Korona

Od ponedeljka vstop v Avstrijo mogoč le ob izpolnjevanju pogoja PC

Dunaj, 17. 12. 2021 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
STA, N.Š., K.K.
Komentarji
340

Avstrija se je zaradi različice novega koronavirusa omikron odločila s ponedeljkom zaostriti pogoje za vstop v državo. Po novem bodo smeli v državo brez obvezne karantene le cepljeni proti covidu-19 ali prebolevniki. Poleg tega bodo v izogib samoizolaciji zahtevali ali aktualen negativen test PCR ali pa potrdilo o cepljenju s poživitvenim odmerkom. Na avstrijskem Koroškem, Štajerskem, Solnograškem in v Spodnji Avstriji se sicer znova odpirajo gostinski lokali in nastanitveni objekti, v Zgornji Avstriji tudi vsi drugi javni prostori. Slovaška medtem sprošča covidne ukrepe, a uvaja policijsko uro, Danska pa zaradi rekordnih okužb zapira nekatere javne prostore.

Javnost je z novimi pogoji, ki začnejo veljati že z novim delovnim tednom, nocoj seznanil avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein. Takojšnja desetdnevna karantena bo od ponedeljka obvezna za vse potnike - tudi Avstrijce in državljane EU -, ki se niso cepili proti covidu-19 in ga tudi niso preboleli. Predčasno bodo lahko karanteno prekinili šele po petih dneh z negativnim izvidom testa na novi koronavirus. Se bodo pa v tem primeru morali elektronsko registrirati na posebnem portalu (Pre-Travel Clearance).

Za vse tiste potnike, ki sicer so cepljeni, a še ne s poživitvenim odmerkom, bo medtem obvezna samoizolacija oziroma karantena na domu. Tej se bodo lahko izognili z negativnim testom PCR, ki ne bo starejši od 72 ur. Samoizolacijo bo mogoče zaključiti z negativnim izvidom testa PCR, opravljenega po prihodu v Avstrijo. Bo pa tudi v tem primeru obvezna elektronska registracija.

Izjema od pravila PC ter od zahteve po poživitvenem odmerku ali negativnem testu bodo le nosečnice in osebe, za katere cepljenje iz zdravstvenih razlogov ni priporočeno in imajo o tem posebno zdravniško potrdilo.

Posebna pravila bodo poleg tega veljala za otroke. Za mlajše od 12 let navedena pravila sploh ne bodo veljala, bodo pa morali potovati v spremstvu odrasle osebe, ki izpolnjuje vse zahtevane pogoje, sicer bodo morali, tako kot njihov odrasli sopotnik, v karanteno oziroma samoizolacijo ter se elektronsko registrirati. Ostali šoloobvezni otroci bodo lahko v državo medtem vstopili s covidnim potrdilom, ki ga pridobijo na šoli, v Avstriji jih imenujejo "nindža potrdila", ali s podobnim dokazilom o negativnem testiranju na okužbo z novim koronavirusom.

Tudi za dnevne migrante bo veljala izjema od strogih pravil, zanje bo še naprej veljalo pravilo PCT (prebolel, cepljen, testiran). "Ta poostrena pravila glede vstopa v državo prinašajo s sabo velike izzive, predvsem za osebe, ki v času praznikov potujejo v tujino. A obenem so prav v tem trenutku nujna, da bi v Avstriji zavrli širjenje omikrona," je ob napovedi poudaril Mückstein.

Avstrijska meja
Avstrijska meja FOTO: AP

V nedeljo se je v Avstriji sicer končalo tritedensko strogo zaprtje javnega življenja, ki je veljalo tudi za cepljene proti covidu-19 in prebolevnike. Pri tem so se posamezne zvezne dežele v strahu pred omikronom odločile, da bodo ukrepe odpravljale postopno oziroma bodo s tem počakale. V Zgornji Avstriji se tako znova odpirajo vse trgovine, storitveni obrati, gostinski in namestitveni obrati ter vsi drugi javni prostori.

V deželah Gradiščanska, Tirolska in Predarlsko so vsi javni objekti odprti že od nedelje, medtem ko so na avstrijskem Koroškem, Štajerskem, Solnograškem in v Spodnji Avstriji s ponedeljkom odprli le neživilske trgovine. V teh štirih deželah bodo danes odprli gostinske lokale in nastanitvene objekte. Na Dunaju bodo z odprtjem restavracij in hotelov počakali do ponedeljka.

V notranjih prostorih so sicer od sobote dovoljene množične prireditve z največ 2000 udeleženci, a le ob določenih sediščih, spoštovanju pogoja PC in uporabi zaščitnih mask FFP2. Pogoj PC in maske FFP2 so obvezni tudi v muzejih in za obisk razstav. Na prireditvah na prostem je dovoljenih do 4000 obiskovalcev. Gostinski lokali so lahko odprti do 23. ure, nočni klubi pa ostajajo zaprti.

Za tiste, ki se proti covidu-19 niso cepili in ga tudi niso preboleli, se zaprtje medtem nadaljuje. Bo pa cepljenje proti covidu-19 od februarja v Avstriji obvezno.

Po uradnih podatkih sodeč, število okužb z novim koronavirusom v zadnjih dveh tednih sicer upada po celotni državi. Prav tako v Avstriji za zdaj še ni prevladala različica omikron, kar nakazuje, da so bili zaprtje in strogi ukrepi učinkoviti.

Dunaj
Dunaj FOTO: Dreamstime

"Zaradi različice omikron, ki je na pohodu, je še naprej potrebna previdnost," je dejal Mückstein in dodal, da si je Avstrija v zadnjih tednih ustvarila določeno mero manevrskega prostora. "Božični prazniki bi morali biti praznik ljubezni do bližnjega, obzirnosti do drugega," je še dejal. Poudaril je, da je pomembno zaščititi soljudi, in pri tem znova spomnil na nošnjo zaščitnih mask, umivanje rok in omejitev stikov.

V Avstriji so doslej potrdili 75 primerov različice omikron. V Avstriji, kjer je v veljavi zaprtje javnega življenja, v zadnjih dneh v nasprotju z drugimi državami beležijo upad števila novih okužb z novim koronavirusom. Po podatkih avstrijskega ministrstva za zdravje in notranjega ministrstva so v zadnjih 24 urah potrdili 2899 novih okužb, kar je manj od dnevnega povprečja prejšnji teden (3448 okužb). Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev je padla na 270,2.

V zadnjih 24 urah je v Avstriji umrlo 52 covidnih bolnikov. V zadnjem tednu je dnevno povprečje 51,7. Od začetka pandemije je v Avstriji umrlo skupno 13.438 covidnih bolnikov. Še naprej so razmere napete v avstrijskih bolnišnicah, v katerih je na intenzivni terapiji več kot 500 covidnih bolnikov. Skupno sta v avstrijskih bolnišnicah 2002 covidna bolnika, kar je 111 manj kot dan prej.

Proti covidu-19 je polno cepljenih 69,2 odstotka Avstrijcev.

Testiranje na covid-19
Testiranje na covid-19 FOTO: Dreamstime

Slovaška sprošča covidne ukrepe, a uvaja policijsko uro

Zbiranje posameznikov iz različnih gospodinjstev je zdaj omejeno na šest ljudi. Sprostitev ukrepov zajema tudi ponovno odprtje muzejev, galerij, razstav in knjižnic, ki pa ne smejo izvajati skupinskih dejavnosti ali vodenih ogledov. Z negativnim testom na novi koronavirus se lahko tudi tisti, ki niso cepljeni in covida-19 tudi niso preboleli, udeležijo verskih obredov in uporabljajo žičniške naprave na smučiščih.

Za cepljene in prebolevnike so se sicer po dveh tednih strogega zaprtja, ki je veljalo za vse, že 10. decembra znova odprli trgovine, frizerski saloni, fitnes centri, smučišča in cerkve, a z omejitvami glede zasedenosti. Gostinski lokali na Slovaškem medtem ostajajo zaprti, dovoljen je le prevzem hrane za s seboj. Hoteli in drugi nastanitveni obrati se bodo predvidoma znova odprli 25. decembra, vključno s hotelskimi restavracijami in bari, vendar bodo morali gostje izpolnjevati pogoj PC.

Šole, ki so še v času 14-dnevnega strogega zaprtja načeloma ostale odprte, z izjemo prvih štirih razredov od ponedeljka pouk izvajajo le še na daljavo preko spleta, čemur mnogi ostro nasprotujejo.

Zaradi pozivanja k protestu proti vladnim ukrepom aretirali nekdanjega slovaškega premierja

Med nasprotniki strogih protikoronskih ukrepov je tudi nekdanji socialdemokratski slovaški premier Robert Fico, ki mu zato celo grozi zaporna kazen. V četrtek je namreč pozval k protestu proti vladnim politikam v boju s pandemijo, saj da skuša vlada s strogimi ukrepi dejansko omejiti svobodo izražanja v državi. A ko je želel ob začetku protesta dati izjavo za medije, ga je aretirala policija, aretacijo pa so v živo predvajali na televiziji.

Fico jo je označil kot "konec demokracije na Slovaškem", njegov odvetnik, nekdanji notranji minister Robert Kalinak pa kot grobo kršitev zakonodaje. Fica namreč po njegovih besedah ščiti poslanska imuniteta in mu smejo zato svobodo gibanja omejiti zgolj s privolitvijo parlamenta.

Policija je potrdila, da je bil 57-letni politik, trenutno poslanec, obtožen spodbujanja sovraštva, za kar bi ga lahko doletela zaporna kazen. Od 25. novembra so sicer na Slovaškem zaradi pandemije prepovedana zborovanja, a Fico vztraja, da njegov protest to ne bi bil, saj bi večinoma potekal v obliki konvoja avtomobilov.

Slovaška je konec novembra zaradi visokega števila okužb in nizke stopnje precepljenosti uvedla dvotedensko zaprtje javnega življenja po vsej državi. V celoti je cepljenih manj kot polovica prebivalcev, kar je eden najnižjih deležev precepljenosti med državami EU. Oblasti želijo cepljenje spodbuditi na različne načine. Starejši od 60 let bodo tako po novem ob cepljenju prejeli 300 evrov, je prejšnji teden odločil slovaški parlament.

Danska zaradi rekordnih okužb zapira nekatere javne prostore

Danske oblasti so sporočile, da bodo zaradi rekordnega števila okužb z novim koronavirusom zaprle kinodvorane, gledališča in koncertne dvorane ter omejile delovni čas gostinskih lokalov. Gre za prve resnejše ukrepe, ki vključujejo popolno zaprtje določenih objektov, odkar je država septembra odpravila vse omejitve.

Vlada namerava začasno zapreti tudi druga javna mesta, kjer se zbirajo ljudje, kot so muzeji in zabaviščni parki. Restavracije in nočni klubi bodo morali svoja vrata namesto do polnoči zapreti ob 23. uri, po 22. uri pa bo prepovedana prodaja alkohola.

Koronavirus na Danskem
Koronavirus na Danskem FOTO: Dreamstime

"Omejiti moramo naše aktivnosti. Vsi moramo omejiti naše družbene stike," je izjavila danska premierka Mette Frederiksen. "Naš cilj je še vedno ohraniti družbo čim bolj odprto," je dejala in dodala, da bi se omejevalnim ukrepom, kakršni so bili v veljavi spomladi 2020, lahko izognili, saj so na voljo cepiva. Ukrepe, ki so bili objavljeni po srečanju strankarskih voditeljev, je medtem potrdil tudi že danski parlament. Veljati bodo začeli v nedeljo ob 8. uri za obdobje štirih tednov.

Frederiksenova je dodala, da vlada za razliko od prejšnjih valov tokrat še vedno načrtuje ponovno odprtje šol po počitnicah. Te bodo namesto od 17. decembra do 3. januarja sicer trajale od 15. decembra do 5. januarja. Sprejeti ukrepi predstavljajo pomemben preobrat za državo, ki je 10. septembra odpravila vse omejitve. V začetku novembra je sicer ponovno uvedla covidno potrdilo, prejšnji teden pa napovedala prvi krog omejitev.

Ker v državi vsakodnevno beležijo rekordne okužbe, je vlada pospešila cepljenje s poživitvenimi odmerki cepiva proti covidu-19, odobrila zdravljenje s tabletami ameriškega proizvajalca Merck v primeru resnega poteka bolezni in začela cepiti otroke, stare od pet do 11 let.

Po navedbah Frederiksenove je skandinavska država v zadnjih 24 urah zabeležila nov rekord. Okužbo s koronavirusom so namreč potrdili pri 11.194 osebah. Danska je prav tako ena izmed držav z največjim številom potrjenih okužb z različico omikron. V zadnjem dnevu so zabeležili več kot 2500 primerov te domnevno bolj prenosljive različice. Trenutno je hospitaliziranih približno 500 ljudi, od tega nekaj deset na intenzivni negi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (340)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krucyfix
25. 01. 2022 11.36
Koronski obsedenci. Pa ravno zdaj ko je postalo jasno kakšen nonsens je to.
ertzuu
19. 12. 2021 10.06
+2
solo manijaki na pohodu.......RAZVITA EVROPA hahahhhhhh smeh do neba ....naši brati iz bivše jugoslavije so vsi brez izjeme bolj pametni od kao RAZVITE EVROPE
Astalaviva1958
18. 12. 2021 10.55
-6
Še vedno rečeš na meji tranzit pa te spustijo brez vsega prek. Tak da to nima smisla in ni nikoli imelo.
dracon
18. 12. 2021 11.02
+3
Če se boš moral elektronsko registrirati bo to imelo smisel. Saj bodo takoj videli, da ni res.
Andree
18. 12. 2021 11.44
+5
Andree
18. 12. 2021 13.19
+4
Andree
18. 12. 2021 21.10
+3
ko sem rekel,da bo avstrija začela izvajati to kar izjava,si trdil da se to ne bo zgodilo
nightifly
18. 12. 2021 10.40
+1
Do vceraj je masa ljudi na tem forumu navijala za odcepitev Slovenije ,ali vsaj polovice Slovenije in prikljcitev Avstriji . Zdaj pa tudi to ni vec v modi , ker zagam...***. österreicherji zahtevajo ,da so prisleki z juga v plajbi? (ali drugacee povedano , bojijo se Martinov Krpanov , ki tovorijo Covid ?)
ICE WATCH
18. 12. 2021 10.31
Bolcn
18. 12. 2021 10.29
+1
Migrosi nimajo teh problemov.
Mušmula
18. 12. 2021 10.27
+1
V Bosni ni teh problemov.
ja0
18. 12. 2021 10.25
+6
Samo PC, torej lahko v državo pridejo kamot cepljeni prenašalci brez simptomov ki ne vedo da so okuženi, medtem ce se testiraš vsak drugi dan in veš da nisi okužen ne smeš v državo ?? A je logika res totalno zapustila ljudi v 2020 in 2021 ali kaj ??
nightifly
18. 12. 2021 10.42
-2
Katera logika ,,,vasa ? Prvo morate za vaso logiko nekje dobiti Zegen ,da je relevantna in pravilna , sele potem lahko pisete vase ´zahteve.´
Astalaviva1958
18. 12. 2021 10.56
+1
Italijani so spoznali da je to oslarija zato pa tja prideš še samo z TESTOM, vseeno če si cepljen ali ne. Kar je zdrava kmečka pamet.
dracon
18. 12. 2021 11.04
Sem 3x cepljen ampak se s tem popolnoma strinjam. Dejstva kažejo, da cepljeni še vedno prenašajo virus. Zraven PC bi moralo biti obvezno tudi testiranje za čisto vse.
krucyfix
25. 01. 2022 11.38
+1
Angleži in Irci so spoznali da je to oslarija in ukinjajo vse ukrepe. Je pa res da gostijo omikron že nekaj dlje kot mi in AT in IT in da je tam že v upadu.
Walter Pravicek
18. 12. 2021 10.24
-4
Mi Marprožanari mamo do Graza manj kilometrov kot do Ljubljane.Tam v Grazi pa je offen=je vse odprto,tudi sejmi.Ka te vi gućite ka se ne sme v Avstrijo?Mi smo 3x cepljeni.Pa potujemo svobodno kot ptice brez mej!Štajerci smo itak immer berait!Vete!
steber1
18. 12. 2021 09.41
+4
Tako se dela, bravo Avstrija,pri nas bi ustavni sodniki to sigurno prepovedali.🤔
mccm
18. 12. 2021 11.11
+0
tak se dela... mladi športniki umirajo pred kamerami, zaradi srčnih napadov... ampak vse so zgolj teorije zarot.... zaradi 10% ogroženega prebivalstva, je obvezno sodelovanje pri eksperimentu imenovanem Mrna
krucyfix
25. 01. 2022 11.40
+1
Sej ni nič narobe s tem, da US prepove nesmiselne ukrepe.
Cobra1986
18. 12. 2021 09.37
+2
Se pravi pol bo treba v Bosno smučat.
SenecaLucius
18. 12. 2021 09.56
+1
Seveda, saj v Avstriji ti itak še nisi nikoli!
Walter Pravicek
18. 12. 2021 10.26
-2
Imaš še Srbijo,krasni hoteli,poceni,odlična hrana,lepe vesele deklice za spremstvo.Ženo pust doma v toplicah.Hoteli pa so starejši še iz Jugoslavije,malo že ponucani,a za teden bo že šlo!
zelen
18. 12. 2021 09.33
+11
danska pa zaradi rekordnih okužb, no kje ste zdaj vsi tisti prehlajenčki ki ste dajali dansko za vzor
stylo
18. 12. 2021 09.34
+4
Zdej bodo tiho,ker njhovi vzorniki majo problem😊😊
SenecaLucius
18. 12. 2021 09.57
+4
Problem imsmo mi, z še vedno 8x višjo smrtnostjo od njih na milijon prebivalcev!
dracon
18. 12. 2021 11.06
+1
Niti najmanjšega problema mimamo. Poglej si njihovo smrtnost, poglej si njihove hospitalizacije. jih je 6 mio, 3x več kot nas, pa imajo 50 ljudi na intenzivni. Tako da prosim, prepričaj me, kako je cepljenje slaba ideja ?
Smartbtm
18. 12. 2021 09.12
+6
Cela EU je zategnjena, razen SLO, CRO, pa Bolgarija, Romunija,...
dracon
18. 12. 2021 11.08
+1
Seveda, klasični biseri inteligence, z dokazano vrednostjo.
olidata
18. 12. 2021 08.41
-2
Laž v naslovu sami demantirate že z naslednjim stavkom. V Avstrijo vstopijo vsi!
poper99
18. 12. 2021 08.29
+4
Hiša služba, služba hiša ( prevod kuča poso poso kuča).
štof
18. 12. 2021 08.29
+7
A bodo sredini protesti zdej na Ljubelju?
poper99
18. 12. 2021 08.27
+5
Avstrija postaja antivaxerski Schengen. Nekako je treba zamejit balkan.
yokerxdinterfan
18. 12. 2021 09.24
+6
Na balkanu vsaj ni multikulti izpadov in streljanja na mimoidoče kot je to v navadi v razviti evropi
poper99
18. 12. 2021 09.46
+2
ShaSh
18. 12. 2021 08.21
+11
"Danska pa zaradi rekordnih okužb zapira nekatere javne prostore." Jesenski medijski hvalospevi o uspešnosti precepljenosti na Danske so čez noč šli u maloro... Čakamo še Portugalski fijasko in križanje njihovega opevanega generala.
dracon
18. 12. 2021 11.10
-2
Robert, poglej si na Google njihovo zasedenost bolnišnic in smrtnost, pa potem povej, kako cepljenje nima smisla. Oni bodo lepo pri 3 odmerkih sedaj še preboleli vse skupaj kot čisto navaden prehlad, ki jih bo položil za 2 dni in potem imajo vsaj 1 leto mir. Imajo pa 50 ljudi na intenzivni a jih je 6 mio, pri nas pa 250+ pri 2 mio. Da o smrtnosti sploh ne govorim.
nogutsnoglorry
18. 12. 2021 08.20
-1
nvem, spodnji komentatorji naj se preselijo v Bosno, tam demokracija deluje, tam ni virusa, samo svoje otroke naj cepijo in naj jih pošljejo v nemčijo, da jim bodo lahko pošiljali denar
Zufer Avdija
18. 12. 2021 08.12
+7
Kaksni manipulatoriji in prevaranti hahaha...vse v cilju da vse zivo cepe...nic novega....