Znanost in tehnologija

Zapustitev robota na silvestrovo

Ljubljana, 31. 12. 2008 06.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenska spletna umetnika bosta pet minut pred polnočjo preko spleta vodila operacijo zapustitve robota v globokem snegu otoka Spitsbergen.

Po majskem stiskanju dveh robotov s hidravlično stiskalnico v Gorenju in julijskem obrednem pokopu robota na gradbišču novega nakupovalnega centra v Južni Koreji bosta spletna umetnika Igor Štromajer in Brane Zorman na zadnji letošnji dan, pet minut pred polnočjo, izvedla nov medmrežni gverilski balet Ballettikka Internettikka Norddikka.

Štromajer in Zorman bosta v kontrolnem centru v Ljubljani preko medmrežja vodila operacijo zapustitve robota v globokem snegu otoka Spitsbergen.

Slovenski robot
Slovenski robot FOTO: www.intima.org/bi/nord
Otok Spitsbergen je del norveškega arktičnega arhipelaga Svalbard, ki leži v Arktičnem oceanu, severno od Skandinavije, približno na pol poti med Nordkapom ter Severnim tečajem.

Zapustitev robota na otoku Spitsbergen bosta po navodilih v živo iz ljubljanskega kontrolnega centra izvedla Nils Are Mohn in Asmund Njos, oskrbnika indijske raziskovalne postaje na Svalbardu. Mohn in Njos se bosta pred polnočjo odpravila do vznožja otoškega ledenika Olav V Land. Natanko ob polnoči bosta na točki nič (78 stopinj severno, 17 stopinj vzhodno) v snegu in ledu z lopato pripravila prostor, v katerega bosta namestila še delujočega daljinsko vodenega robota Silverlit R/C Robot Program-a-BOT. Na mestu zapustitve bosta pritrdila tudi drog s slovensko zastavo.

"Roboti pogosto jočejo"

Akt zapustitve je najbolj intimno, osebno in kruto, a hkrati očiščujoče, neposredno, celo spravno dejanje medčloveških odnosov, sta zapisala ustvarjalca. Z zapustitvijo so povezana številna čustva, travme, spremembe in frustracije, ki zapuščenega ter tistega, ki zapušča, zaznamujejo za celo življenje. Najbolj osvobajajoče dejanje pa je, če tistega, ki ga neizmerno ljubimo, zapustimo in ga s tem osvobodimo. "Roboti pogosto jočejo – zakaj ne bi še vi," sta pozvala.

Medmrežni balet Štromajerja in Zormana bo mogoče spremljati v živo. Neposredni prenos bo preko spletnega naslova www.intima.org/bi/nord trajal predvidoma deset minut, začel se bo 31. decembra pet minut pred polnočjo, končal pa 1. januarja, pet minut čez polnoč. Na omenjenem naslovu bo celotna video dokumentacija projekta na ogled še 12 ur po dogodku.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez_hlod
03. 01. 2009 15.20
jaz iz tega, pa četudi sem napol neumen, nisem mogel razbrati kaj je sploh zapustitev. najbrž to da crkne pa ga nekam vržejo.
Torpedo
01. 01. 2009 23.03
Molimo za robote!
islampizde
01. 01. 2009 18.09
hehe, ne me j**at in to je novica?
Parangal
31. 12. 2008 17.18
a je to kakšna umetnost?
gordo
31. 12. 2008 15.22
Brus123
31. 12. 2008 08.54
a je treba tega????
belsi1
31. 12. 2008 08.50
mupet
31. 12. 2008 08.34
odlična zadeva
Ah, jaz bom danes ob polnoči raje nazdravil...