Znanost in tehnologija

Za izobraževanje splet najpogosteje uporabljajo študenti in dijaki

Ljubljana, 10. 02. 2015 11.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po zadnjih podatkih raziskave MOSS dobra petina spletnih uporabnikov internet tedensko ali pogosteje uporablja za raziskovalno delo in izobraževanje, dobra petina pa ga za ta namen ne uporabi nikoli.

Tedensko ali pogosteje splet za raziskovalno delo in izobraževanje uporablja 50 odstotkov študentov ter 38 odstotkov dijakov.
Tedensko ali pogosteje splet za raziskovalno delo in izobraževanje uporablja 50 odstotkov študentov ter 38 odstotkov dijakov. FOTO: Thinkstock

Po zadnjih podatkih raziskave Merjenja obiskanosti spletnih strani (MOSS) je raba spleta za namene raziskovalnega dela in izobraževanja (e-učenja) dokaj pogosta. Več kot petina uporabnikov splet za tovrstne namene koristi tedensko ali pogosteje, 18 odstotkov na mesečni ravni, 16 odstotkov pa nekajkrat letno. Več kot petina uporabnikov pa spleta za raziskovalne in izobraževalne namene ne koristi.

Uporaba spleta glede na zaposlitveni status

Večje razlike v redni rabi spleta za raziskovalne in izobraževalne namene se pojavljajo glede na zaposlitveni status spletnih uporabnikov, ki ga raziskava MOSS prav tako spremlja. Tedensko ali pogosteje splet za raziskovalno delo in izobraževanje uporablja 50 odstotkov študentov ter 38 odstotkov dijakov.

Med zaposlenimi v javnem sektorju splet tedensko ali pogosteje v ta namen koristi 31 odstotkov uporabnikov. Manj rednih uporabnikov je med samozaposlenimi, kjer 21 odstotkov splet za raziskave uporablja tedensko ali pogosteje ter brezposelnimi; pri njih je delež 20-odstotni. Najmanjši deleži rednih uporabnikov so pri zaposlenih v podjetjih, osnovnošolcih, upokojencih ter gospodinjah.

Med pogostimi uporabniki je več žensk kot moških

Različna pogostost rabe spleta je tudi glede na spol. Za raziskave in izobraževanje internet tedensko ali pogosteje uporablja 23,8 odstotka žensk in le 20 odstotkov moških, pri mesečni uporabi je med ženskami delež 18-odstotni, med moškimi pa 17-odstotni. Spleta za raziskovanje in e-učenje nikoli ne uporablja 22 odstotkov žensk ter 23,6 odstotka moških.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mb128
12. 02. 2015 14.45
Ja, net posameznik uporablja za marsikaj. Lahko bi celo rekli, tisto kaj gledaš, bereš na netu to tudi si!
Ramzess
12. 02. 2015 11.04
Nikoli ja, ja kje pa, ...
BŠK
11. 02. 2015 21.21
-2
Vse svoje dosežke pa lepo objavljajo na fejstbuku in se potem čudijo da nič ne znajo Kje so časi, ko smo za take zadeve hodili v knjižnico in skoraj doktorirali za mizami?
gnu
11. 02. 2015 20.51
+5
In najbolj pogost predmet je spolna vzgoja.