Zlorabe v času, ko uporabnik ni prisoten, računalnik pa pusti prižgan

V Sloveniji se je letos opazno povečalo število poskusov zlorab na področju spletnega bančništva. "Zlikovci" najprej okužijo računalnik s škodljivo programsko opremo, nato se dokopljejo do vseh potrebnih informacij in gesel za dostop v spletno banko.

Ženska za računalnikom

V večini primerov zlorabe omogočijo uporabniki sami z neodgovornim ravnanjem. (Foto: Thinkstock)

V Sloveniji se je letos opazno povečalo število poskusov zlorab na področju spletnega bančništva, v veliki večini primerov pa so zlorabe z neodgovornim ravnanjem omogočili uporabniki sami, pravijo v Združenju bank Slovenije. Zato svetujejo, naj uporabniki računalnik po uporabi dosledno ugašajo.

Kot so sporočili iz združenja, se večina zlorab zgodi na enak način: "zlikovci" najprej okužijo računalnik s škodljivo programsko opremo, ki jim omogoča, da beležijo vse aktivnosti uporabnika in do računalnika dostopajo prek omrežja, nato se dokopljejo do vseh potrebnih informacij in gesel za dostop v spletno banko.

Za izvedbo zlorabe – nakazilo sredstev na račun pri drugi banki – izkoristijo čas, ko uporabnik ni prisoten, računalnik pa pusti prižgan, večinoma ponoči, pravijo v združenju. Dodajajo, da v trenutku, ko je denar na drugi banki izplačan v gotovini ali nakazan v tujino, možnosti za povrnitev sredstev praktično ni več.

Zato priporočajo, da uporabniki ob zaključku dela z elektronsko banko redno odstranjujejo pametno kartico oz. USB-ključek iz čitalnika oz. računalnika, da po zaključku delovnega dne dosledno ugašajo računalnik ter da, če je le možno, računalnika, ki ga uporabljajo za dostop do elektronske banke, ne uporabljajo tudi za elektronsko pošto, brskanje po spletu ali igranje igric.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 82
 
nikhrast 09.12.2012 22:31:05
Samo poglej po teh forumih, kar precej jih podpira te hackerje in pirate, res žalostna mentaliteta slovenskega naroda.
darko32 10.12.2012 11:25:10
Tvoja izjava je izredno žaljiva. Nihče ne podpira priatstva in kraje, tako kot je opisano v članku.
SAm vidim problem v tem, ker ljudje preveč zaupajo tehnologiji in programski opremi, ki je na tržišču.
Preberi si licenčne pogodbe in poglej vsebino licenčnih pogedb in boš videl, da ti tudi z original licenčno opremo ne garantira izdajatelj za brezhibno delovanje, saj se izgovarja na druge vzroke.

ČE gledava glede bančnega poslovanja je pa res, da ljudje ob poslovanju z banko uporabljajo čuda drugih programov, ki posledično lahko ogrožajo celo transakcije in zaščite.

SAm zagovarjam zlato pravilo, da v kolikor imaš računalniku nameščeno bančno poslovanje nikar še takšnega računalnika ne uporabljaj za brskanje po intrnetu in sočasnem zagovu programov, ki dovoljujejo prenose datotek. Seveda ob uporabi licenčne programske opreme.
IMEJ VSE BLOKIRANO.
Več komentarjev