Znanost in tehnologija

Z IT tehnologijo do zmanjšanja količin odpadne hrane

Ljubljana, 08. 02. 2016 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Sloveniji letno pridelamo okoli 179.000 ton odpadne hrane, kar pomeni 86 kilogramov na osebo. Vokviru projekta Slovenija znižuje CO2 so predstavili programsko orodje Varčni kuhar in spletno platformo FoodPlus, s pomočjo katerih bi količine odpadne hrane lahko zmanjšali.

V Sloveniji letno pridelamo okoli 179.000 ton odpadne hrane, kar pomeni 86 kilogramov na osebo. K zmanjšanju količin odpadne hrane lahko pripomorejo tudi rešitve s področja informacijske tehnologije (IT); dva primera so izpostavili v okviru projekta Slovenija znižuje CO2.

Hrana v smeteh
Hrana v smeteh FOTO: Thinkstock

Programsko orodje Varčni kuhar, ki sta ga zasnovala Tomaž Pangeršič in Tomaž Hren, je namenjeno uporabi v menzah, ki imajo določen tedenski meni - sem sodijo podjetja, šole, zavodi, bolnice, vojašnice in druge ustanove. Na mesto za prevzem hrane ponudnik namesti preprost zaslon na dotik, kjer je prikazan meni, ki bo serviran naslednji dan. Z izbiro menija za naslednji dan uporabniki glavnemu kuharju posredujejo informacijo, koliko obrokov katerega menija bo potrebno pripraviti.

To kuharju omogoči natančno normiranje obrokov in zmanjšanje odpada na minimum. Optimalna poraba hrane ima pozitiven finančni učinek, zmanjšuje se tudi poraba energije, poudarjajo v Umanoteri, ki vodi projekt izpostavljanja dobrih praks. Orodje Varčni kuhar ima tudi osveščevalno funkcijo, saj uporabnika na preprost način opozarja na pomen odločitev in odgovornosti, ki iz njih izhajajo.

Tudi spletna platforma FoodPlus, ki jo razvija start-up podjetje Smart Futuristic, je namenjena zmanjševanju količin odpadne hrane. Omogoča vnos podatkov o razpoložljivosti prehranskih izdelkov, ki se jim izteka rok uporabnosti, ter povezovanje z deležniki v prehranski verigi, ki lahko takšno hrano pravočasno porabijo ali predelajo v nov proizvod.

Uporabna bi lahko bila na primer v industrijskih kuhinjah, gostinskem sektorju, hotelih in podobno. Aplikacija bo uporabnikom omogočala tudi izbiro najbolj učinkovitega načina prevoza. Pravočasna odprodaja zalog prinaša pomembne finančne prihranke tako proizvajalcem prehranskih izdelkov kot tudi odjemalcem, navajajo v Umanoteri.

Projekt Slovenija znižuje CO2: dobre prakse prinaša promocijo dobrih praks, razširjanje znanja in spodbudo za spremembe. "Uspešne zgodbe navdihujejo in prepričajo, da so korenite spremembe na poti v nizkoogljično družbo ne le možne, temveč prinašajo tudi vrsto sinergijskih učinkov: ustvarjajo prihranke in nova zelena delovna mesta, ponujajo inovativne rešitve in razvojne priložnosti, varujejo okolje in zdravje ljudi, prinašajo priložnosti za zmanjševanje javnofinančnih stroškov oziroma povečanje prihodkov, zvišujejo kakovost bivanja in navdihujejo," so poudarili v Umanoteri.

V letih od 2011 do 2015 je Umanotera izpostavila 92 dobrih praks, s projektom pa so nadaljevali tudi v lanskem in letošnjem letu. Projekt financira ministrstvo za okolje in prostor iz sredstev sklada za podnebne spremembe.
        
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
10. 02. 2016 15.46
Vsi se bojino da je odvečna hrana kontaminirana. Ni tako enostavno, kaj če ni dobro shranjena, pojavi se bolezen, potem te pa tožijo. Pa vrtci. šole, bolnice... naročijo malo več, pa kaj potem, poščljejo to hrano nazaj?
periot22
08. 02. 2016 21.57
+1
Objavite sezname kdo meče hrano stran ne pa da vse mečete v isti koš tisti ki nimajo iz meseca v mesec je ne mečejo stran in takšnih je ogromno!!!!!!!!!!!
Sršen
08. 02. 2016 20.33
+1
Zaposliti armado inšpektorjev,da bodo kontrolirali biološke kante in kaznovali kršitelje,ki ne pojedo tudi olupov!!!!
Explainator
08. 02. 2016 13.00
+4
niste napisali koliko ta programska oprema stane
LOPOVEpredZID
08. 02. 2016 11.55
+2
ja ja v Sloveniji so pa hrenovke iz tanartabulžga mesa.
Aijn Prenn
08. 02. 2016 11.01
-2
Slišal sem govorice, da nek startup iz zgornjega kašlja razvija aplikacijo, ki bo uporabnika opominjala kdaj je optimalni čas za obisk WC-ja.
LuckyBastardo
08. 02. 2016 10.16
+2
mislim z čem se ukvarjajo, nehajo naj metati bombe
felix59 drugič
08. 02. 2016 10.04
+7
Sem že povedal, da jaz ne mečem hrane stran, jo pa po vsej verjetnosti na Šubičevi , ker imajo prepolne riti!!
avgustina
08. 02. 2016 09.53
+1
Super. Upam, da jim rata.