočo moč..." a ti z vapom anus splahnejo?.....
nevica
21. 12. 2015 14.07
+5
Ja, ja, večina Kitajske ima pa še odprt štrbunk. Še stari Rimljani so imeli več zasebnosti, ker so bili pokriti vsaj z togo.
Marko Novakov
20. 12. 2015 19.42
+11
Super, na kitajskem se lahko poščiješ na bankomat, pa še wifi, pa na ploski ekran pa rože, pa na klasično musko.... Pri nas bi pa moral le slike politikov v javna stranišča obesit pa bi teklo kot pri norcih...
Jožajoža
20. 12. 2015 21.14
+7
samo stanje slovenskih javnih stranišč si poglej. je ekipa pop tv snemala reportažo o slovenskih javnih straniščih. . katastrofa, dreka do okenskih polic.
Jožajoža
19. 12. 2015 21.40
+22
no, če bi jugoslavija ostala skupaj, bi sedaj to lahko brali o naši napredni jugi. za tiste čase smo bili 3 svetovna vojaška in gospodarska velesila, pa je prišlo leto 91 in so nas ti desidenti pokradli in pahnili za kakšnih 50 let nazaj. ostali smo brez industrije,brez bank,brez premoženja .......
s500i
20. 12. 2015 12.19
+3
Tak glupi sigurno nebi bli, da bi izumli tv-je na wc-jih!
Jožajoža
20. 12. 2015 18.41
+10
saj to ne bi bilo glupo, kajti komunizem je narejen za ljudi, za narod, in če bi bila še juga, bi imel narod isti standard, kot ga ima janša,pahor,židan in ostalih 100 000 podrepnikov imenovanih levih in desnih. pa so vsi levi, pokvarjeni bivši.komunisti.nas so za 50 let potisnil nazaj, sebe so pa dvignili med zvezde.
Slabnick
19. 12. 2015 20.28
+17
Da na javnih wcjih poslušam kako se nekdo napenja in vmes še plačujem položnico, tolko časa pa še imam da to potrebo opravim lepo v miru. Bolš bi blo da začnejo razmišljat kako se smoga v ozračju rešit, ker to vpliva na cel svet-
brezveze13
19. 12. 2015 11.30
+16
mater bom užival ko bo tip pred mano na školki obseden z nekim filmom ali nečim podobnim jaz pridem zadaj in mu na hitro uriniram med nogami ker nimam časa čakati da se on obseva z nekimi ekrani
alpheca 1
19. 12. 2015 09.06
+18
Zaboli me k urac za njihove wc-je.
Uporabnik215111
19. 12. 2015 08.21
+7
Kaj pa higiena?