Zakaj deluje le v Internet Explorerju?

Skupini profesorjem z elektrotehniške fakultete se zdi sporno, da je nekatere aplikacije javne uprave še vedno možno uporabljati le na Internet Eksplorerju, čeprav ga ne uporablja več večina.

Explorer

Internet Explorer

Trije profesorji na fakulteti za elektrotehniko so na direktorat za e-upravo in ministrstvo za javno upravo naslovili odprto pismo, v katerem so opozorili, da več spletnih strani javne uprave pravilno deluje le v spletnem brskalniku Internet Explorer (IE) podjetja Microsoft. Kot primer so navedli elektronsko podpisovanje, ki ga uporablja Agencija za javnopravne evidence in storitve, ki je do nedavnega delovalo le z IE.

Profesorji pravijo, da se jim zdi nedopustno, da javna uprava uporabo njenih uslug pogojuje z uporabo plačljive opreme neke multinacionalke. "To je tako, kot da bi se lahko po državnih avtocestah vozili samo z avtomobili določenega proizvajalca," pravijo. Včasih je sicer Internet Eksplorer uporabljala večina uporabnikov, danes pa druge spletne brskalnike uporablja že več kot 50 odstotkov uporabnikov. Najbolj razširjen alternativni brskalnik je Mozzila Firefox.

Poleg tega so opozorili tudi na to, da je Internet Explorer varnostno sicer slabši od nekaterih drugih, nemška in francoska vlada pa uporabnike celo pozivata, naj zaradi varnosti ne uporabljajo IE, temveč alternativne brskalnike.

Pod odprto pismo so se podpisali Miha Fošnarič, Samo Penič, Aleš Berkopec in Jure Fošnarič.

Delež uporabnikov brskalnikov

Delež uporabnikov spletnih brskalnikov (Foto: iProm)

AJPES: Elektronsko podpisovanje smo uvedli tudi za Firefox

Na Ajpesu odgovarjajo, da si že dalj časa prizadevajo, da bi njihov portal in spletne aplikacije delovali v večini brskalnikov, s katerimi uporabniki dostopajo do vsebin. Sicer pri večjem delu strani to že velja, nekateri prikazi pa so res prilagojeni določenemu tipu brskalnika, pravijo. Ta problem nezdružljivosti pride do izraza predvsem pri uporabi zahtevnejših funkcij. To je bilo tudi pri elektronskem podpisovanju, ki so ga za Ajpes razvili različni izvajalci. Ker je podpisovanje delovalo le na Internet Explorerju, so na Ajpesu opustili lasten razvoj programske opreme in so manjkajoče elemente kupili pri zunanjih ponudnikih. Tako so že v letu 2009 omogočili elektronsko podpisovanje za večino aplikacij, tudi za Firefox, za leto 2010 pa načrtujejo, da bi imele to podporo vgrajeno vse aktivne spletne aplikacije.

Sicer pa na Ajpesu zavračajo trditev, da uporabo svojih storitev pogojujejo z uporabo plačljive programske opreme, saj so vsi brskalniki v okolju Windows, OSX (Apple) in Linux brezplačni. Po podatkih Ajpesa 98 odstotkov uporabnikov dostopa iz okolja Windows, okrog enega odstotka iz sistema OSX. 0,13 odstotka pa iz okolja Linux.

Odgovore ministrstva za javno upravo še čakamo.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 43
 
KrEnJ 28.01.2010 10:43:56
Kakšen članek... "Skupini profesorjem..", cena IE, seštejte odstotke, da vidimo "večino", podajte vsaj še kakšne podatke h grafu...
Groza od članka...
Več komentarjev