Zlorabe v času, ko uporabnik ni prisoten, računalnik pa pusti prižgan

V Sloveniji se je letos opazno povečalo število poskusov zlorab na področju spletnega bančništva. "Zlikovci" najprej okužijo računalnik s škodljivo programsko opremo, nato se dokopljejo do vseh potrebnih informacij in gesel za dostop v spletno banko.

Ženska za računalnikom

V večini primerov zlorabe omogočijo uporabniki sami z neodgovornim ravnanjem. (Foto: Thinkstock)

V Sloveniji se je letos opazno povečalo število poskusov zlorab na področju spletnega bančništva, v veliki večini primerov pa so zlorabe z neodgovornim ravnanjem omogočili uporabniki sami, pravijo v Združenju bank Slovenije. Zato svetujejo, naj uporabniki računalnik po uporabi dosledno ugašajo.

Kot so sporočili iz združenja, se večina zlorab zgodi na enak način: "zlikovci" najprej okužijo računalnik s škodljivo programsko opremo, ki jim omogoča, da beležijo vse aktivnosti uporabnika in do računalnika dostopajo prek omrežja, nato se dokopljejo do vseh potrebnih informacij in gesel za dostop v spletno banko.

Za izvedbo zlorabe – nakazilo sredstev na račun pri drugi banki – izkoristijo čas, ko uporabnik ni prisoten, računalnik pa pusti prižgan, večinoma ponoči, pravijo v združenju. Dodajajo, da v trenutku, ko je denar na drugi banki izplačan v gotovini ali nakazan v tujino, možnosti za povrnitev sredstev praktično ni več.

Zato priporočajo, da uporabniki ob zaključku dela z elektronsko banko redno odstranjujejo pametno kartico oz. USB-ključek iz čitalnika oz. računalnika, da po zaključku delovnega dne dosledno ugašajo računalnik ter da, če je le možno, računalnika, ki ga uporabljajo za dostop do elektronske banke, ne uporabljajo tudi za elektronsko pošto, brskanje po spletu ali igranje igric.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 82
 
nikhrast 09.12.2012 22:31:05
Samo poglej po teh forumih, kar precej jih podpira te hackerje in pirate, res žalostna mentaliteta slovenskega naroda.
darko32 10.12.2012 11:25:10
Tvoja izjava je izredno žaljiva. Nihče ne podpira priatstva in kraje, tako kot je opisano v članku.
SAm vidim problem v tem, ker ljudje preveč zaupajo tehnologiji in programski opremi, ki je na tržišču.
Preberi si licenčne pogodbe in poglej vsebino licenčnih pogedb in boš videl, da ti tudi z original licenčno opremo ne garantira izdajatelj za brezhibno delovanje, saj se izgovarja na druge vzroke.

ČE gledava glede bančnega poslovanja je pa res, da ljudje ob poslovanju z banko uporabljajo čuda drugih programov, ki posledično lahko ogrožajo celo transakcije in zaščite.

SAm zagovarjam zlato pravilo, da v kolikor imaš računalniku nameščeno bančno poslovanje nikar še takšnega računalnika ne uporabljaj za brskanje po intrnetu in sočasnem zagovu programov, ki dovoljujejo prenose datotek. Seveda ob uporabi licenčne programske opreme.
IMEJ VSE BLOKIRANO.
 
holajslovenija 09.12.2012 17:35:01
Meni pa vdre v denarnico država,pa komunala,pa elektro,Telekom,RTV........ Kako naj se zaščitim pred temi hekerji?!
biggbrader 09.12.2012 18:53:31
Pojdi na Cyper.
darko32 10.12.2012 11:25:47
Pojdi Vizjaku v obrambni stolp.
 
Matki 09.12.2012 16:02:50
Meni redno skoraj svak dan antivirus zabeleži poskus vdora v računalnik, po IP-ju se nahaja v Romuniji, kar pa seveda ni njuno saj lahko dela preko kakšnega drugega serverja.
trmast 09.12.2012 15:29:19
Kaj bodo pa vzeli z računa če mi še za kruh zmanjka
 
nesramnez 09.12.2012 15:13:50
se še spomnite kako je pred leti neki gorenjski fant dokazal banki njihovo ranljivost v sistemu zaščite pa so ga raje po domače odpikali. in namesto,da bi poskrbeli za zaščito so ga še sodno napadli za vdor v bančni sistem ....
kujlek 09.12.2012 17:15:11
Seveda se spomnimo. Spomnimo pa se tudi tega, kako so mu "zaplenili" na na novo razvito programsko opremo z njegove strani. Bančni eliti seveda zaradi nepomembneža, kot ja bil ta Robert, niti na pamet ni prišlo, da bi software kupili. S konstruktom so ga raje stigmatizirali, zaprli, ga oropali za opremo in potem je bilo vse tiho. Nenadoma je menda naredil samomor, tik preden bi moral dobiti krvavo odškodnino od države, ki je dopustila ta kriminal. Tožba je bila praktično že dobljena. A kadar velike ribe plavajo okoli denarja lahko pričakuješ praktično vse. Tudi take svinjarije, ki si jih mi mali gujdeki niti zamisliti ne moremo, jim niso tuje. Tako je zaradi denarja in lastnega znanja moral umreti mladi nadebudni računalniški strokovnjak, ki mu razni Andraži Toriji in podobni snobi niti do kolen ne sežejo. Ne poznam nikogar, ki je "obveščen" in ki bi verjel, da je Robert naredil samomor. Ni imel razloga. Imela pa ga je takratna bančna elita. In ni je elite, ki ne bi imela krvavih rok. Zaradi neke nam dobro znane elite je moral umreti tudi dober človek z Negove.
Sedaj je nekaj mesecev, kar je bila 9. obletnica Robertove tragedije. Bežno je bil omenjen v medijih, čisto malo, tako za sproti. Njegov ata pa je jasno povedal, da njegov sin ni naredil samomora. Kaj več ni hotel povedati, ker ve, da bi vse skupaj bil bob ob steno, in če bi še kaj rovaril, bi ta elita pospravila še njega. To so pametni ljudje z rafiniranimi metodami eliminacije, na žalost pa imajo črno dušo in roke obrnjene k sebi. Na shodih, ki jih prireja delovno ljudstvo Slovenije bi morali javno prepoznavati take predatorje ter jih onemogočiti v nadaljnjem škodljivem delovanju na zemlji in v domovini naši.

Kaj te zdaj ima Maribor od tega, da bo Kangler odstopil kot župan, če pa so ga "elite" postavile tja, kamor nikdar in nikoli ne bi smel priti !!!!!!
 
Nejimverjet 09.12.2012 14:11:28
Pri men ni problema, imam vedno minus tako, je bolje vdirati tajkunom, ki ne bodo niti opazili da jim nekdo pobira. Še največji tat na mojem TR je NLB, ki mi krade ob transakcijah, medtem, ko mi moje pozitivno stanje obrestujejo, da se jih buh usmili, sej zato pa v familiji že razmišljamo, da se selimo k drugi hranilnici, da se ne bodo več razni kramarji priklapljali na naš denar.
smolapataka 09.12.2012 15:30:57
Enako. Glede na to da nas 90% Slovencev plava v limitih, jaz hekerjom z veseljem posredujem moj trr in geslo za vstop. Največ kar mi lahko "shekajo" je to, da mi pokrijejo minus.
Rossi 46 09.12.2012 09:43:26
Pri HypoGroupu imajo zato pamete ID,ko nikoli ni enak pin je pa 8 št. sms obveščanje o porabi evrov na rač,ta storitev stane 0,99€ na mesec.Zato se nerabim bati za vdor,no večina slovencev pa na žalost nima niti evra na računu.
Rossi 46 09.12.2012 09:45:45
na kliku so mi trikrat vlomili in prenakazali denar,a kaj ko nekaterim logika ni jasna da se vidi kam je nakazan,a saj veste če ste mali potrošnik se za vas niti ne zmenijo.Zato sem menjal banko in imam sedaj mir.Se mi je pa tudi nekaj lepega zgodilo da so mi na NLB nakazali tuj denar,a kaj ko sem ga moral vrniti.
 
XenoSlo 09.12.2012 07:31:54
Ne uporabljam spletne banke. Iz ravno tega razloga.
jasonbest 09.12.2012 01:26:32
moje stanje je 0 eur zdaj si pa vzemi
Criss_ 09.12.2012 09:17:51
Daj no.... ma Koga to zanima
peugeot19 09.12.2012 00:52:08
Meni nimajo ka vzet edino mi lahko nakažejo.
darko32 10.12.2012 11:27:17
ČE se ti bo lucifer prikazal in ti nakazal
Več komentarjev