Znanost in tehnologija

Zasvojenost s tehnologijo ali le prilagajanje novim družbenim normam?

Ljubljana, 05. 05. 2016 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Živimo v času izjemne spremembe načina komunikacije, predvsem načina, s katerim se otroci sporazumevajo z vrstniki. Kakšne posledice bo sodobno okolje, v katerem smo ves čas povezani s spletom in odvisni od pametnih naprav, vplivalo na psihološki in čustveni razvoj otrok?

Smo z napravami zasvojeni ali gre le za normalen odziv na tehnološke inovacije, ki imajo izjemne pozitivne učinke (možnosti povezovanja, takojšnjega komuniciranja z ljudmi po vsem svetu, dostop do informacij)?
Smo z napravami zasvojeni ali gre le za normalen odziv na tehnološke inovacije, ki imajo izjemne pozitivne učinke (možnosti povezovanja, takojšnjega komuniciranja z ljudmi po vsem svetu, dostop do informacij)? FOTO: Thinkstock
V zadnjem desetletju smo priča nepojmljivim tehnološkim inovacijam, ki so postale tako vpletene v del našega vsakdana, da se pravzaprav ne zavedamo, kako smo na vsakem koraku odvisni od naprav. To opazimo šele, ko za trenutek zmanjka elektrike ali pa se znajdemo nekje, kjer ni brezžičnega omrežja. Omogočajo preprosto komunikacijo, iskanje informacij, izobraževanje o temah, ki nas zanimajo, plačevanje položnic, nakupe, zabavo in vse, kar potrebujemo (in še več tistega, česar ne). Toda ne gre le za nas – tehnološke naprave, predvsem računalniki in pametni telefoni, so del vsakdana tudi vedno več otrok.

Ne gre le za nek pripomoček, kakor se zdi na prvi pogled. Kar se dogaja okoli nas, je pomembna, izjemna sprememba načina komunikacije, predvsem načina, na katerega se otroci sporazumevajo z vrstniki. "Ta sprememba neizogibno vpliva na družbeni in čustveni razvoj otroka," pojasnjuje James P. Steyer, ustanovitelj in direktor ameriške neprofitne organizacije Common Sense, ki se ukvarja s preučevanjem vpliva razvoja digitalnih medijev na otrokov razvoj.

48 odstokov staršev in kar 72 odstotkov najstnikov čuti, da se morajo takoj odzvati na sporočila oziroma obvestila na družbenih omrežjih. 69 odstotkov staršev in 78 odstotkov najstnikov vsaj enkrat na uro preveri svojo napravo.
Jeseni je njegova organizacija izvedla raziskavo, v kateri so ugotovili, da so otroci  (8 - 12 let) in najstniki (13 - 18 let) z različnimi mediji (računalnik, telefon, televizija in podobno) obdani od šest do devet ur na dan. In to ne vključuje časa, v katerem te medije uporabljajo za šolsko delo.

Starši, učitelji in vsi, ki se zavedajo razsežnosti tega dogajanja, želijo razumeti, kakšne posledice bo to sodobno okolje, v katerem smo ves čas "priklopljeni na splet" oziroma v stiku z različnimi tehnološkimi napravami in družbenimi omrežji, vplivalo na ljudi, predvsem na otroke. Ti so namreč še v obdobju razvoja in kot takšni najbolj dovzetni za posledice.

Zasvojenost ali prilagojenost?

Smo z napravami zasvojeni ali gre le za normalen odziv na tehnološke inovacije, ki imajo izjemne pozitivne učinke (možnosti povezovanja, takojšnjega komuniciranja z ljudmi po vsem svetu, dostop do informacij)? Ni prenagljeno tega označiti za zasvojenost, če gre morda le za normalno prilagajanje na hitro in nenehno spreminjajoče se družbene norme, se sprašujejo raziskovalci omenjene organizacije. Zato so se lotili nove raziskave, v kateri so preučili večino razpoložljive literature in raziskav na to temo. Prišli so do nekaterih ugotovitev, a predvsem se jim je odprlo še več novih vprašanj.

Razlaga te količine časa, preživetega na različnih medijih, postavlja izziv – nekateri bi število ur takoj tolmačili kot dokaz za zasvojenost, a če vzamemo v obzir samo število ur, spregledamo mnoge raznolike aktivnosti, ki jih lahko počnemo na spletu. "A našim otrokom dolgujemo, da raziščemo in ugotovimo, kako današnja nenehna povezanost s spletom, današnja digitalna družba, vpliva na njihovo družbeno, čustveno in kognitivno rast," je prepričan Steyer.  

Poleg pregleda literature so v svojo raziskavo vključili 1200 staršev in otrok, da bi ugotovili, kako ta nasičenost z napravami vpliva na družinsko življenje in na odnose med družinskimi člani. Raziskava kaže spremenjeno sliko družinskega življenja v letu 2016. Le izrazita manjšina družin se resnično trudi, da bi tehnologijo uporabljala na zdrav način.

Preverjali so: 

Kaj je zasvojenost s spletom?

Pojem "zasvojenost s spletom" se nanaša na pretirano, obsedeno s tehnologijo povezano vedenje, ki ima lahko hude negativne posledice. Mnenja o tem, ali gre za psihološko motnjo ali pa je ta zasvojenost znak druge motnje, so deljena.

Prav tako ni jasne definicije, kaj zasvojenost s spletom sploh je, ker na spletu lahko počnemo izjemno veliko raznolikih stvari. Sporno je tudi samo fiksiranje na količino časa, preživetega na spletu, ne da bi hkrati preučili, kaj oseba na spletu počne. Namreč vedno več dejavnosti se odvija v spletnih okoljih, zato je več časa, preživetega v njih, logična posledica.

Prav tako je veliko nesoglasij o tem, ali je zasvojenost s spletom ista zasvojenost kot na primer zasvojenost z drogami.

Pojavlja se tudi izraz "problematična uporaba različnih omrežij", ki opisuje disfunkcionalne načine uporabljanja omrežij (zasvojenost s spletom, motnja nenehnega igranja spletnih igric, in podobno). Gre za problematičen odnos uporabnikov do pametnih telefonov ali spleta, ki ga lahko označimo za obsedenega in nezdravega.

A raziskav s tega področja je še premalo, da bi dajale konkretne ugotovitve.

otroci z mobilniki
otroci z mobilniki FOTO: Thinkstock
Ali lahko digitalni življenjski stil, za katerega je značilno početje več stvari hkrati, škodi zmožnosti osredotočanja?

Mnogi menijo, da je ena izmed negativnih posledic nenehne povezanosti s spletom in tega, da ves čas preklapljamo med različnimi napravami ter med napravami in resničnim življenjem ta, da se zmanjša naša sposobnost ohranjanja pozornosti in zbranosti. Raziskava iz leta 2010 je pokazala, da mladi 29 odstotkov časa, ko uporabljajo različne medije, posvetijo več napravam hkrati oziroma preskakovanju z ene na drugo. Tako do v dnevu naprave uporabljali 7,5 ure, a so pravzaprav v ta čas "stisnili" kar 10 ur vsebin medijev, saj so jih uporabljali istočasno.

Druga raziskava iz leta 2013 je pokazala, da so se učenci in študenti v povprečju učili šest minut, preden so vsaj za trenutek preklopili na tehnološko distrakcijo (pisanje sporočil, preverjanje družbenih omrežij). Večina mladih sicer ne meni, da bi jim to oteževalo kaj narediti do konca. A početje več stvari hkrati lahko zmanjša učinkovitost, saj uporabniki potrebujejo nekaj časa, da se zberejo, ko so za nekaj časa prešli na drugo aktivnost. A jasnih zaključkov na vpliv na produktivnost oziroma zmožnost osredotočanja še ni, tudi za to bo potrebnih več obsežnejših in dolgotrajnih raziskav.

Ali uporaba tehnologije v družinsko življenje vnaša napetosti?

Mnogo raziskav je pokazalo, da v družinah, v katerih doma pogosto uporabljajo in preverjajo svoje naprave, hitreje pride do sporov. Ena izmed raziskav je pokazala, da je kar 54 odstotkov otrok čutilo, da njihovi starši prepogosto preverjajo svoje naprave, kadar preživljajo čas skupaj, 32 odstotkov pa se jih je zaradi tega počutilo zapostavljene in nepomembne. A veliko raziskav ne potrjuje domneve, da bi tehnologija v družinah povzročala napetosti. Ni pa jasno, ali pogostost uporabe tehnologije za odrasle in otroke postaja nova družbena norma in zato morda starši podcenjujejo njihov vpliv na družinsko življenje.

Je prekomerna uporaba tehnologije povezana z nižjo zmožnostjo sočutja?

Mnogo strokovnjakov ugotavlja, da se stopnja samovšečnosti povečuje, sposobnost empatije pa upada, za krivca pa so označili družbena omrežja, saj naj bi čas, preživet na spletu, "kradel" tisti čas, ki bi ga drugače posameznik namenil osebnemu druženju. Zato naj bi tisti, ki pogosto uporabljajo družbena omrežja, zamujajo priložnosti, ko bi lahko razvijali svoje zmožnosti sočustvovanja in se učili z opazovanjem človeških obraznih izrazov ter tonov glasov.

A ko pride do dokazov, ki bi povezovali uporabo družbenih omrežij z izgubo sočutja, so rezultati omejeni in se jih težko razlaga. Ena izmed raziskav je pokazala, da so komentiranje, gledanje fotografij in objava statusov na Facebooku sicer povezani s samovšečnostjo, toda tisti, ki več klepetajo in komentirajo, pogosteje "stopajo v čevlje drugih", si predstavljajo sebe v položaju drugih, kar je ključen element empatije. Druga študija je pokazala, da čas, preživet na spletu, ne vpliva na komunikacijo v živo in da ne zmanjšuje sočutja. Treba je poudariti, da najstniki še vedno dajejo veliko pomembnost medosebnemu druženju, in ga ne nadomeščajo s spletnim.

Trenutne raziskave torej ne omogočajo sklepanja o tem, ali ljudje, ki prekomerno uporabljajo medije, postanejo manj sočutni.

Dobro je, da starši uvedejo in predvsem sami prakticirajo uravnotežen pristop do tehnologije, kar nikakor ne pomeni, da jo povsem omejijo, saj lahko spodbuja raziskovanje, pridobivanje informacij in ustvarjalnost.
Dobro je, da starši uvedejo in predvsem sami prakticirajo uravnotežen pristop do tehnologije, kar nikakor ne pomeni, da jo povsem omejijo, saj lahko spodbuja raziskovanje, pridobivanje informacij in ustvarjalnost. FOTO: Thinkstock
Ali gre le za to, da tehnologija omogoča nove načine zadovoljevanja najstniških razvojnih potreb (potreba po povezanosti in potrditev s strani vrstniških skupin)

Komuniciranje z vrstniki na družbenem omrežju, igranje spletnih iger z več igralci in podobno, vse to so načini, na katere se mnogi mladi počutijo družbeno povezane. S tega vidika je nenehna uporaba tehnologije (kar najbolje poosebljajo mladi, ki se nemudoma odzovejo na vsako sporočilo) pravzaprav odsev najstniških potreb po povezovanju z drugimi.

Kar se torej morda na daleč zdi pretirana uporaba ali zasvojenost, je morda le odsev novih načinov vzdrževanja vrstniških odnosov in delovanja v skupnostih, ki so jim pomembne.

Spletne aktivnosti mladim tudi dovoljujejo, da se poglabljajo v teme, ki jih zanimajo, da razvijajo svoje raznolike talente, se učijo, sodelujejo v skupnostih glede na svoje interese. Večinoma splet uporabljajo za komunikacijo s prijatelji in sledenje svojim interesom.

Večina staršev, vključenih v raziskavo, med vožnjo uporablja mobilnik – tudi, ko so v avtomobilu otroci. 56 odstokov staršev je priznalo, da svoje mobilnike preverjajo tudi med vožnjo. 51 odsotkov otrok je dejalo, da so med vožnjo pogosto priča temu, da starši med vožnjo uporabljajo mobilnik.

Kako pomemben je dober vzor odraslih?

Dobro je, da starši uvedejo in predvsem sami prakticirajo uravnotežen pristop do tehnologije. To pomeni, da dajejo poudarek kakovostni rabi, selektivnemu opravljanju ene stvari naenkrat ter tudi določanje časa in/ali prostora za odklop od spleta.

Tehnologija je lahko zelo koristna, saj dovoljuje kreativnost in raziskovanje. Čas, preživet na spletu, je ravno zaradi tega tako nezadostna kategorija presojanja, ker je lahko preživet v namene razvijanja in piljenja svojih talentov, zanimanj, pridobivanja in poglabljanja znanj, vključevanja v pomenljive razprave o pomembnih temah, povezovanja v aktivne skupine, ali pa na drugi strani v namene pasivne potrošnje vsebin ali oddaljevanje samega sebe od družbenih odnosov.

Zdrav digitalen življenjski stil lahko in bi moral vključevati premišljeno in namerno uporabo tehnologije. Starši lahko otrokom pomagajo pri upravljanju z mediji. S tem, ko sami kažejo dober vzor uravnotežene uporabe medijev, lahko postavijo omejitve, kako, kdaj in kje uporabljati splet. Kot vzorniki bi morali starši paziti, kako uporabljajo tehnologijo, odvisno od tega, kako hočejo, da jo uporabljajo njihovi otroci. Nekaterim namreč ni samoumevno, da je precej neučinkovito, če otroku omejujejo čas na napravah, sami pa preverjajo telefon med vožnjo ali večerjo. Če otroci opazujejo starše, ki se pogosto pustijo motiti telefonu, bodo bolj nagnjeni k temu, da ponotranjijo takšno vedenje.

Kaj so torej ugotovili?

Da so raziskave s tega področja za zdaj še precej nasprotujoče, a to ni presenetljivo, saj vpliv digitalizacije družbe na otrokov razvoj še zdaleč ni črno-bel.

Seveda je možno tehnologije uporabljati obsesivno, pretirano, in to v meri, ki nosi negativne posledice na posameznikovo življenje. Vendar ne bi smeli biti prenagljeni in vsako uporabo tehnologije označiti za zasvojenost, saj je nenazadnje to zelo kompleksen pojem. 

Kakorkoli bo znanstveno-raziskovalna skupnost sčasoma prišla do soglasja glede tega, ali in kako diagnosticirati spletno zasvojenost, je jasno, da je prišlo do gromozanske spremembe tega, kako dostopamo do in se ukvarjamo s tehnologijo. Pozorni bi morali biti tako na težave kot priložnosti za otrokov razvoj, ki jih prinaša.

Za zdaj so raziskave še omejene, veliko se jih je do zdaj ukvarjalo s študenti in odraslimi in njihovo problematično rabo tehnologij, ne pa, kako nenehna povezanost s spletom dolgoročno vpliva na otroke, ki so še v razvoju.

Večina študij je prikaz trenutnega stanja, ne omogoča pa še zaključkov o širših vplivih pretirane rabe tehnologije na možgane otrok v razvoju. Za to bo treba izvesti še mnogo dolgotrajnih študij in opazovati spremembe v času. 

Otrokom lahko pomagamo, da že zgodaj razvijejo dobre navade uravnotežene rabe tehnologij in spleta. Tako odrasli v posameznike, ki ju bodo uporabljali premišljeno in ju znali izkoristiti v svoj prid, da bodo čim bolj uspeli v digitalni dobi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nik500
08. 05. 2016 11.50
Ste že kdaj slišali za programirano zastareost izdelka.
nikhrast
07. 05. 2016 17.03
+0
Berem komentarje, pa polno nostalgije po dobrih, starih cajtih ki jih sploh ni bilo. Si predstavljate življenje brez mobilca, saj v biznisu brez njega ne moreš eksistirati. Pošta je zastarela, za pakete še, pisma pa pošiljamo bolj malo. Knjižnice so polne komputerjev, sposojamo si pa e-knjige, pa DVD-je in CD-je. V banke hodimo redko, vedno manj gotovine uporabljamo, položnice se plačujejo avtomatično. Davčno polo izpolnimo on-line, pa census sem ravnokar izpolnil on-line. Še kabelsko ali satelitsko uporabljamo vedno manj, streaming preko interneta je vedno bolj popularno. Cajtengi crkujejo, vedno več novic dobimo preko interneta. Etc, etc....
AxisDei
06. 05. 2016 16.58
+17
Mene v prvi vrsti skrbi motorika. Že danes vidim otroke, ki ne znajo več pravilno dvigniti kozarec, pravilno pasti, jesti z žlico, si umivati zobe .. zato, ker jim mamice in tatki porinejo tablico, da bi bili nekaj minut pri miru. Otrok med 1-6 letom enostavno mora biti nemiren in nenehno v gibanju, saj s tem krepi ravnotežje, motoriko in se uči vsega tistega, čemur psihologi pravijo ''klasično pogojevanje - to,da vroča posoda peče, da te lahko bodičasta rastlina zbode, da se stopala utrdijo (ne bodo več mogli hodit bosi in brez copat), navadijo terena ... Bojim se, da bomo tukaj ostali na idiotizmu, ki je posledica prevelike količine Backa Jona, Lilipidijev, Ninja Želv in še česa. S tem, da so te risanke popolnoma brezzvezne (z izjemo prve) - brez moralne note in vsekakršne estetike. Imam dve precej mlajši sestri, 18 in 16 let stari, ki sta od mene mlajši 9 in skoraj 12 let. Imamo srečo, da so risanke mojega otroštva in zgodnjega najstništva starši velikokrat snemali na kasete - Medvedka Uhca, Loleka in Boleka, A je to, bratov Grimm, Piko Nogavičko, Želodka, Marselina, Pajkca, Kaličopka, Gospoda Jakoba ... tako, da se jih je veliko ohranilo. In veste kaj? Najraje sta gledali te! Če pa otroku ne ponudiš česa boljšega, kot le davno zatonel komercialni program, pa bo, seveda, zgolj goltal in se navajal na vsebino brez kvalitete. Na računalniku sem imel do 17 leta naštiman le fliper, tetris in nekaj starih igric, za do dve uri na dan čisto solidne zabave, če je deževalo. Veliko sem bral, plezal, se vozil s kolesom in bil sem srečen in ljubljen otrok. Tudi tabornik sem bil dolga leta. Vedel sem, kako pozdravit, kako se zahvalit, kako prosit, česar se danes tudi ne zna več (tudi v moji lastni generaciji!), nosil pa sem to, kar so vsi drugi. Čez en mesec se mi bo rodil fantek in želim biti tisti, ki bo prevzel odgovorno vlogo starša, ne pa računalnik, tisti, ki ga bo imel rad in zanj skrbel. Za nič na svetu ne bi izpustil tega.
Explainator
06. 05. 2016 17.54
-4
Explainator
06. 05. 2016 17.57
-4
temu o čemer ti govoriš se pravi nostalgija oz nezmožnost spremembe kar je značilno za vse starše oz starejše generacije - nikakor ne moreš dojeti, da bodo otroci živeli drugače in da ni nujno, da je tako življenje, kot si ga živel ti, edino pravilno - si predstavljaš otroke, ki se sporazumevanjo samo preko računalnikov, ne znajo pisat, nikoli niso v naravi in živijo nonstop v neki igrici v virtualnem svetu znotraj računalnika, in so še veseli? si ne predstavljaš, ker tega enostavno nisi zmožen sprejeti kot napredek oz drugačnost, problem si ti, ne otroci, vsaka generacija ima nekaj svojega in enkrat boš to tudi dojel
jzkzfzmz
11. 05. 2016 11.09
+1
3334446789
06. 05. 2016 09.02
+7
Mene ne skrbi zasvojenost s tehnologijo, bolj me skrbi, da bodo otroci posnemali našo družbeno stvarnost in se od nje učili. Česa se bodo naučili je vsem dobro znano, zagotovo pa ne iskrenosti. Na portalih je iskrenost označena za žalitev in prepoved. Ko sem včeraj želel argumentirano in iskreno obelodaniti zlo, ki se plazi po deželi kranjski, se je pri vseh Komentarji pojavila blokada: prepovedano komentiranje. Od sedaj naprej bom lagal, se sprenevedal manipuliral. To je pri nas uzakonjeno. Hvala, ker mi boste zakonite stvari dovolili!. Pri nas nikoli ne veš kaj bo komu padlo na pamet in kdaj se bodo postavila nova pravila. Želim vam veliko sreče in razumevanja na teh portalih kot tudi pri tehnologiji komuniciranja.
križnagorc
05. 05. 2016 15.43
+1
Ni to prilagajanje nekim normam,ampak prilagajanju načinu drugačnega življenja.
popaj33
05. 05. 2016 15.26
+1
jest na netu mal novice preberem pa športne stave počekiram da tista dva jurčka ne mesec pokasiram in to je to :)
simple_mind
05. 05. 2016 14.06
+8
Poglejte samo malo naokoli, sprevrženost in poneumljanje, očitno.
ONniON
05. 05. 2016 13.55
+19
sami ste si krivi za vse skupaj, star sen 22 let in nimam in niti ne uporabljam pametnega telefona in ne tablice ker jih preprosto ne rabim in nimam potrebe, denar raje porabim za kaj drugega boljšega
PolnKontejner
05. 05. 2016 14.05
+0
simple_mind
05. 05. 2016 14.07
+4
Nekaterim pač pade samo travca na misel ...
Apostol1
05. 05. 2016 14.27
+4
Glede na to da te večkrat preberem tvoje komentarje si tudi ti odvisen od vsaj 24 ur tako kot tudi za sebe lahko rečem da preveč časa zabijem tukaj ,nisem pa ne na facebooku ,imam pa tablico in pameten telefon in oboje uporabljam samo nisem pa odvisen od teh dveh stvari ,pridejo pa kar prav za razno razne stvari.
Apostol1
05. 05. 2016 14.31
+3
Kdaj je preveč je težko reči sigurno je preveč takrat ko pride do težav ,drugače pa brez teh naprav svet ne bo več kot takrat ko smo bili mi mladi in vse to v domačem okolju prepovedati je tudi ena velika neumnost ,ker te naprave so v današnjem tempu življenja neizogibne
Die einemaister
05. 05. 2016 16.02
+3
trava je zdravilna če smo že pri tem, uničuje rakove celice, kot širjeneje metastaz, telefoni ala smart itd pa ustvrjajo elektromagnetne valovanja ki ustvarjajo rakove celice itd.. če smo že pri tem kaj je bol zdravo
3334446789
06. 05. 2016 09.09
Vsi na travco z glavco, naprave pa zmetat v raketo, ki bo izstreljena na Luno. Tako se bomo vsaj v tem tisočletju losali škodljivih aparatur za kognitivno pomnenje in čustveno zrelost. Tako poroča vidni in ugledni strokovnjak, jasno iz tujine in njegovo besedilo je zakon.
yokerxdinterfan
08. 05. 2016 08.55
-1
travca je zdravilna, kot je zdravilen kozarec vina ali piva, v kolikor seveda to ostane na povprečno eni enoti na teden ali manj
ONniON
05. 05. 2016 13.10
+15
katastrofalen je današnji svet saj ni čudno da ni nobenega upora, ljudje so izredno pasivni, fuj vas bodi , sicer ste pa starši sami krivi, kako vzgajate
3334446789
06. 05. 2016 09.13
+1
Starši smo pokvarjeni kot Podravkine paštete in kaj drugega od nas otroci ne morejo pričakovati. Lahko rečejo samo: fuuj starši saj ste še bolj blesavi kot mi! In dam jim popolnoma prav.
zimerman
05. 05. 2016 13.01
+6
Brez najmanjšega dvoma zasvojenost. Sicer pa tukaj ne gre za problem posameznika ampak problem in odgovornost družbe. Če je nekdo 8 ur dnevno in več na spletu, pa nič pametnega ne dela, potem je jasno da iz takšnega človeka tudi v realnem življenju ne more biti nič. Čas ki ga imamo na voljo v življenju za to da nekaj dosežemo, ustvarimo je omejen. In ko ljudem najbolj plodovita obdobja jemlje čas preživet na družabnih omrežjih in podobnem potem imamo resen problem. Ko greš na internet, da bi poiskal vredno informacijo, končaš pa z 10 prijavami na portale, forume ipd. potem je jasno, da če ne znaš strogo kontrolirati prioritet in ciljev, si končal. In takšnih je kar veliko. internet je sicer lahko zelo koristna zadeva, če se uporablja za koristne stvari, po drugi strani pa zelo slaba če se uporablja za manipulaijo. Problem je, da se uporablja 5-10% časa za koristne stvari ostali čas pa za navadne bedarije, medijsko in družbeno manipulacijo.
AlternativeFacts
05. 05. 2016 12.42
+1
Ni problema, se rade volje odpovem tej "zasvojenosti", samo pred tem ukinite urejanje dokumentov preko spleta, izdajanje potrdil lpreko spleta, vodenje bančnih storitev itd....Nove tehnologije so pač dejstvo, razlika je samo v dojemanju uporabe...Ampk to je druga zgodba, za enkrat smo v obdobju, ko imamo dojemanje realnosti iz 19 stoletja, tehnologijo, ki jo uporabljamo pa iz 21 stoletja in se sprenevedamo, da je to dvoje povsem kompatibilno....Take cvetke so naprimer politiki, ki zagovarjajo vedno nižje davke ob vse večji robotizaciji delavnih procesov. Mogoče bi bilo kdaj dobro povprašati te politike, koliko davka odvede robot od svoje plače? Ali pa da je pogoj za dobre penzije, čim večja rodnost. Spet paradoks, ki "pametnim" politikom ne potegne, da smo v 21 stoletju,kjer v bistvo delavnih procesov prihajajo roboti, umetna inteligenca in ne človek.....
aobri2
05. 05. 2016 12.41
+14
Tehnologija bo naredila nepopravljivo skodo.Recimo da je internetna tehnologija in kar spada zraven,mobilci,tablice,laptopi,play station in razne druge naprave,da obstaja od leta 2000. Od tedaj lahkk recemo sta sle 2 generaciji otrok skozi osnovno solo. Os moje OS so 3 generacije.In danes v tako kratkem casu je ta tehnologija zasuznjila nase otroke in tudi nas.Problem so otroci,saj zaradi tehnologije se ne razvijajo vec telesno kot bi se morali,kot smo se mi. Ko danes pogledam skozi balkon nikjer ne vidim otrok ko se lovijo,igrajo razne sportne igre,ne raziskujejk narave,ne plezajo po drevesih,...!In celo v soli imajo telovadbo menda kot izbirni predmet. Sportni in strokovnjak za razvoj cloveskega telesa je rekel da ko bodo tele "internetne" generacije prisle na trg dela enostavno ne bodo zmozni biti 8ur na delovnem mestu,kaj sele da bi delal 8ur. To pa zato ker v otrostvu ko bi morali po soli se zunaj igrati,da se bi telesno razvijali.Danes menda otroci v OS ne znajo naredit prevala nazaj.Cooperjev test imajo v povprecju 15 sekund slabsi retultat kot ga je imela moja generacija. Intervju otrok: ja ko pridem iz sole grem mal igrce igrat,pol mal racunalnik,pol spet mal igre igrat,pol mal TV gledam,...Taksni so bile izjave otrok.In to mene skrbi,ker ta tehnologija bo kriva za evolucijo cloveka,ki se bo vedno manj fizicno razvijal.Mogoce je pozitivna plat edina ta da bodo malce pametnejsi od nas,telesni razvoj pa bo nazadoval.
allstarker
05. 05. 2016 13.54
+3
hja tudi leta 2002 ko sem sel v srednjo solo, noben od sosolcev ni znal prevala nazaj, skakanje z vrvjo (kolebnica) je bil ze sci-fi...pa da ne bo pomote, to govorim o dijakih ki so bili v reprezentancah v svojem sportu. No sej potem so se naknadno vse naucili, samo ni to problem samo zadnje generacije otrok. Problem nastane ze pri starsih in vzgoji...polovica telovadnih elementov (plavanje, smucanje, igre z zogo, kolesarjenje) sem se sam naucil od oceta, ko se je igral z mano in sestro. Je pa res da so novejse generacije se bolj podvrzene novosodobnem sistemu zanemarjanja osvnonega gibanja.Sem imel priloznost igrati kosarko z povprecnimi 18 letniki...to ne zna niti zoge vec ulovit, kaj sele kos zadet. In kar ste napisali glede delanja 8 ur - nekaj casa nazaj sem srecal razrednicarko iz 4 razreda OŠ in sem jo vprasal, ce so otroci tudi tako razigrani kot smo bili mi...odgovor: mislila sem da ste vi bili neukrotljive opice, pa sem zdaj ugotovila da ste imeli samo prevec energije v sebi. To danes nima koncentracije niti za 15-20 minut ucenja. Ce bi imela moznost bi vas takoj vzela nazaj. S tem mi je povedala vse o danasnjem stanju...
nogutsnoglorry
05. 05. 2016 12.18
+2
sj tko so ns naši starši učas gledal, ko zdj mi gledamo mulce, usi delamo napake in se jih zavedamo šele ko odrasemo
virus22
05. 05. 2016 12.03
+16
To je droga cloveska rasa postaja robotska
križnagorc
05. 05. 2016 15.52
+1
catman
05. 05. 2016 11.57
+22
So pa "frajerji" ti otroci, pri marsikateremu je pameten zgolj telefon, al karkoli že.
bonderes
05. 05. 2016 12.17
+22
Absolutna napaka odraslih, da tri, štiri,pet letnim otrokom ponudijo pametni telefon in potem še občodujejo in hvalijo njegovo spretnost in intiligentnost...
RožleYXXX
05. 05. 2016 11.55
+12
Prilagajanje umetni inteligenci.....
3334446789
06. 05. 2016 09.20
-2
Bolje umetni inteligenci kot smrdljivi stvarnosti...